Produkcia kolagénu – citrusové plody
Vitamín C je mimoriadne dôležitý pri produkcii kolagénu spojivových tkanín v pokožke. Citróny majú vysoký podiel vitamínu C a jeseň a zima je ich sezónou. Ak vám citróny nechutia, vymeňte ich za iné citrusové plody – vitamín C nájdete aj v grapefruite, pomaranči či mandarínkach.
Potrebné bielkoviny – losos a sleď
Kvalitné bielkoviny sú potrebné pri „opravách“ poškodenej pokožky v jej vnútri, pri reparácii spojivových tkanín. Ryby sú bohaté na kvalitné bielkoviny, okrem toho však pokožke poskytujú aj čosi iné – vzácne tuky v podobe omega-3 mastných kyselín. Tie majú okrem iného vplyv na elasticitu kože.
Vypnutá pleť – kapusta
Kapusta je lacná zelenina, z ktorej si poľahky pripravíte rôzne šaláty. A prečo prospieva ppkožke? Je bohatým zdrajom vitamínu B3, ktorý je takisto zodpovedný za tvorbu kolagénu, vďaka čomu je pleť zdravo napnutá a pružná. Ak kapusta nie je vaším obľúbeným jedlom, tento vitamín nájdete aj v orechoch, strukovinách či brokolici.