Testujete kozmetiku v predajni? Pozor, toto vám zdravotne hrozí!

Aj vy už s tým máte nepochybne skúsenosti. Dorazíte do parfumérie čo obchodu s dekoratívnou kozmetikou, pripravená kúpiť si nový rúž či krycí krém. Automaticky siahnete po testeroch, ktoré zariadenie ponúka.

06.11.2017 07:00
kozmetika, žena, obchod, nákup, nákupný košík,... Foto:
Testery kozmetiky v predajniach môžu byť zdrojom baktérií.
debata

Nedávny prieskum z USA však varuje, že niečo podobné vôbec nie je rozumné pre naše zdravie. Podnety k štúdii dal prípad ženy, ktorá sa súdi so známou kozmetickou sieťou za to, že údajne získala herpetický vírus pri používaní jedného z jej produktov. Samozrejme, išlo o tester – konkrétne rúž, ktorý si vraj vyskúšala priamo v predajni.

Logika nepustí, testovať farbu rúžu priamo na svojich perách, ak ho predtým v rukách držali a odskúšali desiatky iných žien, asi nie je to najrozumnejšie. Ale nemusí ísť len o niečo také priamočiare, ako je napríklad rúž.

Tím vedcov z Astonskej univerzity upozorňuje, že podobné reakcie sa môžu vyskytnúť aj pri kozmetických produktoch, ako sú krémy, balzamy, tekuté mejkapy či púdre a práškové očné tiene. Mnohých z nich sa totiž zákazník dotýka vlastnými prstami a zanecháva v nich tak baktérie či vírusy, ktoré sa nachádzajú na jeho tele.

Rizikové je takto napríklad prenášanie vírusu herpes simplex. Niektorí ľudia nikdy nezažijú jeho symptómy, hoci sú jeho nositeľmi. Na iných sa však môže prejaviť pomerne rýchlo. Z toho logicky vyplýva, že nielen používanie testerov v drogérii či parfumérii, ale aj požičiavanie si kozmetiky medzi kamarátkami nie je práve najrozumnejši­a voľba.

Napríklad, ak by ste si naniesli na mihalnice maskaru, ktorú pred vami používal niekto iný, môžete si ľahko privodiť zápal oka, začervenanie alebo bolestivú infekciu. Tá najextrémnejšia riziková prognóza hovorí až o oslepnutí. Samozrejme, nemaľujme čerta na stenu a nepreháňajme zbytočne – jedno je však isté, pri kozmetických produktoch by malo platiť, že sú skrátka určené jednej osobe a vždy by to tak malo zostať.

A ak chcete produkty testovať v drogérii, vyhnite sa aspoň priamemu kontaktu s tými, ktorých sa mohli dotknúť iné prsty. V prípade, že ide napríklad o mejkap či iné produkty s pumpičkou, z ktorej si vytlačíte časť na chrbát ruky a následne pumpičku v obchode dezinfikujú, malo by to byť v poriadku. Ale ruku na srdce, ktorá predajňa by zvládla takýto „hygienický“ servis?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #zdravie #vírus #prenos #kozmetika #ohrozenie #herpes

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...