Účesy, účesy, ach, tie slávnostné účesy...

Atmosféra večierkov či stužkových slávností sa nespája len s výberom šiat. Podceniť by ste nemali ani líčenie či úpravu účesu. Pozor však na prehnanú pompéznosť. Tá sa už dávno nenosí.

16.12.2016 17:00
účes Franck Provost Foto:
Účes Franck Provost.
debata

Slovenské ženy sa vždy rady parádili. Výnimočná udalosť sa automaticky spájala s návštevou kaderníckeho salóna, niektoré dámy nepohrdli ani službami vizážistky. Profesionálny prístup dokáže veľakrát s naším vzhľadom zázraky a zmení nás na nepoznanie. Na druhej strane si však treba uvedomiť, že krása by mala vychádzať najmä z prirodzenosti. Aj trendy v úprave by preto mali smerovať skôr k jemnosti a naturálnejšiemu vzhľadu.

Účes Nivea. Foto: Archív firmy
účes Nivea Účes Nivea.

Helmy odložiť!

Fixačné prípravky spôsobili revolúciu v starostlivosti o ženskú hrivu už pred desiatkami rokov. Prvý bol lak na vlasy a k nemu pribudli postupne rozličné peny, tužidlá, pasty či vosky. Ani dnes si bez nich nevie žiaden profesionál predstaviť svoju prácu. Slávnostný účes však nemá byť ako helma, ktorá je bez pohnutia na hlave celý večer. Výčesy pevné ako skala, pevné drdoly alebo vlny bez jedinej zmeny tvaru pôsobia neprirodzene a takmer bez výnimky pridávajú nositeľkám roky. Kontrast vidieť najmä u mladých dievčat, ktoré stále majú tendenciu kráčať v šľapajach predchádzajúcich generácií a namiesto prirodzenosti voliť strnulú teatrálnosť. Je úlohou šikovného kaderníka, aby im túto myšlienku vyhovoril. A pokiaľ s ňou sám príde, radšej sa pobrať do iného salóna.

Účes Franck Provost. Foto: Archív firmy
účes Franck Provost Účes Franck Provost.

Trendy z červených kobercov napovedia

Ak niekto hľadá inšpiráciu, radíme obrátiť pozornosť smerom k Hollywoodu. Zvykneme obdivovať hviezdy v krásnych šatách a ozdobené šperkmi a často si neuvedomíme, akú nenútenosť skrýva ich účes či líčenie. Samozrejme, sú za tým často hodiny práce, ale výsledok pôsobí veľmi prirodzene a decentne.

V líčení dominujú často telové tóny s dotykom lesku, prípadne výrazný rúž na perách a dokonalé mihalnice. Medzi účesmi zase kraľujú tvár lemujúce vlny alebo účesy s cestičkou na boku, pričom pramene sú definované a pôsobia veľmi pružne a pohyblivo. Odvážnejšie dámy môžu experimentovať s retro prvkami – aranžované ofiny z dlhých prameňov, ktoré lemujú tvár na spôsob 70. rokov, alebo napríklad francúzsky twist, nedbalo elegantný účes z rovných vlasov, ktorý tiež vizuálne čerpá v minulých dekádach.

Účes Fabio Salsa. Foto: Archív firmy
účes Fabio Salsa Účes Fabio Salsa.

Mamy verzus dcéry, ženy verzus dievčatá

Voľba účesu by sa vždy mala odvíjať od kvality vlasov, ich hustoty a dĺžky. Pokiaľ je účes určený na slávnostnú príležitosť, je dobré prispôsobiť ho šatám a líčeniu. Pri odhalených pleciach a pôvabnej šiji fungujú výčesy, ale aj vlny padnuté na jednu stranu. Tylové priehľadné a zdobené živôtiky je dobré nechať vyniknúť a pracovať s vrkôčikmi či hladkým výčesom.

Ležérne divoké vlny z postupne zostrihaných vlasov zafungujú napríklad pri nohavicovom kostýme a nežné kokteilky po kolená môže doplniť mladistvý účes s prameňmi lemujúcimi tvár. Jedným z najefektnejších účesov pre slávnostný moment sú objemné vlny, ktorým však zároveň nechýba elasticita a pohyb. Niekedy ich kaderníci vytvárajú aj použitím umelých vlasových prameňov.

Účes Fabio Salsa. Foto: Archív firmy
účes fabio salsa Účes Fabio Salsa.

Pri mladších ročníkoch fungujú rozličné folklórne variácie na vrkôčiky, chvosty alebo zapletané pramene, ktoré samy dokážu vytvoriť dekoratívny dojem. Trendom posledných rokov sú aj rozličné vlasové ozdoby. Popri čelenkách a rozličných tiarach (od kovových cez štrasové až po tie z látkových kvetín) sa nosia tiež rozličné spony alebo drobné dekoratívne kvietky či šperky zakomponované do účesu. Zaujímavú variáciu ukázala na svojej prehliadke značka Alexander McQueen či módny dom Marchesa. Menej sa už pracuje s trblietavými sprejmi (nahradili ich produkty na vysoký lesk).

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

Účes Redken
Účes Redken
+10Účes Redken

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kaderník #líčenie #účesy #ženský magazín MiA #účesovvé trendy

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...