Chlad či vlhko zimy vpísané do tváre? Zastavte ich

Príroda aj gény nám nadelili určitý typ pokožky. Ani tá najodolnejšia či bezproblémová pleť sa však nevyhne vonkajším vplyvom. V zime môže koža trpieť a my musíme zasiahnuť.

19.01.2018 07:00
zima, tvár, pleť, pokožka, krém Foto:
Dôsledky teplôt okolo nuly či tesne pod ňou spôsobujú u osôb s citlivou pleťou výrazné podráždenie a nepríjemné pocity svrbenia, pálenia či nekomfortného pnutia
debata

Vyjsť do chladného zimného rána – už pri tej predstave vám často prebehne mráz po chrbte. Vyhnúť sa však tomu nedá. Prechod z príjemného vyhriateho bytu do studeného počasia si vyberá svoju daň. A celkom najčastejšie ju pociťuje naša tvár. Problémom nebýva zima ako taká. Ale práve časté striedanie prostredia – kontrast chladu v exteriéri a suchého, umelo zohrievaného vzduchu v interiéri sa podpisuje na kondícii pokožky. Najčastejším výsledkom býva vznik suchých fľakov, šupiniek či celková dehydratácia a únava pleti. Dokážeme tomu vôbec predísť?

1. Suchá pokožka

Jej vznik v zime spôsobuje striedanie teplôt v uzavretých priestoroch a vonku. Chlad verzus teplo spôsobia, že sa z kože stráca prirodzená vlhkosť. Najčastejšími prejavmi suchej pleti je pocit pnutia kože, na dotyk drsnejší povrch, ale tiež celkový suchý dojem či niekedy dokonca tvorba suchých fľakov alebo jemných šupinatých miest.

Riešenie: Základom je voľba správneho hydratačného krému či emulzie, ktoré pokožku vyživia a zároveň ochránia pred vplyvmi prostredia. Opatrne s voľbou produktov – niektoré môžu pri premasťovaní spôsobovať vznik komedónov a akné. Odporúčané sú prípravky s obsahom glycerínu či kyseliny hyalurónovej, ale tiež kozmetika s obsahom prírodných olejov, ktoré pokožku nezaťažujú – staviť môžete napríklad na výťažky z avokáda či na ružový olej. Dôležité upozornenie! Pri suchej koži obmedzte pílingové čistenie. Pokožku ošetrujte jemnou čistiacou emulziou, ideálne na krémovej báze.

2. Šupinatá koža

Objavuje sa najčastejšie v súvislosti so suchou kožou – nepostihuje len tvár, ale aj zvyšok tela, najčastejšie ruky alebo krk, ktoré sú chladu vystavené. Ide o vznik ohraničených šupinatých miest na pokožke, ktoré sú často drsné na dotyk a odlupujú sa z nich čiastočky.

Riešenie: Odborníci neodporúčajú pri suchej koži používať pílingy, no v tomto prípade to môže byť práve kozmetický prípravok s obsahom mikročiastočiek, ktorý pomôže problém redukovať. Populárne čistiace kefky na otočnej hlavici fungujú ako skvelý pomocník pri odstránení odumretej kože. Následne je dobré tvár či telo ošetriť hydratačným krémom alebo maslom. Pokožka v zime môže byť precitlivená na zaťažujúce prípravky s vyšším obsahom chemických ingrediencií. Skúste teda v chladnej časti roka radšej presedlať na prírodnú kozmetiku.

3. Podráždená, svrbivá koža

Dôsledky teplôt okolo nuly či tesne pod ňou spôsobujú u osôb s citlivou pleťou výrazné podráždenie a nepríjemné pocity svrbenia, pálenia či nekomfortného pnutia v pokožke a koži na celom tele. U svetlých typov môže toto podráždenie spôsobiť výrazné začervenanie kože, tmavšie typy zase trpia hyperpigmentáciou.

Riešenie: Citlivá pleť si pýta produkty s čo najnižším obsahom chemikálií. Žiadne farbivá, parfumované zložky, alkohol ani konzervanty, stavte na prípravky, ktoré sú tvorené na prírodnej báze a čo najšetrnejšie ku koži. Pozor však aj na prírodné zložky, ktoré môžu podnietiť alergickú reakciu. Podráždenú kožu môžete ošetrovať napríklad klasickou kozmetickou vazelínou alebo premastiť hydratačnou emulziou z lekárne. Pokožku čistite prípravkami bez obsahu mydla.

Pre ženy sú popukané pery iritujúcim nedostatkom. Foto: SHUTTERSTOCK
tvár, ústa, pery, balzam Pre ženy sú popukané pery iritujúcim nedostatkom.

4. Popraskané pery

Ruka v ruke s decembrom či januárom kráča často aj nepríjemný stav na našich perách – suchá a odlupujúca sa koža. Kým muži sú na niečo podobné zvyknutí, pre ženy sú popukané pery iritujúcim nedostatkom. Okrem nepríjemného pocitu tiež prekážajú v nanášaní rúžu.

Riešenie: Je relatívne jednoduché – pery treba zbaviť odumretej kože a následne ošetriť a hydratovať. Na prvý úkon postačí zubná kefka. Jemnými krúživými pohybmi po perách sa zbavíte čiastočiek kože. Následne by ste mali naniesť balzam, nešetrite a naneste ho až za okraje hornej aj dolnej pery. Včelí vosk, bambucké maslo alebo výťažky prírodných olejov sú tie pravé ingrediencie, ktoré vašej „pusinke“ pomôžu – hľadajte teda balzamy na pery s ich obsahom. Pomôcť si môžete aj po domácky. Napríklad naneste na pery v jemnej vrstvičke kvalitný domáci med, prstami jemne vmasírujte a nechajte pôsobiť.

5. Spálená koža

Je to špecifikum zimných dovoleniek, ale rozhodne nejde o výnimočný stav. Zažil ho už nejeden z nás. Slnko na horách má intenzívnu silu a stačí vyhrievať sa tvárou smerom k jeho lúčom pár minút a objaví sa začervenanie, pokožka sa ľahko spáli.

Riešenie: Nebude asi žiadnym prekvapením, ak vám odporučíme krém s ochranným faktorom. Na zimnej dovolenke je jednoducho nutnou výbavou, ochranný faktor by mal byť aspoň 30. Ak ste už spáleniu kože horským slnkom nezabránili, potom sa treba o pokožku postarať čo najšetrnejšie. Suchý vzduch v miestnostiach jej neprospieva – upokojte ju pomocou podobných prípravkov, ako to robíte v lete – teda napríklad s obsahom pantenolu. Neaplikujte však chladivé emulzie. Stačí klasická hydratačná starostlivosť v podobe jemného krému.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #pleť v zime #tvár #starostlivosť o pleť #krém

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...