Jeseň plná kvetín a luxusu Erdem. Zuby si brúsi Müllerová aj Luberdová

Stalo sa už tradíciou, že sa prvý novembrový týždeň nesie v znamení spojenia luxusnej dizajnovej módy s odevnou značkou, ktoré sú dostupné aj masovému konzumentovi. Kolekcia ide na dračku, pred obchodmi po celom svete čakajú davy.

30.10.2017 09:00
debata
zväčšiť Atmosféra na predstavení kolekcie Erdem x... Foto: Welin Nagyová
Atmosféra na predstavení kolekcie Erdem x H&M v Bratislave. Atmosféra na predstavení kolekcie Erdem x H&M v Bratislave.

Presne toto spojenie už roky prináša švédska značka H&M, ktorá počas dlhoročnej histórie projektu oslovila mená ako Versace, Karl Lagerfeld, Balmain či minulý rok Kenzo. Najnovším prírastkom je dizajnér ukrývajúci sa pod piatimi písmenami – menom Erdem.

Reč je o turecko-kanadskom rodákovi Erdemovi Morialoglu, ktorý je vo svete módy dobre známym a všeobecne uznávaným tvorcom. Typické pre jeho tvorbu sú výrazné florálne motívy, vibrujúce farby a ich kombinácie a často dokonalé majstrovstvo ručnej práce v prvkoch výšiviek či spájania niekoľkých typov materiálov, medzi ktorými dominujú čipka, brokát, hodváb alebo zamat.

Uvedenie kolekcie pod presným názvom Erdem X H&M sa konalo najprv v Los Angeles a nechýbali pri tom svetoznáme celebrity. Tie oblieka Erdem už roky a na červenom koberci sa v jeho šatách objavila napríklad Cate Blanchett, Keira Knightley, Alexa Chung, alebo Margot Robbie. Klientkou je aj vojvodkyňa Catherine z Cambridge.

Moderátorka Soňa Müllerová. Foto: Welin Nagyová
Moderátorka Soňa Müllerová. Moderátorka Soňa Müllerová.

O týždeň neskôr po uvedení v Los Angeles sa konalo slávnostné predstavenie kolekcie aj v Bratislave a tiež sa to nezaobišlo bez známych tvárí. „Kedysi som povedala, že by som si nikdy nedala na oči zelený a modrý očný tieň a neobliekla si šaty s kvetinovou potlačou. To s očnými tieňmi stále platí, ale šaty by som si vybrala veru nejedny,“ komentovala nadšene kolekciu, ktorá dorazila do bratislavského showroomu značky, moderátorka Soňa Müllerová.

„Kvety ako keby boli súčasťou typickej letnej módy. A zrazu je tu v jesenných farbách, ešte takých dramatických farbách, až divadelných, florálna téma. A tým, že to je práve na jeseň, keď sme boli zvyknutí, že sme boli čierni, bieli, siví, občas nejaké bordó, je to niečo iné. Mám rada ak veci idú trošku proti prúdu. A toto je niečo výnimočné,“ uviedla Müllerová.

zväčšiť Atmosféra na predstavení kolekcie Erdem x... Foto: Welin Nagyová
Atmosféra na predstavení kolekcie Erdem x H&M v Bratislave. Atmosféra na predstavení kolekcie Erdem x H&M v Bratislave.

Modelku a bývalú missku Mirku Luberdovú nadchli barokové blúzky, ale tiež šaty s výraznou kvetinovou potlačou. „Možno sa to nezdá, lebo som dvojnásobná mama a obliekam sa často do športového. Ale ja milujem blúzky, krásne zdobené blúzky. Už si robím zálusk na pár z nich,“ vysvetlila s úsmevom.

Súčasťou limitovanej kolekcie však nie sú len šaty s kvetinami, také typické pre erdemovskú tvorbu. Dizajnér zapojil do kolekcie aj prvky mužskej módy. Maskulínnejšie momenty sa objavujú v podobe sivého saka či nohavíc alebo kabátov s posunutou líniou pliec v tradičnom károvanom vzore. Prvýkrát pracoval na pánskej kolekcii a v nej sa zase nájdu mohérové svetre, niekoľko oblekov, ale tiež parka s podšívkou z kožušiny či napríklad hodvábny pánsky komplet inšpirovaný pyžamovou estetikou.

Modelka a blogerka Barbora Bakošová (vľavo) a... Foto: Welin Nagyová
Barbora Bakošová (vľavo) a blogerka Eliška Chomisteková Modelka a blogerka Barbora Bakošová (vľavo) a blogerka Eliška Chomisteková.

Módni fanúšikovia si budú môcť kolekciu kúpiť od 2. novembra v predajniach švédskej značky po celom svete. Samozrejme, len v tých vybraných. Aj na Slovensku to bude len jedna, v bratislavskej Eurovea. „Som hrdá, že prinášame túto značku na Slovensko a že vďaka nám ju veľa ľudí spozná. Myslím si, že nadšenci, ktorí si tieto kúsky prídu kúpiť, fakt budú mať radosť,“ uviedla Katarína Tomášiková z marketingového oddelenia H&M Slovensko.

Modelka a blogerka Barbora Bakošová (vľavo) a...
Barbara Jagušák Heribanová (vľavo) s Ivanou...
+19Barbora Franeková (vľavo) s Katarínou...

Na minifilme ku kolekcii spolupracoval známy režisér Baz Luhrmann, ale čo je ešte zaujímavejšie, lookbook pre značku nafotil slovenský fotograf Michal Pudelka. Rozhovor s ním nájdete na Žena.pravda.sk už v utorok.

Tento článok vznikol v spolupráci s H&M Hennes & Mauritz SK s.r.o.
Princípy spolupráce pri tvorbe natívneho článku nájdete tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #móda #H&M #kolekcia #značka #Erdem

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...