Pomoc, prečo váš miláčik plešatie?

Rednutie a vypadávanie vlasov. Je za tým genetika, stres alebo hormóny? Nech je to akokoľvek, skúste svojmu milému poradiť, ako sa vyhnúť masívnej strate vlasov.

09.01.2018 17:00
vlasy, hrebeň, účes, plešina, hlava Foto:
Aby váš milý nestrácal vlasy, odporučte mu vyváženú stravu a vyhýbanie sa anabolickým látkam.
debata

Nielen „zlá“ genetika

Podľa Dr. Anabel Kingsley môže byť vypadávanie vlasov dedičné, a to tak zo strany rodičov, ako i prarodičov. Ako uvádza portál menshealth.com.uk informácie o tom, že strata koruny krásy môže preskočiť jednu generáciu a prejaví sa až na druhej nie sú úplne pravdivé. Pod stratu vlasov sa podpisuje nielen genetika, ale i hormonálne zmeny v tele. Muži, ktorí majú vyššie hladiny testosterónu sú na tento kozmetický problém náchylnejší. "Strata vlasov je spôsobená citlivosťou folikúl na testosterón. Mužský pohlavný hormón spôsobuje, že vlasy na vlasovej pokožke sú jemnejšie a náchylnejšie na vypadávanie,“ tvrdí Kingsley. Ak sa k hormonálnym predispozíciám pridá stres, rednutie vlasov sa stáva omnoho väčším problémom.

Tichý „zlodej“ vlasov

Lekári upozorňujú, že rednutie a vypadávanie vlasov si netreba zamieňať. Pri prvom spomínanom probléme dochádza k postupnému a pomalému oslabovaniu vlasových korienkov. Vlasy sa stávajú vplyvom veku, genetiky, hormónov a stresu jemnejšie a náchylnejšie na vypadávanie. Rednutie vlasov nie je problém, ktorý si všimneme ihneď, zato vypadávanie vlasov býva masívne. Vlasy zostávajú vo vani, v umývadle či na hrebeni. „Rednutie je postupný proces, môže trvať aj päť rokov. Vypadávanie vlasov zbadáte okamžite,“ zdôrazňuje Kingsley.

Čiapka nie je problém

O vypadávaní vlasov, a to najmä u mužov, existuje viacero mýtov. Stratu koruny krásy viacerí ľudia mylne pripisujú noseniu rôznych pokrývok hlavy, čiapok alebo šiltoviek. Tento mýtus vznikol pravdepodobne počas druhej svetovej vojny, keď muži po príchode z frontu masívne prichádzali o vlasy. Vedci tvrdia, že u mužov tento problém spôsobila kombinácia stresu, adrenalínu a vyčerpanosti. Obdobne možno tieto faktory aplikovať aj na súčasnosť. Vlasové folikuly extrémne reagujú na celkové telesné zdravie. Podobne opatrní by mali byť muži, ktorí sa rozhodnú užívať umelé pohlavné hormóny (steroidy), aby si tým zabezpečili vyšší nárast svalovej hmoty a sily. Svaly im síce porastú, no s veľkou pravdepodobnosťou prídu o vlasy. Ak teda chcete vášmu milému poradiť, ako si udržať pokrývku hlavy, skúste mu odporučiť menej stresu, vyváženú stravu a vyhýbanie sa zakázaných anabolickým látkam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #plešatosť #hormóny #genetická predispozícia #vypadávanie vlasov

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...