Šperkárka Petra Tóth: Vo výrazných šatách to so šperkmi nepreháňajte

Nie je výnimočné, že medzi pozvanými hosťami na známom Plese v opere sú renomovaní domáci dizajnéri. Tento rok sa medzi nimi objavila aj dáma, ktorá sa tiež venuje dizajnu. Nie však šiat, ale šperkov.

16.01.2018 17:00
debata
Šperkárka Petra Tóth v šatách od Andrey... Foto: Ples v opere
Petra Tóth Šperkárka Petra Tóth v šatách od Andrey Pojezdálovej s aplikáciou, ktorú pripravila ona sama.

Reč je o známej šperkárke Petre Tóthovej, ktorá v minulosti už popri navrhovaniu šperkov vytvorila napríklad aj kolekciu pre známeho výrobcu dámskych pančúch. V tvorbe sa odpichuje najmä z historických a folklórnych motívov a jej kúsky oslovujú dámy rôznych generácií.

„Nie je veľmi slušné obzerať si iné dámy, ale samozrejme, že som sa tomu nevyhla. Stihla som si všimnúť už asi tri páry mojich náušníc. Takže tu stretávam moje klientky a chválim im náušnice,“ uviedla s úsmevom pre Pravda.sk Tóth.

Kým slovenskí dizajnéri zvyčajne pripravujú dámam šaty na spoločenské akcie na zákazku, ona to nerobí. „Nestíham robiť zákazkovú výrobu, takže si ženy musia vybrať z kolekcií. Ale vždy robím šperky, ktoré sa hodia aj na plesy aj na bežné nosenie. Myslím si, že dámy si vedia vybrať,“ skonštatovala Tóth, ktorá svoj rukopis (aplikáciu na šatách) pretavila aj do podoby večernej toalety. Vznikla v spolupráci s dizajnérkou Andreou Pojezdálovou.

„Povedala som, čo potrebujem – chcela som, aby šaty nadväzovali na moju kolekciu Mileva – aby boli trošku folklórne, ale aby zároveň neboli príliš archaické, ale moderné. Nechala som to úplne v jej rukách. Myslím si, že Andrea je jedna z najtalentova­nejších dizajnérok na Slovensku,“ pochválila Tóth dizajnérku, ktorá sa predstavila napríklad na akcii Fashion LIVE! 2017 na jeseň minulého roka.

Šperkárky sme sa nemohli nespýtať otázku, ako vníma voľbu šperkov na akcie podobné tým plesovým – teda spoločenské a honosnejšie. „Ak majú dámy výrazné šaty, alebo strih je naozaj výnimočný, architekturálny, netreba to preháňať so šperkmi. Nie som zástanca toho, že za každú cenu sa treba zdobiť veľkými šperkmi. Zase na druhej strane, ak sú šaty jednoduché – pokojne nech si dámy dajú aj veľké a masívne kúsky, bude to veľmi efektné,“ doplnila na záver Petra Tóth.

Lucia Hablovičová v kreácii od Borisa Hanečku...
Speváčka Celeste Buckingham.
+80Herečka Lucia Hurajová si šaty kúpila v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šperky #dizajn #tvorba #Ples v opere #Petra Toth #Andrea Pojezdálová

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...