Farby leta skrášlia pleť, s množstvom radšej opatrne

Po dokonalej tvári túži nejedna žena. Lenže v lete môže takéto plány zhatiť vysoká teplota, intenzívne slnečné lúče, pot či obyčajná osviežujúca voda. Ako sa teda popasovať s výzvou menom letné líčenie?

23.07.2017 12:00
letné líčenie - farba - produkt - tvár Foto:
S letným líčením prichádzajú k slovu farby a výraznejšie experimentovanie.
debata

Mali by sme si uvedomiť, že pri líčení tváre platia isté pravidlá, ktoré je dobré rešpektovať. Pokožka by mala v letnom období dýchať viac než inokedy – horúčava a pot, ktorý sa jej dôsledkom tvorí, totiž upcháva póry a znásobuje riziko tvorby nedokonalostí pleti ako sú komedóny, vyrážky alebo podráždené fľaky. Aj odborníci zo sveta dekoratívnej kozmetiky sa zhodujú, že pri úprave zovňajška platí povestné „menej je niekedy viac“.

Namiesto klasiky skúste novinky

„Letné a prázdninové obdobie sa nesie v znamení striedmosti,“ hovorí Renáta Zelinková, oficiálna make-up artistka značky L'Oreál Paris. „Ženy by nemali používať zbytočne veľa produktov. Platí to už pri samotnom mejkape. Hrubá a výrazná vrstva je zbytočná,“ pokračuje odborníčka.

Pre dámy, ktoré potrebujú krytie pleti a vyrovnanie farebného tónu, sú podľa nej riešením takzvané cushion mejkapy, ktoré sú na európskom trhu pár rokov. „Ide o vlhkú hubku, ktorá je napustená krycou bázou. Do pleti sa pekne vsaje a zjednotí ju, dobre kryje. Zároveň zabraňuje tomu, aby sme na tvár aplikovali zbytočne veľa prípravku a funguje aj opakovane počas dňa,“ radí Zelinková.

produkt - líčenie - bronzer.

Niekomu v lete vyhovuje používanie púdra, ale vo všeobecnosti je do horúceho počasia lepšia tekutá krycia báza. Ďalším riešením je potom bronzer – ten je skvelou alternatívou klasických púdrových prípravkov a dokáže dobre maskovať jemné nedokonalosti pokožky.

Mat verzus lesk?

S používaním bronzu na tvári sa automaticky v ženskom vzhľade objaví jemný lesk, rozžiarenie. To však nemusí fungovať pri každom type pleti a nie je ani po chuti každej dáme. Zelinková z vlastných skúseností vie, že mnoho dám má aj počas leta radšej matné a farebne jednotné líčenie. Práve to je však podľa nej na letnej starostlivosti a skrášľovaní to zaujímavé. „Každý si nájde to svoje,“ tvrdí.

„Na jednej strane je tu trend matnosti, ktorú ženy najmä v letnom období oceňujú. Mnohým sa totiž nepáči efekt rozžiarenej a lesklej pokožky. Majú pocit akoby pôsobili nedokonalo, boli upotené,“ vysvetľuje Zelinková. „V kurze je však aj takzvaný strobing – teda využívanie rozjasňujúcich efektov v líčení a tiež mokrý vzhľad – lesk nielen na perách, ale aj na viečkach s pomocou krémových tieňov,“ komentuje vizážistka.

V lete sa však pleť prirodzene leskne, a tak záleží len na vás, ako s tým naložíte. „Ak sa to ženám páči, môžu si tvár nalíčiť tak, že samotný jas a lesk sa stane súčasťou vzhľadu. Alebo si pomôcť zmatňujúcimi bázami, ktoré zase prilesklej pleti dodajú rovnováhu,“ hovorí.

Leto vytiahne pehy, ale aj pigmentové škvrny

Rozdiely v kvalite a kondícii pleti sú medzigeneračne naozaj veľké. Jedno by však malo platiť pre všetky vekové kategórie. Základom každého líčenia je ochrana a starostlivosť. Spočíva v používaní opaľovacích prípravkov – niektorí odborníci sa zhodujú, že by sme s nimi mali začať už v tínedžerskom veku a používať ich celoročne. Potom nasledujú hydratačné bázy či séra, ktoré pokožku chránia pred vplyvom prostredia, ale aj pred starnutím.

produkt - líčenie - bronzer.

„Leto je trošku ošemetné tým, že nám prinesie pekné počasie, slniečko, ale ak to podceníme a kožu dostatočne nechránime, s opálením prinesie aj pigmentové škvrny či fľaky. Možno nás netrápia v dvadsiatke, ale v štyridsiatke určite začnú. Je dobré chrániť si pleť pred ich tvorbou,“ myslí si Zelinková.

„Ak už pigmentové škvrny máme, dobré sú korektory a konkrétne prípravky na zjednotenie tónu pleti či maskovanie nedokonalostí. Opäť však opakujem, že produktov by malo byť menej a líčenie skôr jemné, až nahé. Ak teda chcete maskovať nedokonalosti, nájdite si jeden naozaj kvalitný produkt – na trhu sú momentálne aj poloprofesionálne výrobky, ktorých efekt je na pokožke skvelý,“ dodáva.

S rumencom v lícach

Ani dovolenkové obdobie neobchádzajú konkrétne trendy. Hoci každej tvári svedčí niečo iné, zobrať si drobný detail či trik v konkrétnej farebnosti môže byť zaujímavým estetickým experimentom. „Tento rok je veľkým trendom ružová farba – či už na očiach, líčkach či perách. Osobne si však myslím, že ružová všade je príliš. Viac sa mi pozdáva napríklad variácia nahého líčenia očných viečok v spojení s naozaj výraznými ružovými perami. Ale nič netreba zakazovať. Mladé dievčatá si môžu dovoliť napríklad aj ružovú očnú linku,“ myslí si odborníčka na trendy.

Pri ružovej farbe však tiež upozorňuje, že začervenanej pokožke nepristane. V takom prípade je dobré voliť mejkapy so žltým podtónom, ktoré tón pleti neutralizujú. „V lete sa netreba báť ani výraznejších farieb na viečkach či perách. Experimentovať sa dá s tónmi ako je modrá, fialová či zelená,“ vysvetľuje Zelinková. Pri líčení pier sa v poslednom čase svetoví vizážisti hrajú aj s výraznými sýtymi a tmavými farbami. Leto je však skôr o jasných a sviežich, niekedy priam krikľavých odtieňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #líčenie #pleť #farba #Renáta Zelinková #ženský magazín MiA

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....