Bronzová o pár týždňov viac. Ako si predĺžiť leto na koži

Napriek varovaniu odborníkov o škodlivosti slnečného žiarenia sa väčšina z nás túži v lete opáliť. Ak používame vhodné ochranné produkty, nie je na tom nič zlé. Príťažlivý tón pokožky sa však stratí veľmi rýchlo. Ako proces spomaliť?

26.09.2017 17:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žena, tvár, pokožka, opálenie, pleť Ilustračné foto.

Príchod jesenných dní čas nášho pobytu na slnku a najmä odhalenej pokožky pod slnečným žiarením radikálne znižuje. Dovolenkové opálenie vydrží aj celé leto, no následne koža bledne. Je to celkom prirodzené. Denné umývanie a čistenie pokožky tváre prispieva k obnove kožnej bariéry a bunkovej výmene. Bronzová farba, ktorá je pre mnoho žien (ale aj mužov) taká žiadaná, však vydrží aj o niekoľko týždňov viac, ak k starostlivosti o pokožku tela a tváre pristúpime zodpovedne.

Voda je základ

Od hydratovanej pokožky sa odvíja takmer všetko. Koža, ktorá netrpí „suchom“, je totiž pružnejšia, lesklejšia, pôsobí zdravšie. Platí to pri vráskach, unavenom vzhľade, pri nedostatku spánku, ale aj pri striedaní klimatizovaných miestností s prirodzeným podnebím vonku. Pitný režim je skrátka dôležitý počas celého roka a zohráva veľkú úlohu aj pri opálenom tóne pokožky. Dostatočné prijímanie tekutín predĺži život bunkám, ktoré sa nachádzajú na povrchu pokožky, kožu zároveň hydratuje a vypína, dodáva jej jemnejší vzhľad.

Produkty, ktoré predĺžia opálenie

produkty, opálenie

Voda by mala byť aj súčasťou ošetrujúcich prípravkov – hydratácia kože pomocou telových mliek, balzamov či olejov je veľmi dôležitá. Na trhu sa nachádzajú aj produkty, ktoré sú určené špeciálne na to, aby predĺžili opálenie. Pri vode si však treba uvedomiť ešte jednu vec – jej časté používanie kožu o hydratáciu zároveň oberá. Najmä, ak máte v obľube horúce, niekoľko minút trvajúce sprchy či dokonca vylihovanie vo vani. Po lete je vhodnejšie zameniť teplú vodu za vlažnú a namiesto klasického mydla či sprchovacieho šampónu si vybrať umývaciu olejovú emulziu, prípadne jemné penové emulzie, ktoré sú k pokožke šetrnejšie ako prípravky na báze mydla.

Pomoc je vítaná

Ani vy nepatríte medzi fanúšičky samoopaľovacích prípravkov? Máte pocit, že na svetlej koži, kde si ich zvyčajne aplikujeme, pôsobia neprirodzene a pri nanášaní vytvoria fľaky či nerovnomerné rozloženie farby? Na ich obranu povieme, že dnes už trh ponúka výber skutočne kvalitných produktov. Ale čo je ešte dôležitejšie – oceníte ich práve v období, keď už opálenie máte a chcete ho udržať. Práve pomocou tónovacích emulzií dokážete na tele zintenzívniť alebo udržať konkrétny farebný tón.

Ďalšie produkty, ktoré predĺžia opálenie

produkty, opálenie

Pokiaľ sa rozhodnete vyskúšať ich, vedzte, že telo sa pýta píling. Hoci to znie paradoxne v spojení s odporúčaniami o jemnom umývaní pokožky, povrch tela musíte zbaviť odumretých buniek a vyhladiť ho, aby sa efekt samoopaľovacieho krému či mlieka ešte zintenzívnil. Trh ponúka aj prípravky na tvár – pokiaľ máte pred nimi rešpekt, riešenie je veľmi jednoduché – k slovu pustite bronzer. Či už ide o púder, alebo krémové emulzie či prípadne tyčinky s rozjasňujúcim efektom. Naneste ich na miesta, na ktorých sa prirodzene odráža svetlo a vytvoríte tak opticky dojem opálenej a slnkom rozjasnenej pokožky. Ide o čelo, spánky, nos a lícne kosti.

Bronz ide aj cez žalúdok

Nielen pomocou správnej starostlivosti, ale aj voľbou konkrétnych potravín môžete pomôcť vášmu dovolenkovému hnedastému tónu kože, aby vydržal dlhšie. Základom sú potraviny bohaté na betakarotén, ktoré odporúčajú mnohí odborníci konzumovať ešte pred štartom dovolenkovej sezóny. Prirodzene totiž zvyšujú intenzitu opálenia. Ak už ho máte, betakarotén pomáha farbu udržať a dodáva pokožke prirodzený opálený tón spoločne s leskom. Dobré je konzumovať potraviny s obsahom betakaroténu aj v spojení so zdravými tukmi v podobe olivového oleja či rýb. Prispievajú k tomu, aby ho telo lepšie spracovalo a vstrebalo. Nájdete ho v:

  • sladké zemiaky – v 100 gramoch sa nachádza 11,5 miligramu betakaroténu
  • karotka – v 100 gramoch sa nachádza 8,32 miligramu vitamínu
  • špenát – v 100 gramoch nájdete 6,2 miligramu betakaroténu
  • maslová tekvica – 100 gramov obsahuje 4,5 miligramu
  • melón cantaloupe – na 100 gramov obsahuje 2 miligramy betakaroténu
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
losos Ilustračné foto.

Na udržanie opálenia však pôsobia blahodarne aj potraviny s obsahom tyrozínu, ktorý podľa prieskumov stimuluje v tele produkciu melanínu – spojeného so sfarbovaním pokožky. Popri betakaroténom nabitom ovocí a zelenine by ste teda mali skúsiť aj toto:

  • morčacie mäso
  • losos
  • sója
  • mandle
  • avokádo
  • vaječné bielky

Aj móda má svoje triky!

Áno, správne, pôsobiť, akoby ste sa čerstvo vrátili z dovolenky, pomôže niekedy aj správna voľba v šatníku. Asi správne tušíte, že reč je o svetlých farbách a jemných materiáloch, ktoré umocnia pocit bronzovej pokožky. Popri snehobielych topoch či blúzkach a sukniach môžete voliť aj jemné pastelové tóny. Funguje napríklad púdrová alebo ľadová belasá. Zároveň potom môže dojem opálenia umocniť aj voľba bronzových či hnedých tónov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #pokožka #opálenie #bronz #opaľovanie

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...