Kabelka ako symbol luxusu? Kultové modely, ktoré by ste mali poznať

Iba nedávno svet obletela správa o tom, že za rekordnú sumu vydražili slávnu kabelku Birkin z dielne značky Hermés. Jej cena - neuveriteľných 380-tisíc dolárov.

21.06.2017 15:00
debata
Model kabelky Birkin z dielne značky Hermés,... Foto: Christie´s
Model kabelky Birkin z dielne značky Hermés Model kabelky Birkin z dielne značky Hermés, ktorý vyrobili v roku 2014 a ktorý sa vydražil za neuveriteľných 380-tisíc dolárov.

Kabelka vyrobená v roku 2014 z krokodílej kože v matnej bielej farbe je zdobená zlatom a 205 diamantmi, pochádza z edície Himalaya. Ten je odvodený od farby, ktorá prechádza od dymovej šedej po perlovo bielu. Vyvoláva tak porovnanie s pohorím. Podľa zástupcov Hermés ide o mimoriadne vzácny model, každoročne sa podľa odhadov vyrobí iba jeden až dva kusy kvôli časovo náročnému procesu farbenia krokodílej kože.

Hoci slávna birkinka, ktorá vznikla na počesť herečky Jane Birkinovej v roku 1984, patrí medzi najdrahšie a najslávnejšie kúsky na svete, aj iné kabelky sa môžu pýšiť legendárnym statusom. Ak náhodou patríte k ich majiteľkám, môžete ich slušne speňažiť, alebo si užívať istý spoločenský status, ktorý vlastnenie podobných modelov v určitých skupinách zosobňuje.

Legendy v kabelkovom svete?

Constance a Kelly – aj tieto dva modely pochádzajú z dielne značky Hermés. Ich popularita sa rovnako ako v prípade birkinky spája so slávnym menom. Kabelku Constance vyrobili už v roku 1959, neskôr ju výrazne spopularizovala Jackie Onasisová, kedysi Kennedyová. V prípade Kelly sa zrak upiera k legendám Hollywoodu – konkrétne herečky a neskôr monackej kňažnej Grace Kellyovej. Hoci prvý model vyrobili ešte pred začiatkom druhej svetovej vojny, skutočný boom zaznamenala „Kelly“ až v roku 1956.

Lady Dior – K príbehu slávneho modelu sa viaže príbeh náklonnosti a priateľstva dvoch výrazných žien. V roku 1995 venovala Bernadette Chiracová, vtedajšia manželka francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca princeznej Diane. Tá si model veľmi obľúbila a začala ho nosiť tak často, že francúzska značka Dior pokračovala s modelom kabelky pod názvom Lady Dior a vytvorila tak jeden z kultových kúskov.

Dior Saddle Bag – vznikla koncom predchádzajúceho milénia a vďaka hviezdnym nositeľkám sa stala jedným z kultov začiatku 21. storočia. Nosila ju Sarah Jessica Parker, Beyoncé či Sienna Miller. Na trh prišla v niekoľkých obmenách a vďaka vysokej popularite bola jednu dobu medzi najdrahšími modelmi na trhu.

Louis Vuitton Speedy – vznik kultovej kabelky sa datuje do roku 1932, údajne vznikla na požiadavku bohatej klientky, ktorá túžila mať príručnú batožinu na kratšie cesty. Od doby vzniku prišla viacerými zmenami, je dostupná aj v niekoľkých veľkostiach. Punc kultového modelu jej dodala aj Audrey Hepburn. Značka zvyčajne uvádza na trh aj limitované edície kabelky v spolupráci s rozličnými umelcami. Popularitu žali aj verzie, ktoré tvoril ako kreatívny šéf značky Marc Jacobs.

Chanel 2.55 – jedna z klasík, ktorá sa dostala na trh v roku 1955, mala svoju predchodkyňu už koncom 30-tych rokov minulého storočia. Vtedy sa Coco Chanel inšpirovala remienkami na vojenských taškách. Neskôr pribudli k legendárnej kabelke retiazky a inovácia z roku 1955 nebola posledná, ateliér prinášal rozličné variácie. Kabelka je v ponuke aj dnes, pričom jej cena závratne stúpla. Kým v roku 2010 sa za ňu platilo v priemere okolo 2850 dolárov, dnes je jej cena v rozmedzí 5000 až 6000 dolárov.

Chanel Boy Bag – hoci prišla na trh iba v roku 2012, jej popularita bola závratná a masívna. Vďaka za to patrila nielen kultovému statusu značky, ale aj marketingu, ktorý podporili hviezdne nositeľky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #Dior #Legenda #Louis Vuitton #Kabelka #Chanel #Hermés #klasika

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...