Hra s nahotou, lesk aj asymetria: 9 trendov domácej módy na jeseň 2016!

Maratón prezentácie módnych kolekcií, ktorý sa konal minulý týždeň v Bratislave, naznačil niektoré trendy v móde, ako ju vidia slovenskí tvorcovia. Na čo sa pripraviť?

04.10.2016 07:00
debata
Kolekcia Lukáša Kimličku stavala na kontraste... Foto: Bratislavské módne dni
BMD - jeseň 2016 - 9 trendov domácej módy - metalíza Kolekcia Lukáša Kimličku stavala na kontraste bielej, telovej a zlatej farby.

V Pravda.sk sme sa pozreli na jednotlivé kolekcie a vybrali sedem dominantných motívov, ktoré vnímajú návrhári zo Slovenska ako kľúčové v aktuálnej sezóne. Nech sa páči, inšpirujte sa aj vy.

Lesklé časy

Práca s trblietavým efektom v dizajne už dávno nepatrí len do večernej módy nablýskaných a zdobených rób. Koktejlové šaty, ale aj modely na denné nosenie, v ktorých metalický detail alebo flitrovaný povrch tvoria zaujímavý detail, fungujú skrátka na rôznych úrovniach. Práve také predstavila najmä Veronika Kostková, ktorá kombinovala strieborné flitre s telovými tónmi či tónom holubičej sivej a belasej.

Metalický detail na fazónke saka od Idy Sandor.
Veronika Kostková pracovala s obľúbenou...
+6Veronika Kostková pracovala s obľúbenou...

U Idy Sandor sa objavil elegantný dámsky kostým s trblietavou fazónou a na zlatých odleskoch vystaval svoju minikolekciu aj Lukáš Kimlička. Jeho láska k spoločenským modelom nebolo možné zaprieť. Najmä záverečné modely s maskáčovým efektom zlatých máp na puzdre šiat pôsobili veľmi efektne.

Asymetria

Asymetircké detaily a strihy v kolekcii Idy... Foto: Bratislavské módne dni
BMD - jeseň 2016 - 10 trendov domácej módy - asymetria - Ida Sandor Asymetircké detaily a strihy v kolekcii Idy Sandor.
Nie je prekvapením, že po nej opäť siahol pôvodom slovenský dizajnér Michael Kováčik. Na podujatí BMD sa však s novou kolekciou, ktorá vychádzala z minimalistického konceptu s údernými asymetrickými detailmi, predviedla aj návrhárka Ida Sándor.
Asymetircké detaily a strihy v kolekcii...
Asymetircké detaily a strihy v kolekcii...
+3Asymetircké detaily a strihy v kolekcii Idy...

Farebnosť len podčiarkovala výraz samotného strihu – obmedzila sa na využitie čiernej a bielej farby, aby mohli vyniknúť jednotlivé línie či cípy alebo efekt nedokončeného zavinovania. V prípade oboch autorov bol výsledok veľmi efektný, elegantný a zároveň veľmi moderný.

Čipkovaná neha

Veronika Hložníková pracuje s čipkou veľmi často. Foto: Bratislavské módne dni
BMD - jeseň 2016 - 10 trendov domácej módy - čipka Veronika Hložníková pracuje s čipkou veľmi často.
Obľúbený materiál ženskej módy sa zvykne využívať na šatách spoločenských, ale aj modeloch denného nosenia a domáci tvorcovia s ním pracujú skutočne často a radi. Napríklad Richard Rozbora stavil na jemné detaily čipky na rozviatych hodvábnych sukniach.
Model z kolekcie Richarda Rozboru.
Model z kolekcie od Moniky Vontszemuovej.
+3Model z kolekcie Richarda Rozboru.

Veronika Hložníková ponúkla čipku dievčenskejšiu a mladistvejšiu v maslových tónoch, s ktorými ostro kontrastoval zdobný detail zamatových stúh, ale tiež kontrast ľahkosti čipky s hrejivou pleteninou. Kolekcia Moniky Vontszemuovej stavala na transparentnosti a čipka v nej mala nezastúpiteľné miesto podobne ako to už je tradíciou u dám ako Jana Jurčenku či Jana Pištejová.

Nech žije flóra…

Florálne motívy na šatách od Jany Pištejovej. Foto: Bratislavské módne dni
BMD - jeseň 2016 - 10 trendov domácej módy - florálne motívy - Jana Pištejová Florálne motívy na šatách od Jany Pištejovej.

Bez kvetín to v móde nikdy nepôjde – najmä ak sa snažíte osloviť a uspokojiť slovenskú zákazníčku, ktorej túžba po romantike a ľúbivých detailoch ju vo všeobecnosti definuje. Kvetinové motívy servírovala na niekoľkých večerných modeloch Jana Pištejová a objavili sa aj v kolekcii Moniky Vonstzemuovej.

Romantická nálada v kolekcii Moniky...
Romantická nálada v kolekcii Moniky...
+5Modelka v kreácii s kvetinovou potlačou od...

Nadýchaná sukňa s maľovaným florálnym motívom, ale aj dlhé šaty bohato potlačené a zvodné v detaile slzičkového výstrihu hrali skôr na romantickú strunu. Dramatickejšia bola Taťána Kovaříková, ktorá pracovala so sýtymi farebnými kombináciami. Precízne strihaný sivý melírovaný kabát zdobený našitými kvetinami z čierneho plastu od Veroniky Hložníkovej stojí za zmienku tiež.

50 odtieňov ružovej

S tónmi nežnej ružovej pracovala aj Veronika... Foto: Bratislavské módne dni
BMD - jeseň 2016 - 10 trendov domácej módy - ružové tóny S tónmi nežnej ružovej pracovala aj Veronika Kostková.
Milovaná aj nenávidená – ale v každom prípade bohato využívaná. Ružová farba má v dámskej móde svoje miesto a jej tóny sa nesú trendmi takpovediac celoročne. V kolekcii Veroniky Kostkovej nechýbal nežný pastelový odtieň ani sýtejšia púdrová ružová na dievčenských šatách áčkového strihu.
Zaujímavý kontrast v kreácii od Jany Polak.
S tónmi nežnej ružovej pracovala aj Veronika...
+3S tónmi nežnej ružovej pracovala aj Veronika...

Zuzana Haková využila farbu na ľahké kabátiky a zaujímavý kontrast staroružovej s čiernou sa objavil v kolekcii Jany Polak.

Transparentná

Na transparentných materiáloch vystavala takmer... Foto: Bratislavské módne dni
BMD - jeseň 2016 - 9 trendov domácej módy - transparent Na transparentných materiáloch vystavala takmer celú kolekciu Monika Vontszemuová.
Párty sezóna sa blíži, plesová bude nasledovať tesne za ňou a určite sa pár žien znovu rozhodne staviť na odvážne efekt transparentného materiálu. Niežeby šliapli vedľa – stále funguje aj v Hollywoode a dámy s dokonalými figúrami odhaľujú aj vo večerných róbach viac než dosť.
Na transparentných materiáloch vystavala takmer...
Na transparentných materiáloch vystavala takmer...
+3Na transparentných materiáloch vystavala takmer...
Možnosť im na to tentoraz dala najmä Monika Vontszemuová. Jej kolekciu večerných modeloch tvorili transparentné róby, sukne, nohavice, ale aj koktejlové šaty z jemnej čiernej čipky. Hru s priehľadnosťou už tradične ponúkla aj Jana Pištejová.

Dráma v objeme

Dizajnér Robert Bartolen vystaval na... Foto: Bratislavské módne dni
BMD - jeseň 2016 - 10 trendov domácej módy - architektúra Dizajnér Robert Bartolen vystaval na architekturálnych prvkoch celú minikolekciu.
Na dramatické architekturálne detaily sme zvyknutí najmä vo večernej spoločenskej móde – akcia BMD však ponúkla aj zaujímavé strihové detaily aj iným spôsobom. Robert Bartolen sa pohral s proporciou rukávov a výrazne naddimenzoval pomocou vrstiev látky aj oblasť dekoltu dámskych minišiat.
Dizajnér Robert Bartolen vystaval na...
Precízne rovné línie a forma v kolekcii...
+3Dizajnér Robert Bartolen vystaval na...

U Veroniky Hložníkovej sa objavili prvky volánikových lemov a Michaela Ľuptáková prezentovala svoju kolekciu v na pohľad jednoduchých, ale úderných geometrických líniách strihu. Dráma večernej módy sa potom objavila napríklad u Jany Jurčenko a jej róbe s nariasenými architekturálnymi rukávmi a rozparkmi.

Country girl, etno girl

Modelka v šatách od Zlatice Hujbertovej., Foto: Bratislavské módne dni
BMD - jeseň 2016 - 10 trendov domácej módy - country a etno Modelka v šatách od Zlatice Hujbertovej.,

Inšpiratívne prvky vidieckej estetiky, ale aj folklórne a etnické motívy pretavené do podoby honosnejšej večernej módy – oboje sa objavilo na módnych dňoch. Akoby britský vidiek evokovali niektoré modely od Zlatice Hujbertovej, ktorá pracovala aj s detailom asymetrie či zavinovania a kontrastovala hrubšie materiály s jemnými podkladmi tylu alebo čipky.

Modelka v šatách od Zlatice Hujbertovej.
Modelka v šatách od Zlatice Hujbertovej.,
+3Kolekcia Slavomíry Vlasovej.

U Slavomíry Vlasovej sa ukázala precíznosť strihu v geometrických detailoch, ktoré sa kombinovali v výšivkami na spôsob aztéckych indiánskych vzorov a pavučinovým vzorovaním na telovom podklade. Etno náladu ešte podporili detaily strapcov.

Monománia

Stávka na červenú - Michaela Ľuptáková. Foto: Bratislavské módne dni
BMD - jeseň 2016 - 9 trendov domácej módy - monománia Stávka na červenú - Michaela Ľuptáková.

Pracovať s jednou výraznou farbou a efektnosť modelu stavať na jeho strihu či štruktúre materiálu – donedávna podobné večerné modely na Slovensku absentovali a keď sa objavili, vždy v menšine. Zdobnosť prevládala. Dobrou správou je, že ich pribúda. Okrem Michaely Ľuptákovej, u ktorej víťazil červený zamat, to bola napríklad aj Jana Pištejová či Tatiana Kovaříková, ktoré podobné kúsky servírovali.

Kreácia z dielne Jany Pištejovej.
Kreácia z dielne Jany Pištejovej.
+1Čierna hra od Taťány Kovaříkovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #trend #Bratislavské módne dni #Ida Sandor #Veronika Hložníková #Veronika Kostková #Jana Jurčenko #zima 2016 #Michael Kováčik #jeseň 2016

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...