Šaty rozprávajú príbehy princeznej Diany

Priestory Kensingtonského paláca v Londýne lákajú zväčša svojou ohurujúcou zbierkou výtvarného umenia a možnosťou nahliadnuť do súkromia panovníkov. Od marca tohto roka sem však prúdia davy kvôli žene, ktorá sa stala ikonou modernej doby.

04.07.2017 13:00
debata
Princezná Diana nosila šaty kultových dizajnérov. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Britain Fashion Diana Dresses Princezná Diana nosila šaty kultových dizajnérov.

Moja prvá návšteva Kensingtonu kvôli výstave šiat zosnulej princeznej Diany nedopadla najlepšie. Rad dlhý niekoľko desiatok metrov a neistý prísľub toho, či sa dostanem dovnútra, zmenil plány. Na prvýkrát som si výstavu nepozrel. Bola marcová sobota a Londýn praskal vo svojich turistických švíkoch. Reparát vyšiel. Pár týždňov dozadu, pri opätovnej návšteve môjho obľúbeného mesta, som sa konečne dočkal. Upozorňujem všetkých záujemcov – čakať budete určite, lepšie je vybrať si na návštevu deň v pracovnom týždni.

Šaty ako nástroj komunikácie

Opýtate sa, čo vás vlastne má prilákať na výstavu 25 modelov šiat? Móda je vec, ktorú obdivujeme, ktorú hodnotíme, ktorú sa často snažíme pochopiť a niekedy kritizovať. Ale uvedomujeme si, že aj šaty dokážu rozprávať príbehy alebo formovať a dotvárať osobnosť človeka? V prípade slávnej princeznej Diany to platilo jednoznačne. Hoci expozícia v Kensingtonskom paláci, ktorú uviedli pod názvom Diana: Jej módny príbeh, je málopočetná, vypovedajúcu hodnotu jej uprieť nemožno. Ukazuje šaty, ktoré princezná nosila pri stretnutiach s diplomatmi alebo na večierkoch. Nechýbajú tu šaty pošité perlami, ktoré si bývalá manželka princa Charlesa obliekla na štátnu návštevu Hongkongu, atramentovomodrá róba, v ktorej Diana v roku 1985 v Bielom dome tancovala s hercom Johnom Travoltom, či šaty z tartanu, ktoré mala šľachtičná na sebe v roku 1985 pri oficiálnej návšteve Benátok. Práve na nich sa ukazuje, ako dokázala táto žena pracovať vlastným štýlom v prospech svojich ambícií na oficiálnych stretnutiach. Ako si dokázala uctiť jednotlivé krajiny a zároveň reprezentovať domovinu, ktorú si nadovšetko ctila.

Princezná Diana s prezidentom Ronaldom Reaganom... Foto: SITA/AP
Britain Fashion Diana Dresses Princezná Diana s prezidentom Ronaldom Reaganom a jeho manželkou Nancy v Bielom dome.

Pozdvihla mnohých

Dianin módny príbeh ukazuje aj silu, s ktorou pomáhala napredovať britskej móde. „Bola nesmierne vplyvná, vystavila londýnsku módu a jednotlivých návrhárov do pozornosti celého sveta, pretože všade, kde sa objavila, bola obletovaná a fotografovaná. Malo to okamžitý dopad,“ znejú v priestoroch expozície slová dizajnéra Rolanda Kleina.

Záber z roku 1985: Princezná Diana v kostýme z...
Hodvábne šaty Versace sú jedným z pamätných...
+14Vínová zamatová róba od Catherine Walkerovej,...

Do kráľovskej rodiny pritom princezná Diana vstupovala len so skromnou odevnou výbavou a šaty si požičiavala od kamarátok. Veľmi rýchlo si však osvojila zmysel pre odevný detail, príťažlivé siluety a vkusné modely. Azda najúspešnejšou sa javí jej spolupráca s dizajnérkou Catherine Walkerovou (výstava obsahuje časť jej kultových kreácií) a následne aj spojenie s Giannim Versacem – dnes už tiež zosnulým géniom, ktorého šaty povýšili dámu na vážený sexidol.

Perlová večerná róba. Foto: SITA/AP, LIU HEUNG SHING
Britain Fashion Diana Dresses Perlová večerná róba.

Pocta pre legendu

„Na svete je mnoho filmových hviezd a celebrít, ale vždy bude len jedna jediná Diana,“ znie odkaz dizajnérky Elizabeth Emanuelovej na stene v úvodnej miestnosti pravého krídla Kensingtonu, kde sa výstava nachádza. Tým, že slávna princezná už dnes nie je medzi živými, nadobudla jej povesť doslova príchuť legendy.

Možno to je prehnané – aj Diana bola len žena z mäsa a kostí. Jej vplyv vo svete, napriek tomu, že vlastne nemala v rukách žiadnu oficiálnu moc, je však dodnes nespochybniteľný. A určite aj preto by som odporučil – ak si vyrazíte do Londýna, venujte Diane trochu svojho času. Bude to pekný zážitok.

Detaily o výstave:

  • Expozíciu Diana: Jej módny príbeh vystavujú v priestoroch Kensingtonského paláca od 1. marca 2017 do 28. februára 2018.
  • Cena vstupenky pre dospelého je 19 libier na mieste, 17 v predpredaji.
  • Deti majú vstup na výstavu zadarmo, musia byť v sprievode dospelej osoby.
  • Najväčší nápor má výstva v čase od 11.00 do 15.00 hodiny a cez víkendy.
  • Súčasťou ceny vstupenky je prehliadka priestorov Kensingtonského paláca. Potom však čaká návštevníkov ďalší rad vedúci priamo na výstavu – doba čakania je rôzna: 10 až 40 minút cez pracovné dni, až 120 minút počas víkendov.
Expozícia Diana: Jej módny príbeh Foto: Historic Royal Palaces
Diana, šaty, výstava Expozícia Diana: Jej módny príbeh

Kultoví dizajnéri, kultové šaty!

Princezná Diana počas svojho života spolupracovala s množstvom britských módnych tvorcov a svojou popularitou dodala ich ateliérom výrazné povedomie a skvelé renomé. V jej šatníku sa najčastejšie objavovali modely od Catherine Walkerovej či Bruca Oldfielda, svadobné šaty a časť garderóby jej vytvorila aj dvojica Elizabeth a David Emanuelovci. V 90. rokoch do šatníka milovanej šľachtičnej čoraz častejšie prenikali prvky zvodnosti a elegancie s nádychom sexepílu – zásluhu na tom mal najmä dizajnér Gianni Versace, ale Diana začala nosiť aj značky ako Dior, Ralph Lauren či grécku autorku Christinu Stambolian.

Smaragdovozelené šaty à la Dynasty. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Britain Fashion Diana Dresses Smaragdovozelené šaty à la Dynasty.

Smaragd à la Dynasty – široké a výrazné plecia 80. rokov v spojení s opulentnými zelenými flitrami – to sú slávne šaty od Catherine Walkerovej. V roku 2013 ich v dražbe vydražili za viac ako 170-tisíc libier.

Zamatová diva Foto: Historic Royal Palaces
Diana, šaty, výstava Zamatová diva

Zamatová diva – temná modrá farba na zamatovej kreácii Victora Edelsteina skultovela aj vďaka tomu, že Diana v nej tancovala s Johnom Travoltom. Stalo sa tak v roku 1985 počas štátnej večere v Bielom dome, keď vládol Ronald Reagan. V roku 2013 šaty vydražili za 240-tisíc libier.

Perlová ako od Elvisa. Foto: Historic Royal Palaces
Diana, šaty, výstava Perlová ako od Elvisa.

Perlová ako od Elvisa – biela večerná toaleta pošitá perlami pochádzala opäť z dielne Catherine Walkerovej a bola akousi variáciou na slávny kostým Elvisa Presleyho. Diana si ju obliekla v Hongkongu v roku 1989.

Diana na titulkách časopisov. Foto: Historic Royal Palaces
Diana, výstava, šaty Diana na titulkách časopisov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #výstava #ženský magazín MiA #šaty princeznej Diany

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...