Prejedzte sa ku krásnej pokožke

Bežná žena použije v rámci dennej starostlivosti o telo a pleť v priemere desať rozličných kozmetických výrobkov.

20.10.2016 14:30
krása, šalát, výživa Foto:
Potraviny s obsahom vhodných látok zlepšujú kvalitu pokožky.
debata

Určite niektoré naplnia očakávané, ale pri snahe o krajší vzhľad by sme nemali zabúdať ani na správnu stravu.

Nielen dermatológovia, ale aj odborníci na výživu sa zhodujú, že vhodne zvolené potraviny môžu pomôcť k tomu, aby sa stav našej pokožky zlepšil. Hoci základ sa ukrýva v množstve zeleniny a ovocia, zabúdať netreba ani na plnohodnotné bielkoviny či orechy alebo dokonca čokoládu.

Bojové podmienky

Prostredie, v ktorom žijeme, sa vpisuje do podoby našej pleti. Znečistený mestský vzduch, smog, slnečné žiarenie, ale aj stres stoja za tvorbou voľných radikálov, ktoré v našom tele robia poriadnu šarapatu. Poškodzujú bunky a bránia plnohodnotnej bunkovej výmene.

Už spomenuté ovocie a zelenina patria medzi najsilnejšie zbrane v boji s nimi. Dôvodom je vysoký obsah vitamínov (A,C, E) a minerálov, výrazne sa zapájajú antioxidanty a rozličné látky, ktoré pomáhajú pokožke k normálnemu vývoju buniek a zdravému vzhľadu. V súvislosti s ukážkovou vizážou sa často skloňujú aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny či ďalšie zdravé tuky, tiež zinok, selén alebo vápnik. Potraviny s ich obsahom (mastnejšie ryby, semená a rôzne druhy orechov) skutočne zlepšujú kvalitu pokožky.

Ohňostroj vitamínov

Jednou z najdôležitejších látok pre krajšiu pleť prijatých v strave je vitamín C. Jeho účinky sa potvrdili pred desaťročiami a dnes sa mnohé kozmetické firmy oháňajú výrobkami proti starnutiu či pre zlepšenie kvality pleti s koncentrovaným vitamínom C. Niet divu, keďže pomáha k redukcii nedokonalostí pleti, dodáva pokožke jas a zvyšuje produkciu kolagénu, ktorý zabezpečuje elasticitu a pevnosť kože. V jedálnom lístku Sloveniek a Slovákov sa objavuje najmä v podobe citrusových plodov, kivi a jabĺk, sezónne aj v bobuľovom ovocí. Netreba však zabúdať ani na to, že ho nájdete v brokolici či špenáte.

Jeho brat „éčko“, a tým nemyslíme tentoraz žiaden chemický konzervant, je zase pomocníkom pri správnom vývoji bunky a bráni oxidatívnemu poškodeniu buniek v pokožke, tvorbe vrások, zlepšuje stav suchej a podráždenej pokožky. Nájdete ho najmä v potravinách s vyšším obsahom zdravého tuku – avokáde, mandliach, lieskových orechoch či slnečnicových semienkach.

Zabúdať netreba ani na vitamín D, ktorý sa v tele tvorí pôsobením slnečného žiarenia. Už štvrťhodinka na slnku však pokryje potrebu jednotlivca a to treba mať na pamäti aj vzhľadom na škodlivosť UV žiarenia. Déčko môžete telu dodať aj prostredníctvom rýb ako je losos alebo tuniak, pričom odmenou bude pevnejšia pokožka.

Jablko je vhodné aj ako pleťová maska alebo... Foto: SHUTTERSTOCK
maska, pleť, krása Jablko je vhodné aj ako pleťová maska alebo pleťová voda.

Len polovica úspechu

Ako však tvrdí klinická profesorka dermatológie Mary Lupo, ktorú cituje magazín Prevention, telo dokáže absorbovať len určité množstvo vitamínov, a to bez ohľadu na to, koľko zdravého jedla skonzumujeme. Aj preto podľa nej je prirodzené, že niektoré hodnotné látky musí človek koži dodať prostredníctvom prípravkov a koncentrátov. Ideálne sú tie vytvorené na prírodnej báze a bez chemických konzervantov či prídavných látok.

Ak vám však príroda dopriala zdravú pleť (bez výrazného akné či precitlivenosti), najviac vaša koža ocení hydratáciu a pravidelné čistenie. Spoločne s výživou pokožky (či už v podobe stravy, ale aj s vhodnou kozmetikou) tvoria takpovediac „svätú trojicu“ správnej starostlivosti o pleť a sú najideálnejšou cestou, ako sa o seba starať.

Trikrát prírodne!

Kozmetickým prípravkom je často vyčítané zloženie, ktoré môže pokožke škodiť. Na trhu sú však v ponuke aj produkty čisto prírodnej kozmetiky. Jej výrobcovia garantujú, že ide o výrobky bez obsahu syntetických konzervačných látok, farbív, parfumov a látok na báze minerálnych olejov vyrábaných z ropy.

Domáce masky z jesennej záhrady

Jablkové variácie
Chutné a šťavnaté jabĺčka nemusíte len chrúmať. Dá sa z nich pripraviť niekoľko variantov skrášľovacej starostlivosti. Ak si chcete pripraviť masku, nastrúhajte jablko a zmiešajte ho s lyžičkou medu. Pastu si naneste na zhruba štvrťhodinu a následne zmyte vlažnou vodou. Môžete pridať aj pár kvapiek rozmarínového či ružového oleja (pre staršiu pleť), prípadne jedno nastrúhané jablko zmiešať s mletou škoricou (1 čajovej lyžičky), lyžicou bieleho jogurtu a medu a vytvoriť tak masku pre mastnú pokožku. Jablčná šťava sa zvykla kedysi používať ako pleťová voda. S kyslejšími plodmi však opatrne pri citlivej pokožke.

Tekvicová cesta k mladosti
Vďaka obsahu vitamínov A, C a E, ale tiež zinku, draslíka a antioxidantov patrí tekvica medzi skutočných pomocníkov pleti v boji proti starnutiu. V slovenských záhradách sa nachádza niekoľko druhov, jedným z najlepších je však žltá tekvica. Rozmixujte časť z dužiny na pyré, ktoré doplníte v malej miske lyžičkou medu a lyžičkou mlieka (môže byť mandľové). Vymiešanú zmes naneste na 15 minút na tvár a následne opláchnite.

Hroznový jas
Tak, ako sa v bobuľkách hrozna odráža slnko, ktoré sa do plodov opieralo celé leto, vaša pleť sa rozjasní po pravidelnom používaní hroznovej masky. Plody roztlačte alebo rozmixujte a doplňte pol lyžičkou citrónovej šťavy, rovnakým množstvom medu a pridajte olivový olej a biely jogurt. Pastu nanášajte na 15 minút a následne opláchnite. Pasta z hroznových bobúľ (lepšie je svetlé hrozno) bez akýchkoľvek prísad má antiseptické účinky a pomáha problematickej ple­ti.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #pokožka #pleťová maska #ženský magazín MiA

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...