To naj z New Yorku: Jar 2017 plná kvetín - v duchu couture aj retra

Módne dianie sa už stihlo presunúť do Londýna, prehľad najzaujímavejších kolekcií na jar a leto 2017 prinášame z New Yorku.

19.09.2016 09:00
debata
Dekonštruované košeľové šaty, podprsenkové a...
Dekonštruované košeľové šaty, podprsenkové a...
+51Dekonštruované košeľové šaty, podprsenkové a...

Dizajnéri, na ktorých tvorbu sa každoročne čaká s napätím, sa tentoraz blysli niekoľkými zaujímavými prvkami. Niektoré odevné detaily sa vrátili či zopakovali, ale jar a leto budúceho roka budú určite pre mnohých módnych nadšencov opäť zaujímavé a originálne.

Proenza Schouler

Kolekciu Proenza Schouler definovalo v New Yorku množstvo kľúčových prvkov značky, ktoré používa sezónu od sezóny. Okrem výrazných a inovatívnych materiálov išlo tiež o úpletové štruktúry, kris-krosové strihy a zavinovanie či perforácia. Na jar a leto 2017 sa pritom dvorní dizajnéri značky pohrali s funkčnosťou jednotlivých modelov – skombinovali napríklad lemy mikín s koženými bundami alebo kožené kabáty ovinuli okolo pása ako sukne. Výrazným motívom sa vzali pruhované vzory, ale nechýbal ani tradičný etnický prvok, ktorý značka rada využíva.

Kolekciu Proenza Schouler definovalo v New... Foto: SITA/AP, Richard Drew
Proenza Schouler - New York - jar-leto 2017 Kolekciu Proenza Schouler definovalo v New Yorku množstvo kľúčových prvkov značky, ktoré používa sezónu od sezóny. Okrem výrazných a inovatívnych materiálov išlo tiež o úpletové štruktúry, kris-krosové strihy a zavinovanie či perforácia. Na jar a leto 2017 sa pritom dvorní dizajnéri značky pohrali s fuknčnosťou jednotlivých modelov - skombinovali napríklad lemy mikín s koženými bundami alebo kožené kabáty ovinuli okolo pása ako sukne. Výrazným motívom sa vzali pruhované vzory, ale nechýbal ani tradičný etnický prvok, ktorý značka rada využíva.

Michael Kors

Výrazné kvetinové potlače, ktorým kraľoval motív margarétky inšpirovaný tvorbou 60-tych rokov, sa stal základom pre kolekciu dizajnéra Michaela Korsa. Ten odprezentoval hosťom a módnej obci ženské strihy šiat s výrazným prepásaním a plnšími bokmi – nechýbali áčkové sukne, ale ani ženské obliny bokov zdôraznené zavinovaním. Súčasťou kolekcie boli aj kabáty so zvýraznenými plecami a predĺženými rukávmi, široké nohavice až po zem, či naopak skártené v polovici lýtok a nechýbali ani gilety a predĺžené vesty.

Michael Kors. Foto: SITA/AP, Richard Drew
Michael Kors - New York - jar-leto 2017 Michael Kors.

Ralph Lauren

Hoci odprezentoval kolekciu po boku iných kolegov v rámci týždňa módy na jar a leto 2017, nové modely od Ralpha Laurena bolo možné zakúpiť hneď. A tak výsledkom je, že vlastne aj módna obec ich zaradila do kolekcií aktuálnych jesenných – Lauren vystaval svoju aktuálnu tvorbu na motívoch westernovej estetiky. Koža, strapce, semiš, tlmená farebnosť v tónoch hnedej, čiernej, olivovej či machovej sa potom striedala s večernými modelmi, ktorým zase kraľovala inšpirácia art-decom.

Ralph Lauren - New York - jar-leto 2017 Foto: Reuters, ANDREW KELLY
Ralph Lauren - New York - jar-leto 2017 Ralph Lauren - New York - jar-leto 2017

Marchesa

Značka Marchesa je preborníkom v tvorbe dámskej spoločenskej a superluxusnej módy, ktorej úroveň sa často šplhá ku kvalite couture kolekcií. V New Yorku opäť nechýbali jej kreácie s použitím najjemnejších hodvábov, čipky, tylov a šifónov a tiež bohatých výšiviek či aplikácie z látky v podobe kvetín, listov, rastlín alebo zdobenie perím. Marchesa sa pohybovala v nežnej pastelovej farebnosti tónov belasej, púdrovej, perleťovej či telovej, aby potom pridala dramatickejšie tóny čiernej či kovovej modrej. Niet pochýb o tom, že už čoskoro mnohé zo šiat predvedú hviezdy na červených kobercoch v rámci sezóny filmových ocenení.

Marchesa. Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Marchesa - New York - jar-leto 2017 Marchesa.

Oscar de la Renta

Záplava bielej nehy, ktorú následne vystriedali farebné modely a výrazné vzory v duchu etnických motívov – taká bola nová kolekcia módneho domu Oscar de la Renta, ktorú v New Yorku predstavila dvojica dizajnérov Laura Kim a Fernando Garcia.

Rodarte

Kolekcia módneho domu Rodarte priniesla v novej kolekcie zmes romantickej ženskosti s prvkami maskulínnej dominancie a razantnosti. Kým prvú reprezentovali kaskády jemnej čipky, flitre a výšivky, tú druhú zase koža, perforované vzory či strieborné nity, ktoré ich navzájom dopĺňali. Jedným z výrazných prvkov a trendov kolekcie sa stalo odhalené bruško – topy nad pupok však neboli minimalistické, práve naopak – výrazné, bohaté, s množstvom aplikácií a architekturálnym strihom. Nechýbali ani kaskády volánov a akési závesové riešenie skladov, lemov či švov na predných dieloch.

Rodarte Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Rodarte - New York - jar-leto 2017 Rodarte

Alexander Wang

Dekonštruované košeľové šaty, podprsenkové a bikinové topy so zaväzovaním a šnurovaním, ktoré doplnili široké skejterské šortky či nohavice s vysokým pásom – nová kolekcia dizajnéra Alexandra Wanga, ktorý sa prezentoval v New Yorku, vzdávala hold mladistvej a hravej móde pre modernú mladú ženu. Kombinovala v sebe prvky punku, ale aj surferskej estetiky a súčasťou prezentácie bola aj minikolekcia, ktorú Wang navrhol v spolupráci so značkou Adidas.

Alexander Wang. Foto: Reuters, ANDREW KELLY
Alexander Wang - New York - jar-leto 2017 Alexander Wang.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #New York #trend #Ralph Lauren #Marchesa #Alexander Wang #Rodarte #Michael Kors #Proenza Schouler #jar-leto 2017

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...