Únava z jari zračí sa v tvári? Skúste ju poraziť!

Nie je neznámou pre žiadnu ženu. Unavená pokožka, pohľad na ktorú nás v zrkadle veru nepoteší. O slovo sa častejšie hlási práve pri zmene ročných období či otepľovaní. Vyspať sa z nej síce pomôže, ale existujú aj iné triky.

12.05.2017 07:00
pleťová maska Foto:
Pleť starne rovnako ako my a žiada si správnu starostlivosť.
debata

Vstali ste ráno z postele nesprávnou nohou? Stáva sa. Neplatí to však len pre náladu a psychické rozpoloženie. Každý z nás má totiž dni, keď si telo vypýta daň. Zväčša v podobe únavy, ktorú necítime len v kostiach. Premietne sa aj do nášho vzhľadu. Ak sa takýto stav stane dlhodobým, je načase niečo začať robiť.

Pri tekutine sa to celé začína

Nebudeme písať žiadne objavné rady, ak spomenieme slovko zdravý životný štýl. Áno, od neho sa odvíja v našom živote naozaj mnoho. Aj kvalita pokožky. Základom je vyvážené stravovanie a správny pitný režim. Pri koži je mimoriadne dôležitý práve pre hydratáciu, ktorú pleť potrebuje. Nikdy by ste nemali zabúdať na dostatočný prísun tekutín, v teplejších dňoch sa potom pokožka poteší aj hydratačným sprejom – populárne vody v spreji osviežia a uľavia od pocitu pnutia či suchej kože.
S pitím je to, samozrejme, ošemetné. Ak budete siahať po sladených nápojoch, pokožka sa vám odmeniť nemusí. Vysoký príjem cukru sa môže prejaviť zvýšenou tvorbou akné, ale aj výraznejšími opuchmi okolo očí. Voliť je vhodné najmä stolové vody, prípadne nesladené čaje – z nich mnohé skrývajú v sebe benefity aj pre pokožku. Skvelý je napríklad zelený čaj, ale tiež rôzne bylinkové odvary. Na povzbudenie energie celkovo sa pije napríklad zázvorový alebo ženšenový čaj.
Čo sa týka stravy, pleti neprospievajú polotovary, fast-food ani priveľa cukru či soli. Naopak, funguje zelenina (ideálne bohatá na vodu), ale tiež chudé mäso, ryby, prípadne oriešky a bobuľové ovocie. Väčšina z týchto potravín obsahuje nejakú z dôležitých látok aj pre našu pokožku. V prípade rýb či semien a orechov sú to nenasýtené mastné kyseliny a zdravé tuky, nechýbajú antioxidanty či vitamíny A, C a E. Všetko pleťoví pomocníci.

Neponocovať!

Áno, opäť žiaden prevratný objav – spánok pomáha. Kvalitný aspoň sedem hodín trvajúci nočný oddych dokáže pokožku zregenerovať a nabiť ju do ďalšieho dňa. Dôležité je však pripomenúť jedno – od spánkovej polohy sa môže odvíjať aj podoba vašej pleti ráno. Ak spávate na bruchu, tendencia na opuchy a unavenú pleť po prebudení je vyššia. Lepší je spánok na boku a ideálny na chrbte. Pozor však na chrápanie. Pri ňom namáhate nos a jeho okolie a s výrazným dýchaním sa tvoria červené žilky okolo nosa.
Pokožke s unaveným vzhľadom dokáže pomôcť aj tzv. beauty-sleep. Kratší popoludňajší relax či siesta nás nakopnú nielen psychicky, ale aj fyzicky. Škoda len, že si ho väčšina z nás môže dovoliť maximálne cez víkend.

Bez krémikov ani opatery to nejde

Ani najukážkovejší príkladný životný štýl nespraví všetko. Pleť starne rovnako ako my a žiada si správnu starostlivosť. V prípade unaveného vzhľadu, sivého tónu pokožky či kruhov pod očami dokážu pomôcť aj špecializované prípravky.
U žien sa od istého veku základom stáva sérum – mladšie ročníky môžu siahať len po hydratačných bázach, staršie už potrebujú aj antiageingové produkty. Pleť musíte dôkladne, no jemne čistiť, aby dokázala absorbovať aj benefity z daných prípravkov. Ideálne je robiť to večer, ale aj ráno – pred tradičným rituálom nanesenia krémov, mejkapu a líčidiel. Niekedy však proti únave zafungujú najlepšie tie najjednoduchšie riešenia. Studená voda pomáhala už starým mamám a v rozličných obmenách funguje aj dnes (napríklad aj ako ľadové obklady proti opuchom okolo očí). Buďte však opatrnejšia, ak máte citlivú kožu. Tej prospejú skôr jemné hypoalergénne produkty.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #pokožka #hydratácia #jarná únava #ženský magazín MiA

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...