Ako vybrať správne džínsy: 4-krát o tom, ako nájsť vytúžený kus!

Niekedy odmietané a zatracované, dnes súčasť každodenného života. Azda ani jedna žena si ho nedokáže predstaviť bez džínsov.

26.10.2016 08:00
debata
Denimový materiál patrí medzi najpopulárnejšie.... Foto: archív značky
Denimový materiál Denimový materiál patrí medzi najpopulárnejšie. Na snímke model z kolekcie značky Lindex.

Keď však príde na ich kupovanie, často prichádza aj poriadne náročný proces výberu. Džínsy sú totiž jednou z najťažšie zvoliteľných častí šatníka. Mali by totiž sadnúť ako uliate, formovať postavu a tiež poskytnúť istý estetický zážitok. Ako vlastne všetko toto naplniť?

Strih

Výber strihu podlieha danostiam postavy. Pravdou však je, že úzke (tzv. skinny) džínsy, alebo rovné nohavice svedčia väčšine postáv. Ide potom o to, aké si vyberiete. Nebojte sa úzkych džínsov ani v prípade, že máte plnšie boky – vtedy je dobré hľadať modely s vysokým pásom, siluetu predĺžia a opticky uberú z kíl. Ak máte plnšie krivky, môžete voliť napríklad aj odľahčený denim a široké nohavice na spôsob nohavicových šiat. Vysokým a štíhlym dámam svedčia tiež tzv. boyfriend džínsy – voľné denimové nohavice v ležérnom vyhotovení, často sprané alebo s efektom dotrhania.

Veľkosť

Platí, že vždy si treba vybrať užšie džínsy. Samozrejme, nemali by ste v nich byť ako v skafandri. Ale ak máte priveľa miesta a navlečiete ich na seba celkom ľahko pri prvom skúšaní, je to veľký model. Džínsovina sa prirodzene naťahuje a nosením mení tvar. Vždy preto vyberajte džínsy, v ktorých sa cítite tesne obopnutá na páse a bokoch a do ktorých sa vám oblieka ťažšie.

Triky pre krajšiu figúru

Tak ako siluetu predĺži a zjemní vysoký pás, plnšie krivky môžete upraviť aj pomocou vhodne umiestnených vreciek. Pozor na také, ktoré sú príliš nízko, pridajú dojem veľkého zadku – siahnite po vreckách umiestnených vyššie. Ak ste drobná, môžete siluetu opticky predĺžiť tmavým denimom.

Trendy

Klasika nikdy nesklame. Ideálne je nájsť si pár džínsov, ktoré budú spĺňať atribúty klasiky a dokážete ich nadčasovo kombinovať s viacerými odevmi a na viacero spôsobov. Následne môžete začať experimentovať – v kurze sú sprané a dotrhané džínsy, alebo naopak dekoratívne zdobené – či už výšivkami, alebo našitými flitrami a vzormi. Stále je veľmi populárny trend 70-tych rokov s úzkymi džínsami na stehnách, ktoré sa rozširujú do jemného zvonu smerom nadol. Neobávajte sa ani farieb – denim je dnes už dostupný v rozličných farebných variáciách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výber #vzor #farba #silueta #strih #denim #džínsovina #správne

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...