Intímna moderna, disko aj nežný feminizmus - to naj z módy z Paríža!

Prezentácie kolekcií na jar a leto 2017 uzavrelo dianie v Paríži. A nechýbali pritom slávne mená. Čo ponúkli?

10.10.2016 07:00
debata (1)
Modelka v kreácii Christian Dior - kolekcia jar...
Modelka v kreácii Christian Dior - kolekcia jar...
+57Modelka v kreácii Christian Dior - kolekcia jar...

Budúci rok sa bude niesť v znamení overených motívov, ale objavili sa aj prvky nové. Moderné technológie do tvorby materiálov opäť zapojili značky ako Louis Vuitton či Chanel, na nehu stavil Dior aj Valentino. Nech sa páči, tu je náš výber z jednotlivých kolekcií.

Christian Dior

Modelka v kreácii Christian Dior - kolekcia jar... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Modelka v kreácii Christian Dior - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž. Modelka v kreácii Christian Dior - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž.

Jeden z najočakávanejších debutov sa odohral pod strechou parížskeho domu Dior. Ako hlavná dizajnérka totiž prvú kolekciu uviedla Maria Grazia Chiuri, ktorá dovtedy pôsobila úspešne v ateliéri Valentino. Jej prvá práca pre Dior nezaprela tieto korene. Objavili sa vo výšivkách a využití materiálov ako čipka či šifóny a bohaté vrstvy tylu na sukniach rôznych dĺžok. Nehu však vyvažovala tentoraz výrazná ženská nezávislosť – umocnená vizuálne, napríklad vestami inšpirovanými šermiarskou kombinézou, ale aj tričkami s nápisom o feminizme. Záver kolekcia sa niesol v znamení bohatosti vzorov a výšiviek na nežných dievčenských modeloch šiat, ktoré pripomínali práve valentinovskú estetiku. Ako sa ujmu u diorovskej klientely, ukáže už najbližšia sezóna v butikoch.

Valentino

Modelka v kreácii Valentino - kolekcia jar a... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelka v kreácii Valentino - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž. Modelka v kreácii Valentino - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž.

Tak ako sa čakalo na diorovskú prehliadku, otázniky vyvolávala aj tá valentinovská. Jarnú kolekciu totiž vytvoril prvýkrát sám Pierpaolo Piccioli, ktorý dovtedy tvoril vo dvojici so spomenutou Chiuriovou. Jeho kolekcia však nadchla kritikov a podľa ich slov odhalila dizajnérovu schopnosť a silné stránky. Hoci večerné modely šiat pôsobili typicky, najmä denné odevy prekvapili a bodovali. Či už išlo o brokátové kabáty, alebo ľahučké šaty v žiarivých farbách a mixe materiálov. Piccioliho inšpiroval údajne Hieronymus Bosch, ale tiež dizajnérka Zandra Rhodes, ktorá tvorila v 70-tych a 80-tych rokov minulého storočia nádherné kúsky ručnetlačených šiat v boho-chic štýle.

Louis Vuitton

Modelka v kreácii Louis Vuitton - kolekcia jar... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Modelka v kreácii Louis Vuitton - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž. Modelka v kreácii Louis Vuitton - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž.

Nová kolekcia parížskej legendy pod taktovkou dizajnéra Nicholasa Ghesquiéra priniesla návrat estetiky 80-tych rokov, ktorá sa však miešala s modernými prvkami a najmä dokonalosťou technológie materiálov a strihových riešení, ktoré už počas pôsobenia v značke Balenciaga priviedol Ghesquiére na úroveň vysokej módy couture. Medzi najvýraznejšie modely patrili asymetrické šaty s jedným rukávom či modely s prestrihmi na torze alebo stehnách. Excelentné boli aj nohavicové či sukňové kostýmy so zapínacími „trakmi“, ktoré sa točili okolo tenkých driekov modeliek. Do toho pridala značka aj prvky rockerskej a punkovej estetiky v podobe károvaných potlačí, čiernobielej šachovnice či kožených sukní. Jedným z kľúčových prvkov sa stali flitrované dezény.

Alexander McQueen

Modelka v kreácii Alexander McQueen - kolekcia... Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Modelka v kreácii Alexander McQueen - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž. Modelka v kreácii Alexander McQueen - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž.

Tvorba britského ateliéru už roky ohuruje precíznosťou a bohatosťou práce na jednotlivých modeloch a radí sa medzi tie „najsnovejšie“ kúsky ženskej spoločenskej garderóby – najmä, keď ide o večerné modely. Ani tentoraz návrhárka Sarah Burton nesklamala a ohúrila kreáciami s bohatosťou výšiviek, aplikácii, kaskádami jemného materiálu vo vlečkách, ktoré evokovali jemnučkú morskú penu. Popri tom sa však v kolekcii objavili aj motívy maskulínnej estetiky károvaných kúskov a britskej punkovej scény či bohaté a pestré pleteniny. Nechýbali výrazné gotické prvky kožených vybíjaných opaskov či korzetov a výstuží, ktoré doplnili jednotlivé kreácie.

Stella McCartney

Modelka v kreácii Stella McCartney - kolekcia... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Modelka v kreácii Stella McCartney - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž. Modelka v kreácii Stella McCartney - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž.

Paletu safari tónov a zemitých farieb v kolekcii dámskej módy Stelly McCartneyovej striedali pestré vzory a uvoľnené formy, aby to dizajnérka zaklincovala modelmi s výrazným posolstvom. Potlačené tričká ale aj šaty (dokonca z čipky) s nápismi, v ktorých ďakovala svojim zákazníčkam, že nenosia kožušiny alebo kožu, zaujali oči laickej aj odbornej verejnosti. Ak však niečo určite zaujme, budú to jej pelerínové topy, ľahké tielka s uväzovaním okolo krku či široké nohavice s vrecovým pásom, ktoré sa kombinovali s precízne vypracovanými hornými dielmi s korzetovou časťou.

Elie Saab

Modelka v kreácii Elie Saab - kolekcia jar a... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Modelka v kreácii Elie Saab - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž. Modelka v kreácii Elie Saab - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž.

Nech žije disko, povedal si vraj dizajnér Elie Saab, keď tvoril najnovšiu kolekciu. A estetiku divokých nočných klubov minulého storočia pretavil do potlačí s hviezdičkami, vzdušných a rozviatych foriem šiat či pláštikov alebo minisukní doplnených priehľadnými topmi s potlačou. Nechýbali, samozrejme, ani flitre a diskolurex, strapce a vysokánske rozparky.

Chanel

Modelka v kreácii z dielne Chanel na jar a leto... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Chanel - Paríž - jar a leto 2017 Modelka v kreácii z dielne Chanel na jar a leto 2017.

Tému kolekcie módneho domu Chanel predurčili opäť kulisy módnej prehliadky – moderný svet počítačov, labyrint serverov s farebnými káblikmi a svietiacimi kontrolkami. Modernosť a nástup digitálnych technológii sa pretavili do psychedelických farebných potlačí na šatách, ale aj štruktúry tvídov na chanelovských sakách, ktoré boli tentoraz pretkávané drobnými „drôtikmi“. Futuristický detail ponúkli suché zipsy a prepásania, pričom toto všetko bolo zároveň umocnené kontrastom ľahučkých hodvábov a čipiek, ktoré vychádzali z estetiky luxusnej dámskej bielizne. Aj Karl Lagerfeld nazval novú kolekciu „intímnou technológiou“.

Givenchy

Modelka v kreácii Givenchy - kolekcia jar a... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Modelka v kreácii Givenchy - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž. Modelka v kreácii Givenchy - kolekcia jar a leto 2017 - Paríž.

Kontrast vzorov a farieb či potlačí jedného motívu, ktorý sa kombinoval v rozličných farebných variáciách a ich veľkostiach sa odohrával v prezentácii značky Givenchy. Dizajnér Ricardo Tisci ponúkol popri variáciách na sexi modely koktejlových šiat aj niekoľko dámskych kostýmov. Dokonale strihané nohavice dopĺňali predĺžené saká s detailmi v podobe masívnych vreciek či zipsov. Úderným farebným motívom bol kontrast farieb oranžovej, ružovej a tehlovej. Tisci pracoval aj s prúžkami a bodkami či potlačami mandál, aby potom záver kolekcie venoval dekoratívnym výšivkám.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Dior #Paríž #Louis Vuitton #Chanel #Alexander McQueen #jar-leto 2017

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...