Mikloško slávil 20. výročie, ponúkol nečakané! Nehu aj romantickú nahotu

Patrí medzi najznámejších domácich dizajnérov. Málokto by veril, že salón Fera Mikloška oslávil už dvadsiate výročie. Prehliadka, ktorú k tomuto jubileu pripravil, však nebilancovala. Skôr naopak, posunula autora do neočakávanej polohy.

07.04.2017 11:00
debata
Modelka na prehliadke Fera Mikloška a jeho... Foto: BABUSIK Dominik
Miklosko Fashion Design - prehliadka - jar-leto 2017 - 20. výročie Modelka na prehliadke Fera Mikloška a jeho kolekcie Petals (Lupene) jar-leto 2017.

Úvod módnej šou, ktorá sa konala v rámci akcie Eurovea Fashion Forward v Bratislave, patril potlačiam a hravej mladistvej estetike v minikolekcii Komiks. Bola to však druhá časť prehliadky, ktorou Mikloško prekvapil a mnohým svojim hosťom vzal dych.

Miss Slovensko a modelka Kristína Činčurová na...
Fero Mikloško si na 20. výročie pripravil dve...
+27Model na prehliadke Fera Mikloška a jeho...

Základom sa stala práca s materiálom, nie práve typickým pre doterajšiu tvorbu Miklosko Fashion Design. „V mojej tvorbe nezvyknem používať až tak často tyl a veľa priesvitných materiálov, ak teda opomenieme čipku, s ktorou pracujem zasa veľmi často,“ komentoval pre Žena.pravda.sk dizajnér. „Tentoraz som však stavil na tyl a povedal som si, že ak sa hrať s ním, chcem ho nechať v jeho podstate, skutočnej priehľadnosti. Z toho sa odvinula aj farebnosť v tých ‚nude‘ – telových tónoch,“ vysvetlil Mikloško.

Práve nežná farebnosť bola jedným z očarujúcich prvkov kolekcie – odtiene pudrovej, jemnej broskyňovej, ale aj telové tóny v škále od slonovinovej, cez béžovú až po akýsi nádych mandľovej a orieškovej – to všetko nádherne fungovalo v spojení s minimalistickou úpravou modeliek a ich farbou pokožky. Priehľadnosť materiálu doplnili jemné kúsky spodnej bielizne. Niekde vykuklo len ramienko, inde sa pod priesvitnou vrstvou zablysol jemný vzor čipkovanej podprsenky. Medzi najsilnejšie modely kolekcie patrili práve tie najjednoduchšie. Plisované večerné šaty či kaskády plisovaných volánov odkazujúce na estetiku 60-tych a 70-tych rokov – nie však v ich hippie a diskotékovej divokosti, ale tlmenej ženskej romantickosti.

Modelka na prehliadke Fera Mikloška a jeho... Foto: BABUSIK Dominik
MIKLOSKO SS17 Miklosko Fashion Design - prehliadka - jar-leto 2017 - 20. výročie Modelka na prehliadke Fera Mikloška a jeho kolekcie Petals (Lupene) jar-leto 2017.

Netreba však zabúdať ani na vzory. Aj s nimi sa Mikloško pohrával veľmi vyvážene. Vzal si na paškál kruhy a štvorce, dominantným vizuálnym aj štruktúrovým prvkom jednotlivých odevov sa stalo plisé. Návrhár je známy tým, že často kombinuje výrazné farebné tóny či materiály a ich na pohľad celkom odlišnú štruktúru. Svoj rukopis si zachoval v modeloch, kde sa kockovaný flitrovaný vzor miešal s aplikáciami zo pštrosieho peria a spomenutým plisé, alebo kúskoch, ktoré kombinovali perforovaný materiál s hladkou a jednoduchou zmesou hodvábu a bavlny na košeľových blúzkach s potlačou. Nechýbal ani jeho obľúbený satén či hodváb a hodvábny šifón.

Hoci návrhár oslávil 20. výročie, bilancovaniu sa vyhol zámerne. „To nerobím. Áno, založil som firmu, ktorú mám rád. Mám rád módu a moju prácu, ktorej sa venujem dvadsať rokov. Skvelé však je, že som za celý ten čas nemusel robiť nič iné okrem navrhovania, aby som sa uživil,“ skonštatoval.

zväčšiť Záverečné defilé ženskej časti kolekcie... Foto: BABUSIK Dominik
Miklosko Fashion Design - prehliadka - jar-leto 2017 - 20. výročie Záverečné defilé ženskej časti kolekcie Miklosko Fashion Design - jar-leto 2017.

Áno, Fero Mikloško je známy aj spojeniami s komerčnými značkami a komerčnou tvorbou na zákazku. Na utorňajšej prehliadke nechýbali doplnky, ktorých podobu ovplyvnilo spojenie so známou značkou výrobcu notebookov. Súčasťou úvodnej prezentácie boli zase „mladistvé“ modely s potlačami, ktoré stavali skôr na klasických strihoch, prvkoch masového dizajnu a podpore firemného brandu a jeho hlavnej tváre – teda návrhára samotného. Logománia je v kurze a ak niekto túži nosiť Mikloška na tričku či šortkách, tiež bude spokojný.

Ale práve kombinovanie dvoch prístupov je často pre domácich tvorcov cesta, ako sa kontinuálne držať na scéne a s úspechom pokračovať ďalej. Pokiaľ s komerciou bude ruka v ruke kráčať aj tvorivý prístup k móde či prekvapenia, akými počastoval svoju klientelu dizajnér na poslednej autorskej prehliadke, bude to skvelé.
Fero Mikloško s kamarátkou a dlhoročnou...
Speváčka Beáta Dubasová.
+12Dizajnér Fero Mikloško s modelkou Simonou...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #neha #romantika #Fero Mikloško #kolekcia #Miklosko Fashion Design #jar-leto 2017 #pudrová #plisé

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...