Signály pokožky, ktoré treba počúvať! Čo si pýta, povie aj sama

Telo hovorí vlastnou rečou. Niekedy len treba, aby sme sa jej naučili rozumieť. Podľa odborníčky na starostlivosť o pleť by sme nemali zanedbávať ani signály našej tváre.

20.07.2017 17:00
žena, pokožka, problém Foto:
Pokožka dokáže signalizovať rozličné nedostatky v našom tele.
debata (2)

Ako tvrdí kozmetička Marie Enna-Coccolione, ktorú cituje austrálska verzia denníka Daily Mail, každý problém pokožky niečo naznačuje a k niečomu zase vyzýva. Podobné odkazy si dokážeme tlmočiť všelijako – nie vždy správne. Niekedy ide o nadmerný príjem konkrétnej potraviny, či nedostatok určitého vitamínu alebo látky v tele. Na čo by sme teda podľa odborníčky mali dávať pozor?

Mastná pokožka

Mazové žľazy produkujú priveľa mastnoty, ktorá upcháva póry a pleti škodí. Paradoxne v takomto prípade by sme mali telu dodať zdravé tuky, či už v podobe konkrétnych olejov, alebo potravín s ich obsahom. Pozor však na to, aby išlo o naozaj zdraviuprospešné tuky – obsiahnuté sú napríklad v orechoch či rybách. Pomôcť môžu aj doplnky výživy.

Unavené a opuchnuté oči

Môžu byť dôsledkom nadmernej konzumácie soli. Soľ v tele zadržiava vodu a spomaľuje metabolizmus. Výsledkom sú opuchy. A to aj na miestach ako je tvár.

Suchá pokožka okolo pier

Zvyčajne ide o nedostatok látok ako je železo či zinok, prípadne vitamín B. Telu by sme ich mali dodávať potravou, ale tiež pomocou doplnkov výživy.

Tmavé kruhy pod očami, zašednutá pleť

Najčastejším spúšťačom tohto stavu je dlhodobo dehydrovaná alebo nedostatočne hydratovaná pokožka. Pitný režim je pre telo dôležitý a tvár nie je výnimkou. Jej pokožka by mala byť dostatočne zásobovaná vodou, aby v nej prebiehali obnovujúce bunkové procesy a nepôsobila unavene.

Akné a vyrážky

Najčastejšie ich tvorbu spúšťa priveľa cukru v jedálničku. Sladkosti, ale aj alkohol a potraviny s obsahom gluténu sa môžu podpísať na tom, že máte na tvári „vyrážkové pole“. Niektoré potraviny môžu však tieto nedokonalosti vyvolávať aj ako alergickú reakciu kože na príjem danej potraviny. Kožu by ste mali poznať a vyhýbať sa tomu, čo ju dráždi. V prípade, že máte vyrážky koncentrované na brade a okolo spodnej čeľuste, nechajte sa vyšetriť. Môže ísť o hormonálnu nerovnováhu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #pokožka #potreba #signál

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...