Christian Dior: Muž, ktorý stvoril módu

Klasická elegancia, ženskosť a krása. Christian Dior a jeho New Look vtrhol do sveta módy ako revolúcia. Muž, ktorý vytvoril značku kvality, zomrel pred 60 rokmi.

14.10.2017 08:00
debata (1)
Dizajnér Christian Dior na archívnom zábere. Foto: Profimedia
Dizajnér Christian Dior na archívnom zábere. Dizajnér Christian Dior na archívnom zábere.

Móda pozná niekoľko mien, ktoré sa navždy zapísali do histórie. Mnoho žien si v súčasnosti neuvedomuje, že práve im vďačia za to, ako vyzerá štýl a podoba odevov, ktoré si denne obliekajú. Christian Dior je nepochybne jedným z nich.

Dnes slávne meno a názov jednej z najznámejších módnych značiek planéty, kedysi predovšetkým nadšený tvorca garderóby, ktorý urobil absolútny prievan vo vnímaní ženského odevu po druhej svetovej vojne. Christian Dior síce navrhoval módu už pred ňou, bola to však práve povojnová éra, ktorá priala jeho prístupu k ženskosti a elegancii.

Hoci prehliadka Christian Dior Haute Couture...
Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture...
+18Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture...

Hoci práve tvorba šiat z Diora spravila svetovú legendu, jeho kroky viedli k móde okľukou. Na nátlak otca študoval politické vedy a ašpiroval na diplomatickú kariéru. Napokon sa stal v pomerne mladom veku galeristom a v Paríži viedol maličký kultúrny stánok s dielami od Pabla Picassa či Maxa Jacoba. Po krachu galérie, ktorú z veľkej časti dotovala Diorova rodina, sa musel posunúť ďalej a začal pôsobiť v ateliéri známeho medzivojnového couturiera (dizajnéra couture módy) Roberta Pigueta. So štartom druhej svetovej vojny však Dior narukoval do armády. Bol jedným z tých, ktorého besy vojnového zabíjania ušetrili a po návrate do Paríža sa konečne naplno sústredil na prácu so ženským odevom.

zväčšiť Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture Jeseň-Zima 2017/2018. Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture Jeseň-Zima 2017/2018.

Prelomovým sa stal rok 1947, keď rodák z francúzskej obce Granville predstavil kolekciu s obrovským dosahom na ďalšie formovanie módneho vývoja. Takzvaný New Look bol v ostrom protiklade s funkčnou a nie práve najpôvabnejšou módou z náročného obdobia vojnou zmietanej Európy. Dior však pochopil, že nežné pohlavie si pýta návrat ku kráse, túži po luxuse a ženskej príťažlivosti. Šaty mali úzke ramená, zúžený pás, nechýbali im zdôraznené prsia a poznávacím znamenám sa stala aj dlhá, široká nadýchaná sukňa. Návrhár dbal na výber luxusných materiálov a prekvapil aj jemnou či pestrou farebnosťou. New Look znamenal revolúciu v dámskom odievaní a opäť urobil z Paríža centrum svetovej módy. Dior každý rok predstavil novú líniu, z ktorých sa niektoré citujú dodnes.

Samotný autor však tvrdil, že po žiadnej revolúcii netúžil, chcel len urobiť ženy krajšími. Už v tom čase však priznával inšpiráciu architektúrou. „Šaty sú kúskom efemérnej architektúry, tvorenej tak, aby vylepšila proporcie ženského tela,“ citujú ho často médiá. Až do svojej smrti sa jeho ateliéru darilo aj vďaka prominentným zákazníčkam, slávnym filmovým či speváckym hviezdam. Dior sa tiež prejavil ako šikovný obchodník a už v roku 1949 ako vôbec prvý dizajnér v histórii uviedol na trh pod vlastným menom aj líniu doplnkov. V tom istom roku, keď v roku 1949 otvoril butik v New Yorku, do konca roka jeho modely tvorili 75 % exportu parížskej módy a 5 % celého exportu Francúzska. 24. októbra uplynie od jeho smrti už 60 rokov.

3 x Christian Dior

  • kreácie Dior si obliekali hviezdy ako Rita Hayworthová či Grace Kellyová. Šaty prezentoval aj britskej kráľovskej rodine.
  • v jeho ateliéri pracoval aj slávny Yves Saint Laurent, ktorý neskôr založil vlastnú značku
  • zomrel vo veku 52 rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #jubileum #dizajnér #New Look #Christian Dior

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...