Keď tlačia nové topánky... Ako sa vyhnúť bolesti a pľuzgierom?

Pozná to azda každý z nás. Nové topánky sa na nás usmievali na polici v obchode. Skončili v nákupnej taške a doma ste ich s nadšením obuli. Lenže, výsledok bol poriadne bolestivý...

17.06.2017 08:00
Otlaky a boľavé nohy z nových topánok nie sú... Foto:
Otlaky a boľavé nohy z nových topánok nie sú nič príjemné.
debata (1)

Nepríjemné otlaky či pľuzgiere, ktoré spôsobili nové topánky, dokážu poriadne znechutiť. Ba čo viac, aj potrápiť. Postihnutá koža bolí, svrbí, štípe, stúpanie na nohu je nepríjemné a zhoršuje aj jednotlivé činnosti v rámci chôdze, behu či športovania. Čo robiť, aby ste teda otlakom zabránili? Alebo aspoň zmierniť ich bolesť a urýchliť hojenie?

Leukoplast

Aby ste zmiernili prípadný otlak, pred nazutím topánky si problémové miesto oblepte leukoplastom. Koža bude pred tvrdým materiálom lepšie chránená.

Sucho

 Snažte sa v topánkach udržiavať sucho. Zvýšeným rizikom vlhkého prostredia sa zvyšuje aj riziko odrenín a zhoršovania ich stavu. Proti poteniu vyskúšajte púder.

Pľuzgiere

 Vytvorené pľuzgiere by ste nemali prepichovať, aby ste nevytvorili priestor pre množenie mikroorganizmov. Ak pľuzgier sám praskne, treba ho udržiavať čistý.

Hygiena

 Spomínané čistenie rán je alfou a omegou rýchleho hojenia.

Náplasti

 Prelepením ranky na nohe zabránite, aby sa jej stav ďalším chodením zhoršoval. Vyberajte však špeciálne náplasti, ktoré sú dostatočne elastické a vedia sa prispôsobovať pohybom nohy. Odporúčané sú tie hydrokoloidné, ktoré bránia infekcii a k rane sa neprilepia.

Lekáreň

 Ak potrebujete výraznejšiu pomoc, navštívte lekáreň. Nájdete v nej produkty určené priamo na otlaky a zhrubnutú kožu, ktorá sa objavuje na nohách. Pomôžu liečbe aj predchádzaniu problému.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #obuv #otlak #noha #leukoplast

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...