Nechtom nožničky nesvedčia, ruky si pýtajú opateru

Považujú ich za vizitku krásy a zrkadlo nášho veku. Kým s tvárou dokážu zázraky nielen skrášľujúce produkty a šikovní odborníci so skalpelom, pri rukách musíme „zamakať“ aj sami.

17.06.2017 14:00
shutterstock 550897681 Foto:
Dokonalá manikúra je tým najštýlovejším letným módnym doplnkom.
debata

Starostlivosť o krásu evokuje v každej zo žien trochu iný rituál. Prieskumy ukazujú, že najväčšiu pozornosť venuje nežné pohlavie tvári. Hneď v tesnom závese za ňou však prichádzajú na rad ruky a najmä nechty. Je to správne? Určite. Veď práve na tejto časti tela sa vek či okolité prostredie podpisuje veľmi rýchlo a intenzívne. Pozor by sme si však mali dať na to, či robíme všetko pre naše ruky správne.

K letu patrí experimentovanie. Skúste odvážne... Foto: SHUTTERSTOCK
manikura1 K letu patrí experimentovanie. Skúste odvážne svieže farby a ozdobte svoje ruky neodolateľnými letnými odtieňmi lakov na nechty.

Ako nájsť správny krém?

Príťažlivé ruky – čo si pod tým vlastne predstavíte? Určite dokonalo nalakované nechty vám napadnú ako prvé. Ale krásu rúk definujú aj ďalšie atribúty. Pokožka by mala byť jemná a ošetrovaná. Vplyvy prostredia, chlad, teplo či vlhko alebo, naopak, sucho. Aktivity, ako sú domáce či záhradné práce, kontakt s čistiacimi prípravkami – to všetko ovplyvňuje kvalitu kože na rukách. „Veľkou chybou u žien je, že podceňujú výber aj efekt krémov na ruky,“ myslí si Monika Vičanová, majiteľka štúdia krásy, ktorá sa dlhé roky venuje manikúre a starostlivosti o ženské aj mužské ruky. Podľa nej zlý výber nikdy nezaručí ženám spokojnosť.

„Väčšina kozmetických produktov tvorí na rukách film, ktorý vnímame ako mastný. Často sa to končí tak, že žena si ide ruky umyť a už ani nevie, že si ich nakrémovala,“ vysvetľuje. Práve to je však problém, pretože pokožka rúk sa ničí veľmi rýchlo a je vystavená vplyvom prostredia omnoho viac ako zvyšok tela. Vičanová odporúča nájsť si krém, ktorý ruky dokáže hydratovať dlhodobo, zároveň pokožku zjemní, chráni ju a nezanechá mastný film.

Žiarivý pastelový lak na nechty Dior Vernis –... Foto: archív značky
F000355505 Vernis Early F39 HR Žiarivý pastelový lak na nechty Dior Vernis – odtieň Early.

Odborníčka má už po pätnástich rokoch, ktoré sa venuje práci s ľudskými rukami, odskúšané, že lepšie telu spravia prírodné produkty. Ona sama pracuje dokonca s vegánskou kozmetikou. „Na trhu je veľmi veľa hlúpostí, ktorými si ženy skôr ublížia, ako pomôžu. Nechcem tvrdiť, že by som nepoužívala už nič lacné. Ale viem, čo nechtom robí dobre, prírodné zložky zaručia to, čo si telo pýta. Preto pracujem práve s nimi,“ hovorí.

Salón verzus domáca kúra

Väčšina žien si nechty na rukách ošetruje doma. Podobné je to aj s lakovaním. Samozrejme, z úst odborníčky znejú jasné slová – ruky si pýtajú školenú starostlivosť. Nútiť do toho nemožno – v takom prípade by sme si však mali uvedomiť, čo všetko dokážeme zvládnuť doma a čo zvládne len profesionál. „Na začiatku každej starostlivosti o nechty by mala byť ich diagnostika. Či sú mäkké, tenké, štiepajúce sa. Dobrá odborníčka by to mala vedieť rozoznať a následne stanoviť vhodné produkty, ktoré pomôžu podchytiť negatívne procesy a zastaviť ich,“ myslí si Vičanová.

Rýchloschnúci lak Clubbing Color od Miss Sporty... Foto: archív značky
files-fotografie-p1be0gpmem1v5c1vrb13l2u2h1f9ffx640x640x Rýchloschnúci lak Clubbing Color od Miss Sporty – odtieň 043.

„Z vlastných skúseností viem, že klientky manikérskych salónov chcú všetko najlepšie hneď. Pri správnom určení diagnózy, dokážu vhodné produkty veľmi rýchlo zabezpečiť, aby žena bola spokojná,“ pokračuje. Podľa manikérky by si však mali ženy uvedomiť, že kvalitu či rýchlosť rastu nechtov ovplyvňuje niekoľko faktorov. „Obmedzuje ich ročné obdobie, ale aj genetická a fyziologická predispozícia ženy. Na nechtoch sa podpisujú napríklad hormonálne zmeny, nezanedbateľný faktor je vek – u starších žien nerastú tak rýchlo ako u mladších ročníkov. Odčítať sa dá aj problém so štítnou žľazou,“ vymenúva Vičanová, podľa ktorej v kvalitnom salóne dokážu každej žene ušiť opateru na mieru.

Žiarivý lak na nechty Tom Ford vhodný pre... Foto: archív značky
901320 in xl Žiarivý lak na nechty Tom Ford vhodný pre všetky tóny pleti – odtieň Carnal Red.

Vitamíny pomôžu, ale pozor na klasické chyby

Pomocníkom na ceste za krajšími rukami a najmä nechtami môžu byť okrem odborníkov aj vhodné doplnky výživy. Dodať telu zvnútra potrebné látky sa už po pár týždňoch prejaví aj na kvalite nechtu a nechtovej kožtičky. Ak si však myslíte, že keď budete pravidelne konzumovať zinok či vitamín D, vyhnete sa záderom, odborníci jasne tvrdia – takto to nefunguje. „Správny jedálny lístok a výživa určite pomôžu, ale ak potom žena spraví chyby v domácej starostlivosti, bude stále čeliť veciam, ako sú zádery či štiepenie nechtov,“ komentuje Vičanová.

Poznáte najčastejšie chyby?

Pri už spomenutých záderoch je napríklad dôležité, aby sme nevystrihávali kutikulu (nechtovú kožtičku). Namiesto toho ju treba zatláčať. „Práve vystrihávaním sa naťahuje vrchná časť kože na prste a tvoria sa zádery. Niekedy stačí eliminovať jednu vec, ktorú ženy robia nesprávne a stav môže byť za pár týždňov iný – lepší,“ hovorí Monika Vičanová.

Lak na nechty Dermacol 5 Day Stay Longlasting –... Foto: archív značky
p1701140-1701140 -1 -1 447019 Lak na nechty Dermacol 5 Day Stay Longlasting – odtieň Lovestory.

Klasickým omylom, ktorý sprevádza domácu starostlivosť o nechty, je ich strihanie. „Človek vníma v ponuke obchodov rozličné manikérske produkty – klasické nožničky, klieštiky. Ako odborník viem jedno – samotné strihanie zaručí, že sa nechty štiepiť budú. Ak urobí žena ako prvý krok práve to, že si ich ostrihá, prípadne skráti klieštikmi, už stačí ruky iba namočiť, osušiť a trhlinky na voľnom okraji nechtu prechádzajú do klasického štiepenia,“ vysvetľuje profesionálka. Samozrejme, jedným dychom dodáva, že nechty si pýtajú pilník.

Aj pri ňom si však treba uvedomiť, že kvalita a výber sú určujúce. „Ošetrovať nechty kovovým či skleneným pilníkom je len ďalšia cesta k štiepeniu. Správny nástroj by nemal mať veľmi hrubé zrniečka na brúsiacej časti, nemal by byť príliš lesklý, to je znak, že nechty naštiepi. Dôležitý je potom aj sklon pilníka pri ošetrovaní. Necht treba upravovať len jedným smerom a tak, aby sme jeho voľný okraj nepoškodili,“ prezrádza.

Vyživujúci vegánsky lak na nechty z kolekcie... Foto: archív značky
Nourishing Vegan Color Slow Beauty Vyživujúci vegánsky lak na nechty z kolekcie Inhale od značky SPARITUAL – odtieň Slow Beauty.

Farby leta sú pastelové

Korunou krásy ženských rúk sú potom nalakované nechty. Niektoré dámy uprednostnia bezfarebný lak, iné siahajú po výrazných farbách. Ponuka výrobcov je mimoriadne pestrá, ale každoročne sa aj vo farebnosti nechtov presadzujú konkrétne trendy. Podľa manikérky je sezóna jar a leto 2017 v znamení nežných, pastelových tónov.

„Ruka by mala vyzerať upravene, a pritom elegantne. Či už si žena oblečie kostým, alebo tepláky. Všeobecný trend v úprave nechtov smeruje k jednoduchosti a jemnosti. Nechty by nemali byť vyzývavé, zbytočne prezdobené a vôbec nie výrazne dlhé,“ radí Monika Vičanová.

Samozrejme, klasická červená z módy nevyjde asi nikdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ruky #nechty #manikúra #laky na nechty #ženský magazín MiA

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...