Vráskam stop navždy nedáte, spomaliť ich môžete

Najprv bola len jedna. Všimli ste si ju náhodou, keď ste si robili mejkap do práce. Pozorným okom ste našli ďalšiu.

26.04.2017 11:00
pleť, kozmetika, starostlivosť Foto:
Zub času sa podpisuje aj na našej pokožke.
debata (1)

Zmierte sa s tým či nie, ale vrásky skrátka patria k ľudskej tvári. Ich príchod však dokážete oddialiť.

Rovnako ako starne telo, podpisuje sa zub času aj na našej pokožke. Na tele sú to pigmentové škvrny, nové záhyby či suchšie miesta, ktoré časom prejdú do zošúverenej kože. Azda najviac sa však vek zahryzne do podoby našej tváre. Je to logické, keďže patrí medzi ti časti nášho tela, ktoré vystavujeme stále na obdiv. A rovnako pochopiteľné je, že si práve na vzhľad tváre najviac potrpíme.

Dámy, začať musíte samy

Starnutiu pleti nemožno dať definitívne stop – prírodné procesy sú neúprosné a ani medicína zatiaľ nepokročila tak ďaleko, aby dokázala úplne oklamať pribúdajúci vek. Ak sa však o pokožku dôkladne staráme, proces môžeme spomaliť. „Dôležitá je určite prevencia. Stavia na dostatočnej kozmetickej starostlivosti, ktorá by mala prebiehať už od mladého veku,“ hovorí pre magazín MiA Mudr. Zuzana Murárová. Podľa dermatovenero­logičky by žena nemala dopustiť, aby pleť zostala problematická. „Pokožka si zaslúži pravidelné kozmetické ošetrovanie, hygienu a v neposlednom rade aj správnu výživu. Životný štýl a strava totiž vplývajú na kondíciu pleti naozaj veľkou mierou,“ vysvetľuje. „Veľmi dôležité je tiež neslniť sa alebo aspoň neopaľovať sa príliš často a vždy len s patričnou ochranou v podobe opaľovacích prípravkov. Pobyt na slnku vysušuje pokožku. Ak to preháňame, začnú sa vytvárať aj malé kožné nádorčeky, ktoré je potom ťažké odstraňovať,“ upozorňuje Murárová.

Spoliehať sa len na zázračné krémiky by však podľa nej žena nemala. „Skôr ide o ten správny moment – vystihnúť chvíľu, keď vyhľadáme dermatológa a spomalíme proces starnutia aj nejakými zákrokmi, ktoré umožňuje moderná estetická medicína,“ pokračuje lekárka. Práve správna starostlivosť je však ideálnou cestou k tomu, aby sme koži predĺžili jej „chvíľky slávy“. „Ak sa ako odborník dostanem k pleti, ktorú si žena pravidelne a správne ošetrovala, výsledok mojej práce je rozhodne efektívnejší. A tiež prirodzenejší,“ konštatuje.

Univerzálny spôsob neexistuje

Dermatovenerologička MUDr. Zuzana Murárová. Foto: Archív
18172-zuzana-murarova-nestandard2 Dermatovenerologička MUDr. Zuzana Murárová.

Hoci dostatočná starostlivosť o pleť dokáže jej kondícii pomôcť, nájsť jeden konkrétny prípravok či metódu, ktoré fungujú proti starnutiu, reálne vlastne nie je. Pochopiteľne. Každá žena má totiž iný typ pleti a opatera by mala byť cielená. „Môžem len zopakovať univerzálnu radu – nadmerne sa neopaľovať, dostatočne prijímať tekutiny, pokožku hydratovať a starať sa o ňu – to sú veci, ktoré pomôžu. No a potom sa k slovu dostávajú typy pleti a k nim treba pristupovať individuálne,“ hovorí Zuzana Murárová.

Ak si vyberáte vhodnú kozmetiku, poradiť sa s odborníkom o konkrétnom type pokožky je namieste. „Vo všeobecnosti sa zvykne hovoriť, že na zrelú pleť treba výživnú kozmetiku. Lenže ak niekto má problematickú pleť ešte v päťdesiatke, pre kožu nebude vhodné používanie nejakého extra výživného antiageingového radu, ktorý pleť ešte viac premastňuje a zhoršuje jej stav,“ tvrdí odborníčka. „Naopak, niekto má už v dvadsiatich piatich veľmi suchú pleť, so sklonom k vráskam, bez hydratácie. Ak máme takýto problém, môžeme už v mladšom veku začať používať prípravky s kyselinou hyalurónovou, ktorú vo všeobecnosti odporúčame ženám až po tridsaťpäťke,“ pokračuje Murárová. Napovedať, po akom prípravku vlastne siahnuť, môže textúra. „Suchej pleti zvyčajne nebude stačiť prípravok, ktorý je v ľahkej gélovej forme. Naopak, na mastnú a problematickú kožu nie sú vhodné ťažké a hutné výživné krémy. Dokonca ani v zime,“ radí. Keďže sama sa venuje korektívnej dermatológii, pozná aj potreby pleti z tohto pohľadu. "Na problematickejšie typy pokožky sú dobré peelingové metódy, laserové brúsenie pleti. Na suchšiu pleť by som ženám zase odporučila mezoterapie či rádiofrekvenčnú metódu,“ hovorí.

Nedajte sa nútiť

Ak žena nadobudne pocit, že by mala vyskúšať metódy korektívnej dermatológie, je dobré vyhľadať odborníka a poradiť sa s ním. "Nikdy nie je dobré nútiť klientku do niečoho, s čím by sa nestotožnila,“ myslí si Murárová. Výsledok sa potom zväčša minie účinku, respektíve nevyvolá u ženy spokojnosť. "Aj za mnou zväčša chodia ženy, ktoré chcú vyzerať prirodzene. Je to pochopiteľné, pretože väčšina z nás túži len predĺžiť stav vzhľadu, s ktorým sme boli kedysi spokojné,“ tvrdí lekárka. Dobré je podľa nej vybrať metódu, ktorá je vhodná pre vek klientky. "Netreba začať hneď s nejakou radikálnou metódou. Ideálne je, aby človek vyzeral prirodzene, aby pleť bola jednotná – čiže zbaví sa nejakej nadmernej pigmentácie, výrastkov, cievok, trošku sa stiahnu póry. Už toto zabezpečí zdravší a mladší vzhľad pokožky,“ vysvetľuje dermatologička. „Ak potom niekde chýba objem, dá sa jemne doplniť kyselinou hyalurónovou, ak má niekto nadmernú mimiku, môžeme aplikovať botulotoxín – vždy však musí byť klientka stopercentne rozhodnutá, že to chce,“ upozorňuje lekárka.

Tri tipy na pomoc proti starnutiu pleti:

Vypĺňajúce perlové sérum Cellular Anti Age Nivea.

Do 20 eur
Vypĺňajúce perlové sérum Nivea Cellular AntiAge Volume Filling na dennú i nočnú starostlivosť obsahuje najvyššiu koncentráciu kyseliny hyalurónovej, kolagénový booster a kreatín.

Výsledkom je redukcia jemných liniek a vrások, zlepšenie kontúr tváre a vypnutá pleť.

Odporúčaná cena: 16,09 eura

Nočný krém Liftactiv Nuit VICHY.

Do 40 eur
Nočný krém Vichy Liftactiv Nuit Supreme pôsobí proti tvorbe vrások a spevňuje pokožku, má liftingový efekt.

Okrem kyseliny hylaurónovej obsahuje aj rhamnózu, ktorá funguje ako podpora boja proti dlhodobým prejavom starnutia.

Odporúčaná cena: 31,70 eura

Omladzujúca maska Dreamskin 1-Minute Mask Dior.

Do 80 eur
Omladzujúca maska Dior Dreamskin 1-Minute Mask obsahuje chemické exfolianty, ktoré redukujú nedokonalosti a zjemnia kontúry tváre.

Perličky v géle, ktorý sa aplikáciou mení na krém, uvoľňujú žiarivé pigmenty a pokožku rozjasnia a oživia.

Odporúčaná cena: 69 eur

Zaujímavosti o pokožke a starnutí

  • naša pokožka stratí za minútu zhruba 30– až 40-tisíc mŕtvych kožných buniek (trením, dotykmi, pohybom). To spôsobuje, že priemerný človek do 70. roku života takto príde zhruba o 48 kilogramov kože. Až 70 percent prachu v našej domácnosti tvoria odumreté kožné bunky.
  • najhrubšiu kožu máme na pätách, najtenšiu na viečkach (aj preto vznikajú špecializované prípravky na očné okolie)
  • vrásky spôsobené starnutím sa začnú na tvári objavovať zhruba od 25. roku života, u niekoho sa môžu aj skôr. Netreba si ich však mýliť s vráskami mimickými, ktoré sa objavujú už skôr.
  • za starnutie môže aj gravitácia. Jej výsledkom je postupné ochabovanie a ovísanie kože.
  • až 68 percent ľudí, ktorí navštevujú soláriá, si uvedomuje, že ich pokožka môže pre to rýchlejšie starnúť. Napriek tomu pokračujú.
  • spánok na boku spôsobuje zvýšený výskyt vrások na brade a lícach.
  • umývanie tváre viac ako dvakrát denne zbavuje pokožku esenciálnych olejov a oberá ju o vlhkosť.
  • sladené bublinkové nápoje spôsobujú rýchlejšie starnutie – dôvodom je obsah fosfátov.
Zdroj: Muktiorganics.com, Lifehack.org

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vrásky #starostlivosť o pleť #ženský magazín MiA

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...