Keď ruža či jazmín majú cenu zlata: Tajomstvá parfumov, ktoré ohúria!

Hoci dnešné výrobné procesy umožňujú vytvárať umelé náhrady mnohých ingrediencií, niektoré sa nahradiť nebudú dať asi nikdy. Pri parfumoch to platí určite.

17.02.2017 13:00
Jazmín patrí medzi vzácne ingrediencie v... Foto:
Jazmín patrí medzi vzácne ingrediencie v parfumoch.
debata

Zaujímavý materiál priniesol britský Daily Mail v súvislosti s legendárnou značkou Dior a jej parfumovou líniou. Ako píše novinárka Natalie Corner odvolávajúc sa na nový videodokument, firma využíva lístky jazmínu, ktorého zber je mimoriadne náročným, zdĺhavým a drahým procesom. Máloktorá dáma tuší, že vôňa, ktorú na sebe cíti, je sčasti tvorená arómou jazmínových okvetných lístkov zbieraných v čase od ôsmej ráno do poludnia (v čase, keď je vôňa najintenzívnejšia).

Na to, aby pestovatelia získali kilo čistej jazmínovej esencie, ktorá sa používa napríklad vo vôni Miss Dior Chérie či Dior J'Adore, je potrebné zozbierať sedem miliónov kvetov jazmínu. Vzhľadom na obmedzenú dobu zberu (ktorý je výlučne ručný) je na to potrebných 1400 hodín práce. Za povšimnutie tiež stojí fakt, že vzácny jazmín, ktorý značka využíva (konkrétne jazmín de grasse), je dvakrát drahší ako zlato. Za kilogram zaplatíte na parfumérskom trhu 100-tisíc dolárov! Na kilo čistého jazmínu je potrebné zozbierať zhruba 700 kilogramov kvetov.

Jazmín však nie je jedinou vzácnou esenciou, ktorá sa využíva v súčasnom parfumérskom svete. Aj tieto ďalšie vzácne oleje a ingrediencie si žiadajú hodiny práce a komplikovaný proces spracovania, aby mohli byť použité vo voňavých výrobkoch.

Ruža

Získavanie oleja z ruží je ešte náročnejšie a vyžaduje si omnoho väčšií podiel pôvodného zberu – ružových lístkov. Na necelého pol kilogramu ružového oleja je potrebné zozbierať takmer päťtisíc kilogramov ružových lístkov. Tie sa zväčša produkujú na ružových poliach – až 70 percent svetovej produkcie vzniká v Bulharsku v tzv. Ružovom údolí. Doba zberu trvá len pár týždňov v období na prelome mája a júna. Stopercentný ružový olej z bulharskej ruže je pritom skutočne drahým artiklom. Za 1 gram sa platí okolo 50 dolárov, pri kilograme si teda pripočítajte ďalšie tri nuly k uvedenej sume.

Oud

Súčasť vybraných vôní (medzi nimi napríklad od Toma Forda či Montale) pochádza z divokého tropického agarového stromu. Hoci stromov rastie dosť, len asi dve percentá z nich sú schopné produkovať látku nazývanú oud. Ide o veľmi špecifickú voňavú esenciu, ktorá vzniká vtedy, ak na strome parazituje pleseň Phialophora parasitica. Podľa magazínu Forbes sa cena pol kilogramu esencie môže šplhá nad sumu 5000 dolárov a oud je často nazývaný aj tekuté zlato pre jeho vysokú cenu.

Pižmo

Hoci vo väčšine mainstreamových značiek sa využíva pižmo syntetické, skutočné prírodné pižmo je nesmierne vzácnou ingredienciou. Získavalo sa kedysi z druhu kamzíka kabara pižmového, ktorý žije v Nepále. Pižmo sa tvorilo vo vačku tesne pod pupkom a kvôli nemu sa často kabarovia lovili. Dnes je však ich lov zakázaný a v parfumérskom priemysle sa využíva syntetické pižmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #výroba #parfum #Dior #Tom Ford #jazmín #ruža #oud #pižmo

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...