Barbie oslavuje už 58. narodeniny. Zmenil sa jej vzhľad, ale aj predaj

Bábika Barbie oslavuje 58. narodeniny. Jej postava za tú dobu prešla vývojom od dlhonohej blondínky k hračke s rôznymi odtieňmi pleti, druhmi účesov a oblečenia aj s rôznymi telesnými proporciami.

11.03.2017 08:00
Barbie, bábika Foto:
Bábika Barbie má mnoho podôb.
debata

Dostať ju v 150 krajinách a každú sekundu sa údajne predajú tri kusy tejto hračky. Záujem o ňu však v poslednej dobe kolíše. Barbie sa stala inšpiráciou pre mnoho piesní i filmov. Výber úspešných seriálov uvedie stanice Minimax počas celého marca, keď kultová hračka oslavuje narodeniny.

Globálny predaj amerického výrobcu hračiek Mattel, kam patria značky Barbie alebo autíčka Hot Wheel, sa vlani vo štvrtom štvrťroku znížil o sedem percent. Predaj bábik Barbie pritom v predchádzajúcich troch štvrťrokoch rástol. Počet predaných bábik v prvom roku od uvedenia na trh predstavoval 350 000 kusov. Dnes sa odhady pohybujú v rádoch miliárd.

Barbie má dnes vlastnú facebookovú stránku a stala sa popkultúrnym fenoménom. Pred dvoma rokmi sa prvýkrát v komerčnej reklame na Barbie objavil chlapec. A Barbie prešla vlani zásadnou zmenou, má nové tvary tela a zastupuje viac etnických skupín. Bábiky tak majú osloviť širšie demografické spektrum.

Takto vyzerala celkom prvá Barbie, ktorá uzrela... Foto: BARBIE
výstava bábik Barbie Takto vyzerala celkom prvá Barbie, ktorá uzrela svetlo sveta v marci 1959.

Postavičku vytvorila podnikateľka Ruth Handlerová spoločne s dizajnérom Jackom Ryanom a pomenovala ju po svojej dcére. Prvá Barbie bola uvedená na trh 9. marca 1959 a vyrábala sa v dvoch variantoch, ako blondínka a brunetka, vždy oblečená do pruhovaného, ​​čiernobieleho plaveckého úboru. Handlerová sa inšpirovala nemeckou bábikou Bild Lilli, čo viedlo k súdnemu sporu. Nakoniec sa celá záležitosť uzavrela, keď americká spoločnosť zakúpila patentové práva na výrobu nemeckej bábiky. Práve v Nemecku má Barbie veľké obdivovateľov. Jednou z nich je Bettina Dorfmannová, ktorá je so svojimi 15 000 ‚barbinami‘ zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako držiteľka ich najobsiahlejšej zbierky.

Barbie si za svoj život obliekla takmer miliardu rôznych druhov šiat od slávnych návrhárov ako Gucci, Versace, Vera Wang, Dolce & Gabbana či Givenchy. Jej životný druh Ken Carson bol vyrobený v roku 1961. Keď hračkárska spoločnosť oznámila v roku 2004 ich rozchod, informovali o tom médiá na celom svete. Po siedmich rokoch sa pár dal opäť dokopy. Mimo Kena obsahuje rodina blonďavej bábiky takmer dve desiatky rodinných príslušníkov a vyše 40 domácich maznáčikov.

Barbie
Barbie a Paríž patria k sebe.
+8Barbie striedala podoby aj profesie.

Vzhľadu svetoznámej plastové bábiky dosiahla vďaka plastickej chirurgii kalifornská modelka Blondie Bennett, ktorá si zarába predajom fotiek, na ktorých pózuje ako Barbie. Ľudských dvojníkov má aj Ken. Najznámejším z nich je Brazílčan Rodrigo Alves. Premena na vysnívaného opáleného svalovca mu trvala takmer desať rokov a svoje telo si nechal poistiť na milión britských libier.

Na východe Európy však bábike Barbie hrozí zákaz. Tímy psychológov a špecializované laboratóriá majú v Rusku a v niektorých susedných krajinách analyzovať hračky, ktoré môžu poškodiť detskú psychiku alebo „vyvolať záujem o sex“. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy zrejme pozornosti kontrolórov neujde ani Barbie, ktorá vraj môže u detí vyvolať komplexy.

debata chyba
Viac na túto tému: #prototyp #jubileum #história #vzor #idol #fenomén #Barbie

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...