Šesť prekvapujúcich dôvodov, prečo sú vlasy mastné

Z domu odchádzate s úžasnou hrivou, večer sa vraciate s mastnými, "smutnými" vlasmi? Čo môže byť príčinou?

12.09.2017 11:00
vlasy, mastné vlasy Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Nie, prirodzenú produkciu mazových žliaz pokožky hlavy nemožno zastaviť (a aj keby to šlo, vlasy by boli veľmi suché). Niekedy je zvýšená tvorba kožného mazu aj hormonálne podmienená. Pred menštruáciou sú vlasy často mastnejšie. Existuje však aj niekoľko zlozvykov, ktoré vedú k tomu, že vlasy sú mastné rýchlejšie, ako zvyčajne. A tým sa dá predísť.

Často nosíte vlasy v cope

Vlasy v cope, to je perfektný účes. Dajú sa vyčesať a spojiť a hneď vyzeráme upravene a čisto. Ak to však robíte príliš často, maz sa môže „zamotať“ pod gumičkou. Okrem toho sa nerozloží rovnomerne ku končekom. Korienky sú mastné najrýchlejšie. Čo pomáha? Častejšie noste vlasy rozpustené a ak do gumičky, potom nech je čo najnižšie.

Vyčistite si kefu

Ale áno, je to otravné, poznáme to všetci. Čistiť kefu je zdĺhavé a únavné. Ak však chcete predísť mastným vlasom, je to nevyhnutnosť. Stylingové produkty, mazové žľazy chĺpkov a prach – toto všetko sa v kefách ukladá a distribuuje po vlasoch pri každom česaní. Výsledkom sú mastné vlasy.

Preháňate to

Starostlivosť je pre zdravé a krásne vlasy enormne dôležitá. Obzvlášť, keď máte sklony k suchým končekom, často si robíte kúry alebo masky na vlasy. Dajte pozor na to, aby ste sa pri starostlivosti zamerali len na končeky, nie na líniu vlasov. Výnimkou je tonikum na pokožku hlavy, ktorá ju zvlhčuje, no produkciu kožného mazu nepodnecuje.

Češete sa príliš často

Sto prečesaní denne, to nám radila už babička. A mala pravdu, pretože prírodný maz zvlhčuje vlasy a udržiava ich pružnosť. Ak máte sklony k mastným vlasom, po kefe by ste nemali často siahať. Inak si ten maz budete rozčesávať pozdĺž celých vlasov.

Často si umývate vlasy šampónom

Umývate si vlasy každý deň? Šampón vysušuje vlasovú pokožku hlavy. Znie to ako záchrana pre ľudí so zvýšenou produkciou kožného mazu, má to však jeden háčik. Pretože naše telo reaguje ochrannou funkciou, keď mu niečo odoberieme. Takže čím častejšie si umývate vlasy, tým silnejšia bude produkcia mazu vlasovej pokožky. Nasleduje začarovaný kruh umývania a opätovného „mazania“.

Stále sa dotýkate vlasov

Prsty sú špinavé. Keď si nimi zakaždým načriete do vlasov a „cestujete“ nimi vo svojej hrive, má to rovnaký efekt ako česanie špinavým hrebeňom – predovšetkým, ak sú ruky čerstvo nakrémované… Aj pokrývky hlavy, čiapka alebo čelenka lepí vlasy na mastnú pokožku hlavy a zapríčiňuje, že sa rýchlejšie mastnia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #hrebeň #hormóny #mastné vlasy #kožný maz #čelenka

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...