Hygiena rúk je dôležitá, ochrana nasleduje

Tušili ste, že ruky sú druhým najzamorenejším miestom na našom tele? Viac baktérií sa nachádza už len v konečníku. Ako vlastne zvládajú Slováci hygienu a starostlivosť?

01.07.2017 17:00
ruky, pleť, kozmetika Foto:
Ošetrenie a hydratácia pokožky by sa zišla viacerým z nás.
debata

Piaty májový deň patril aj tento rok Svetovému dňu hygieny rúk. Pred časom ho vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia. Dôvod bol jasný – upozorniť na dôležitosť umývania a ošetrovania dvoch končatín, s pomocou ktorých robíme prevažnú väčšinu aktivít bežného dňa.

Dotýkame sa všade

Prenos baktérií na koži rúk je veľmi jednoduchý. Dotýkame sa nimi takmer všetkého okolo. Nevynímajúc nás samých. Často si siahneme na krk, dekolt, poškrabeme sa na predlaktí. Úplne najfrekventova­nejšie sú dotyky tváre. V prípade, že ruky nie sú dezinfikované, hrozí viacero problémov. „Ak si ruky umývame nesprávne, môžeme si privodiť mnohé infekčné a vírusové ochorenia a tiež kozmetické nepríjemnosti. Nečistoty na rukách podporujú šírenie kožných zápalov, ekzémov aj akné,“ hovorí Ľubomíra G?m?ryová, riaditeľka farmaceutickej výroby v spoločnosti Saneca Pharmaceuticals. Podobné hrozby môžu postretnúť najmä ľudí s problematickou pleťou alebo s citlivou pokožkou so sklonom k alergiám. Pre niekoho to možno znie paradoxne – no správne dezinfikované a ošetrené ruky sú vlastne jednou z ciest ku kráse tváre.

Suchá pokožka si pýta krém

Po dôležitom umývaní prichádza na rad ošetrovací rituál. Koža na rukách starne a pocit suchého, napnutého povrchu sa u bežného jedinca objaví okolo tridsiateho roku života, keď vo všeobecnosti začíname vnímať zmeny kvality pokožky. V tejto vekovej kategórii kontinuálne stúpa aj podiel tých, ktorí si ruky pravidelne krémujú. V minuloročnom prieskume pre značku Indulona, do ktorého sa zapojilo 503 žien vo veku 25 až 55 rokov, sa ukázalo, že o ruky sa stará pravidelne 66 % Slovákov vo veku 20 až 79 rokov. Krémovanie rúk považuje za bežnú súčasť každodenného života 77 % žien a 56 % mužov. U niekoho ide o zvyk, ktorý odkopírovali od svojich rodičov, iní používajú krém z dôvodu pocitu suchých rúk alebo po manuálnej práci.

Potreby sú rôzne – najčastejšie však žiadame od krému na ruky, aby mal dobrú a rýchlu absorpciu. Mastnejšie krémy sa k slovu dostanú v zime, keď počasie vplýva na kondíciu odhalenej kože na tele. Napriek tomu však mnohí Slováci si ruky krémujú len ráno alebo večer po celom dni. „Ideálny postup na udržanie čistej a zároveň krásnej pokožky rúk je používať krém v malom množstve po každom umytí,“ myslí si Ľubomíra G?m?ryová. „Pravidelné natieranie rukám určite pomôže. Poskytuje totiž určitú dávku výživy, hydratácie, premastnenia a ochrany pred vonkajšími vplyvmi,“ uzatvára.

Ako si správne umývať a ošetrovať ruky:

1. Ruky by sme si mali umývať dezinfekčným mydlom – ideálne v rozpätí 40 až 60 sekúnd. Netrieme o seba len dlane, ale mydlom dôkladne vydrhneme aj priestory medzi prstami.
2. Po umytí je dôležité ruky vysušiť – na vlhkých sa baktérie množia rýchlejšie. Používať by sme mali čistý uterák alebo jednorazovú utierku. Najprv s nimi zastavíme vodu z kohútika a opačnou stranou si utrieme ruky do sucha.
3. Po umytí rúk by malo nasledovať ošetrenie v podobe krému na ruky. Okrem hydratácie suchšej pokožky by mal zaručiť aj ochranu (vhodné sú antibakteriálne produkty) a dodať koži výživné látky.

Zaujímavé čísla o rukách Sloveniek
49 % žien si spája použitie krému na ruky s domácimi prácami
77 % žien si robí pravidelne manikúru
10 % žien si dopraje pravidelne masáž rúk
5 % slovenských žien si robí na ruky ošetrujúci zábal.

Preč s drsnosťou a suchým pocitom

Len zhruba 5 percent slovenských žien si robieva pravidelne zábal na ruky. Ošetrenie a hydratácia pokožky by sa však zišla viacerým z nás. A niekedy si na to vystačíte aj s výbavou z kuchyne. Na domáce ošetrenie môžete vyskúšať aj toto:

Olivový olej

Nemusíte s ním len variť. Pár kvapiek si nalejte do dlaní a jemne ruky premasírujte. Ak máte pokožku suchšiu, môžete tak urobiť dvakrát denne – ráno aj večer, zhruba na päť až desať minút. Olej je vhodný aj ako súčasť pílingu – zmiešajte ho s cukrom a ruky dôkladne premasírujte touto zmesou, následne umyte a natrite klasickým krémom.

Ovsená kaša

Vďaka obsahu proteínov pomáha pokožke. Zmiešajte dve lyžice ovsenej kaše s lyžicou medu a trochou vody. Pastu, ktorá sa vytvorí, naneste na ruky a nechajte pôsobiť zhruba desať minút. Opláchnite vlažnou vodou bez použitia mydla.

Med

Med sa zvykne používať ako súčasť masiek a zábalov, ale môžete to s ním skúsiť aj samostatne. Naneste ho v tenučkej vrstve na pokožku rúk a nechajte pôsobiť zhruba desať minút. Následne opláchnite vlažnou vodou.

Kokosový olej

Pár kvapiek horúceho kokosového oleja vmasírujte do pokožky a nechajte pôsobiť celú noc. Ideálne je vziať si na ruky príjemné bavlnené rukavice, aby sa účinok zintenzívnil.

Aloe vera

Ideálna je šťava zo skutočných listov tejto rastliny, ktorá obsahuje regeneračné a hydratačné zložky. Keď ju prerežete, tekutina, ktorá vytečie, je skvelá na ošetrenie rúk a ich masáž. Môžete však využiť aj gély, ktoré sú dostupné v lekárni.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #kozmetika #pleť #ženský magazín MiA #pokožka rúk

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...