Karotén v ovocí a zelenine? Zdravý, ale pozor - aj toto môže spáchať!

Jesť veľa zeleniny a ovocia radia výživoví odborníci takmer bez výnimky. Pozor však na to, aby ste množstvo ustrážili a mali pestrú a vyváženú stravu aj v tomto smere.

13.04.2017 07:00
šťava - džús, pitie, žena, nápoj, smoothie Foto:
Nadmerné pitie karotkových štiav sa môže prejaviť na vašom tóne pokožky.
debata (5)

Zaujímavý poznatok prináša magazín W, v ktorom sa obracia na známu newyorskú dermatologičku Patriciu Wexlerovú. Prezradila, že sa často stáva s tým, že ženám sa mení odtieň pokožky. Dôvod – konzumujú príliš veľa farebného ovocia či zeleniny.

Zdá sa vám to bizarné? Všetkého veľa škodí a ak sa do vašej stravy dostane nadbytok potravín so zvýšeným obsahom karoténu, výsledkom môže byť oranžový nádych pokožky, ale tiež nechtov. Podľa odborníčky stúpa v poslednom čase počet takýchto klientok (prevažne žien) – dôvodom je totiž snaha o zdravý životný štýl a veľká popularizácia ovocných a zeleninových štiav, ktoré nahrádzajú pestrú stravu. Potom sa stane, že denne prijme žena napríklad celé vrecko mrkvy, alebo vypije šťavu, ktorej obsah sa rovná niekoľkým kilám pomarančov.

„Potrvá mesiace, kým sa farba kože vráti ku svojmu prirodzenému odtieňu. V prvom rade je nutné prísun takejto potravy obmedziť a skresať aspoň na polovicu,“ vyhlásila pre magazín Wexlerová.

Ako odporúča ona sama, podľa nej by ženy mali nahradiť šťavy pestrejšou skladbou ovocia a zeleniny a tiež nahradiť tekutú formu pevnou. „Základom každého jedálnička by mala byť vyváženosť a pestrosť. Ak niečo konzumujeme v prehnanej miere, vždy to nejako ovplyvní ďalšie veci v našom tele,“ pripomenula.

Samozrejme, treba zároveň pripomenúť, že nadmerné konzumovanie zeleniny či ovocia by nemalo vaše telo ohroziť (ak to nepreháňate s potravinami s vyšším obsahom cukru). Ide skôr o kozmetický problém a záleží na vás, ako sa k nemu postavíte. Nepredstavuje iné ako estetické riziko. Odborníci však tvrdia, že ak sa ocitneme v takejto kondícii, znamená to, že stačí len trochu ubrať. Prestávať by bola škoda, keďže by telo prišlo o benefity zdravých potravín. Ale ak pôjdete s príjmom na polovicu, postačí to.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #pleť #farba #odtieň #karotén #nadmerné množstvo

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...