Problematická pleť má mnoho príčin. Viete, na čo si dať pozor?

Hoci dnes máme všemožné prípravky, lieky či doplnky výživy, ktoré nás majú udržať v čo najlepšej fyzickej kondícii, riešime problémy častejšie než predchádzajúce generácie. Jedným z takých je aj kondícia našej pokožky.

11.09.2016 17:05
akné Foto:
V boji s akné niekedy podceňujem faktory z nášho bežného denného života.
debata

Nepekné akné, ktoré kedysi postihovalo tvár „pubertiakov“, sa síce liečilo pred pár desiatkami rokov problematicky – dnes sa však problematickej pokožky objavuje viac a dokonca aj u starších ročníkov, ktoré už majú od puberty ďaleko. Aké to má dôvody?

Odborníci sa domnievajú, že dôvodov je niekoľko. Základom je však nezdravý životný štýl, stres, jedálniček plný cukrov či narušenie hormonálnej rovnováhy, ktorú často tiež spôsobuje jedlo. Upravené potraviny a pridanými látkami, medzi ktorými často nechýbajú ani antibiotiká.

Stres

Vyhnúť sa mu asi nie je možné, ale práve stres sa podpisuje na našom vzhľade zásadne. Niekedy stačí, že sú to tmavé kruhy pod očami, strhaná a unavená pleť. Ale často môže vyvolať aj zvýšenú tvorbu akné. Dôvodom je, že stres zvyšuje hladinu kortizolu, ktorý sa zase podieľa na zápalových procesoch v tele.

Cukry

Roky sa vie, že sladké pokožke nerobí najlepšie. A práve takejto zložky sa v našich jedálničkoch nachádza momentálne skutočne veľa. Nejde len o cukríky, sladkosti či zákusky. Nezdravé cukry totiž často prijímame aj v zdanlivo zdravých veciach – ochutené raňajkové musli, proteínové šejky, energetické tyčinky či sušené ovocie.

Upravené potraviny

Na stôl sa dostávajú potraviny s množstvom aditívnych látok, ktoré sa majú podieľať na modifikácii a vylepšení chuti, ale zároveň sú tiež nástrojom pre dlhšiu trvanlivosť. Namiesto čerstvých potravín konzumujeme jedlá, ktoré vydržia niekoľko mesiacov – už tento samotný fakt asi neprospieva predstave o zdravej strave. Nehovoriac o tom, že v niektorých potravinách sa tiež nachádzajú antibiotiká či chemické látky, ktoré ich chránili ešte v procese dozrievania.

Lieky

Hoci kedysi sa bez liekov umieralo, dnes žijeme opačný extrém – používame lieky takmer na všetko. A to nie je vždy najlepšia voľba. Dlhodobé užívanie antibiotík niektorých skupín sa tiež podpisuje na tvorbe vyrážok a zhoršení kondície pokožky.

Riešenie?

Odpoveď si možno dáte sami – dávať si väčší pozor na všetko vyššie uvedené. Ale to, samozrejme, stačiť nebude. Dôležité je tiež do svojho životného štýlu zapojiť viac pohybu, relaxu, naučiť sa spôsobom, ako sa uvoľniť a oddychovať. K tomu je vhodné potom zapojiť správnu skladbu jedálneho lístka, konzumovať veľa čerstvých a neupravených potravín, ideálne z domácich zdrojov a podľa sezónnej ponuky.

Obnovujúca starostlivosť Effaclar K+ od La...

Samozrejme, zabúdať netreba ani na patričnú starostlivosť. Lebo akné sa tvorí aj preto, lebo ju mnohí z nás, ženy aj muži podceňujú. Nie je nič zlé na tom, ak si pokožku pravidelne umyjete a očistíte. U žien, ktoré navyše zaťažujú kožu líčidlami, je vhodné absolvovať aj pravidelné čistenie pod rukami odborníčky a tiež venovať odličovaniu zvýšenú pozornosť.

Náš tip:
Vyskúšajte obnovujúcu starostlivosť na problematickú pleť dospelých Effaclar K+ od La Roche Posay. Pomáha v pokožke redukovať tvorbu mazu, neupcháva póry, zlepšuje jej stav a pri pravidelnom používaní sľubuje komplexné zlepšenie stavu pleti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #akné #príčina #pokožka #stav

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...