Voňavé leto sa nesie v znamení sviežosti aj jemnosti

Nie je nezvyčajné, že výrobcovia parfumov prinášajú každoročne na trh špeciálne letné verzie svojich produktov. Niekto bude argumentovať, že ide len o ďalší nástroj na zvýšenie ziskov. Ale vedzte, že letné vône majú často svoj zmysel.

20.07.2017 07:00
debata (1)
Vôňa v lete nadobúda iný, výraznejší charakter... Foto: SHUTTERSTOCK
Vôňa v lete nadobúda iný, výraznejší charakter ako počas iných ročných období. Vôňa v lete nadobúda iný, výraznejší charakter ako počas iných ročných období.

Každé ročné obdobie sa do nášho života premieta v drobných detailoch. Tak ako na zmenu klímy reagujú vlasy či pokožka tváre, platí to aj pre telo. V prvom rade si musíme uvedomiť, že s horúcim počasím stúpa potenie.

Póry sú otvorené. Voda sa z kože odparuje intenzívnejšie a pokožka je prekrvená, mení sa jej pH. Veci prijíma, ale aj „odovzdáva“ do okolitého prostredia intenzívnejšie. Práve za tým sa skrýva aj dôvod na výber letnej vône – väčšina z nich má totiž nižšiu intenzitu ako produkty, ktoré používame počas zvyšku roka. Základom je ľahkosť a sviežosť.

Intenzitu nahradí jemnosť

Nie je železným pravidlom, že musíte na leto obliecť pokožku do nového parfumu. Pokiaľ je vášmu nosu príjemný ten, ktorý používate roky, je to úplne v poriadku. Problémom horúcich dní je to, že aj my sami vnímame obľúbené vône ako príliš výrazné, či dokonca omamujúce a unavujúce. Postup je potom jednoduchý – z najvýraznejšej intenzity v podobe parfumu môžete prejsť na toaletnú vodu.

Ešte jemnejšie sú kolínske vody či prípadne vonné „hmly“ alebo roll-ony, ktoré pokožku prevoňajú len zľahka. Niekedy postačí aj pár kvapiek vonného či masážneho oleja, ktoré votriete na pulzné body – tie sa nachádzajú na krku pod uchom, na zápästiach, v lakťovej aj podkolennej jamke. Alebo sa môžete riadiť heslom Coco Chanelovej. Tá tvrdila, že vôňu má žena nanášať na miesta, na ktorých chce byť bozkávaná.

Vôňa, kvetiny, leto.

Výber podriaďte nosu a pocitom

Pravidlá na výber toho správneho voňavého prípravku platia bez ohľadu na to, či je zima, alebo 35 stupňov v tieni. Každú vôňu by ste mali otestovať a nechať pôsobiť na koži pár hodín, aby ste mohli svoje rozhodnutie dobre premyslieť. Najčastejšie sa za nákupom vôní vydávame do obchodných centier. Ideálne je teda začať návštevou parfumérie, otestovať priamo na zápästí vybrané toaletné vody a vyraziť na kávu, prechádzku či nákupy. Prvý nástrek odhaľuje hlavu vône, ktorá zhruba za štvrť hodinku prejde do srdca a odhaľuje komplikovanejšiu štruktúru a zloženie. Až o hodinu či dokonca niekoľko hodín sa ukáže základ a tóny, ktoré na koži zostávajú v najväčšej intenzite.

Je vám príjemný, kooperuje s pokožkou a pôsobí na vás pozitívne? Potom ste na správnej ceste. Mnohí odborníci radia ponoriť sa aj do svojich spomienok – čuchová pamäť je vec, ktorú často podceňujeme, no pritom podvedome ovplyvňuje to, aké vône si vyberáme. Stačí sa občas zamyslieť a vrátiť sa v spomienkach do príjemných chvíľ a momentov, ktoré sme prežili. Často sa nám v mysli vynoria detaily aj s „čuchovou“ stopou, ako rozkvitnutý záhon pivónií, ranná rosa v tráve alebo prímorský vzduch miešajúci sa s vôňou citrusových stromov – to všetko nás naviguje správnym smerom.

Zotrvať či presedlať?

Ľudia, ktorí používajú toaletné vody či parfumy, sa delia do dvoch skupín – experimentátori a klasici. Kým prví sa neboja skúšať neustále nové a nové vône, druhá skupina s obľubou vyhľadáva stále rovnaký produkt. Práve pre nich sú letné verzie klasických voňavých výrobkov ideálnou cestou, ako zotrvať pri svojej „životnej“ vôni a zároveň si ponechať okolo seba príjemnú arómu, ktorá je už rokmi doslova charakteristická. Nebojácnejšie typy však tiež nemusia mať strach – kozmetický priemysel tvorí vône všemožnej intenzity a charakteru aj bez toho, aby sa odvíjal od konkrétnych a osvedčených. Pár tipov si pozrite v našom výbere.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Telo #vôňa #parfum #pokožka #toaletná voda #sviežosť #ženský magazín MiA #ľahkosť #kolínska voda

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...