Móda našich ratolestí môže byť štýlová, kvalitná aj za pár eur

Detská móda tvorí jeden z najziskovejších segmentov v portfóliu mnohých odevných značiek. A niet divu, investuje do nej skrátka každý rodič. S príchodom školského roka sa nápory na obchody s oblečením ešte zvyšujú.

20.09.2017 07:00
debata (1)
Detská a školská móda môže byť jednoduchá, ale... Foto: archív značky
Detská a školská móda Detská a školská móda môže byť jednoduchá, ale aj nápaditá. Model na snímke F&F.

Každé dieťa rastie a tak výmena šatníka je v prípade našich potomkov skrátka nutná. Ak sa spojí s príchodom nového školského roka, objavuje sa aj potreba vystrojiť ratolesť do školy a zvoliť pre ňu vhodné odevy. Niet teda divu, že mnohé mamičky riešia práve počas prvých septembrových dní, čo kúpiť dcére či synovi alebo početnému „rodinnému“ tímu na školskú jeseň.

Kombinácia športovej baseballovej bundy a...
Batoh z umývateľného materiálu z kolekcie...
+22Detská a školská móda môže byť jednoduchá, ale...

Uniformy môžu inšpirovať

Slovensko nepatrí ku krajinám, kde by sa nosili jednotné školské uniformy. Mnohí rodičia si povzdychnú, škoda. Práve akýmsi oficiálnym nepísaným kódom odievania do školy sa však pokojne môžete riadiť, ak na to presvedčíte vašu ratolesť. Jednoduché bavlnené nohavice doplnené košeľou a vestou, prípadne komfortným svetríkom. V prípade dievčat to zase môžu byť šaty s golierikom primeranej dĺžky ku kolenám, ktoré doplnia pančuchy a pohodlné topánky v podobe mokasín či tenisiek.

Staršie dievčatá už majú radi komfort a často... Foto: archív značky
detská móda, inšpirácia, trend, jeseň 2017 Staršie dievčatá už majú radi komfort a často siahajú po džínsovine. Model na snímke M&Co.

Problém však nastáva, ak dieťaťu vezmete možnosť „pochváliť“ sa v škole trendom, ktorý práve frčí. Ak teda momentálne zaberajú mimoni, menčestrové nohavice určite nezožnú toľko nadšenia ako napríklad mikina s motívom obľúbenej animovanej postavičky.

Hravosti sa netreba báť

Práve hravosť by však mala byť jednou z dominánt detskej módy. Animované a grafické motívy či rozličné nápisy patria medzi obľúbené kúsky odevov. Zatiaľ čo chlapci až tak neriešia, čo si majú obliecť do školy (ak teda nie je práve v kurze nový superhrdina z komiksu, ktorého všetci nosia na tričkách), u dievčat sa predpokladá už väčšia túžba po naplnení nejakého štýlového ideálu.

Mnohé mamičky volia šaty a romantické motívy v podobe mašličiek, čipkovaných detailov či flitrov. Áno, typické malé parádnice sa podobným odevom potešia. Nezabúdajte však na to, že so zvyšujúcim sa vekom opúšťajú vaše ratolesti brehy zidealizovanej predstavy o dokonalých dievčenských šatách. Mnohé mladé dámy túžia byť rebelkami, a to sa pretavuje aj do ich voľby počas spoločných rodinných nákupov.

V kurze sú napríklad rozličné mikiny s potlačami či kapucňou, užšie džínsy (elastické, aby boli pre deti komfortné), ale tiež bomberové bundičky alebo parky s dĺžkou do pol stehien.

Naše dospelé kópie

Kým kedysi sa dalo celkom jasne odlíšiť oblečenie dospelých a ich detských potomkov, posledné roky sa podoba detskej módy výrazne priblížila svetu veľkých. Aj preto mnohé kúsky na pultoch pôsobia ako zmenšeniny odevov, ktoré by ste hľadali vy sami. Mnohí rodičia, najmä mamičky, práve takýto typ odevov uprednostňujú. Je to v poriadku – netreba však zabúdať v prvom rade na potreby dieťaťa. Základom výberu odevov a obuvi by mal byť komfort, funkčnosť, ale aj jednoduchá starostlivosť.

Pre ňu

Detská mikina s výrazným kvetinovým motívom,... Foto: archív značky
detská móda, inšpirácia, trend, jeseň 2017 Detská mikina s výrazným kvetinovým motívom, predáva Gant.

Základom dievčenskej garderóby sú nepochybne šaty, džínsové nohavice, legínsy, ale tiež pestré tričká či mikiny. Kabáty vytlačili skôr ľahké vetrovky, bomberové bundičky alebo parky. Do úzadia ustúpili košele a blúzky, dnešná generácia detí má skrátka radšej ležérnosť, ktorú jej zároveň umožňuje aj škola samotná. V prípade obuvi sa ponúka alternatíva tenisiek či kožených topánok s remienkami alebo na šnurovanie. Chladnejšie rána zmierni obuv členková. Nechýbajú však ani balerínky alebo lakované mokasíny.

Pre neho

Džínsové nohavice. Za 19,99 eura predáva... Foto: archív značky
detská móda, inšpirácia, trend, jeseň 2017 Džínsové nohavice. Za 19,99 eura predáva H&M.

Denim, menčester, ale aj bavlna, či už v podobe nohavíc chinos alebo moderných teplákov – chlapci dnes už do školy môžu nosiť všeličo. Množstvo značiek má v ponuke aj komfortné košele s dlhým rukávom, pravda však je, že malý školák uprednostní radšej tričko s dlhým rukávom a klasickú mikinu.

Svetre nechýbajú a dostávajú sa k slovu najmä v chladnejších mesiacoch. Hitom sú každoročne komiksové a animované motívy, ktoré sa neocitajú len na odevoch, ale aj obuvi a doplnkoch – peračníky, školské tašky či vrecúška na prezuvky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #móda #škola #trend #detská móda #ženský magazín MiA #jeseň 2017

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...