Hydratovať treba!
Dôležité sú pre pokožku potraviny, ktoré ju hydratujú. Do tejto skupiny patria paradajky, uhorky, melón či hlávkový šalát – tieto druhy obsahujú obzvlášť vysoký obsah vody, čím zabezpečujú hlbokú hydratáciu buniek – výsledkom je krásna a hladšia pleť.
Stavte na zeleninu
Viaceré štúdie preukázali, že strava s vysokým podielom zeleniny zlepšuje krvný obeh a omladzuje tým pleť, ktorá žiari. Vláknina obsiahnutá v zelenine (a ovocí) navyše zabráni rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi – čo škodí pri tvorbe kolagénu a môže spôsobiť predčasné vrásky.
Podporte črevo
Mikrobióm riadi imunitný systém, náladu – a tiež stav pokožky. Ak majú zlé baktérie v čreve prevahu nad dobrými, na koži môže vzniknúť zápal, napríklad v podobe akné. Rovnováhu mikrobiómu pomáhajú udržiavať fermentované či rastlinné potraviny.
Rozmanitosť je zdravá!
Naša strava nesmie byť jednostranná, ale rozmanitá. A hýriť farbami! Prečo? Ovocné a zeleninové druhy výraznej farby obsahujú fytochemikálie, antioxidanty, ktoré bojujú proti poškodeniu DNA. Kto je tieto druhy, „zaleje“ navyše svoje telo dôležitými angi-aging vitamínmi.
Nebojte sa tuku
Mastné kyseliny sú potrebné pre vyváženú hladinu cukru v krvi, zdravé a pružné bunkové membrány a jemnú pleť. Vysokokvalitné mastné kyseliny udržiavajú zdravé vlasy aj nechty. Možno ich nájsť v orieškoch, semenách, avokáde a tučných rybách (sleď, losos).