Krásna pleť si pýta čistenie, vyvarujte sa chýb aj lenivosti

Sprchovanie považujeme za povinný denný rituál. Mnohí z nás ho absolvujú aj dvakrát denne. Keď však príde na rad pokožka tváre, naša zanietenosť sa akosi vytráca. Prečo vlastne ešte mnohé ženy chodia spávať neodlíčené?

02.08.2016 14:30
pleť, čistenie pleti, kozmetika Foto:
O pleť sa treba starať opatrne a ideálne aj v spolupráci s odborníkom.
debata

Čistenie pokožky je jedným zo základných krokov v starostlivosti o ňu. Opakujú to dookola renomovaní odborníci, tieto slová prichádzajú z ordinácií dermatológov, spoza dvier kozmetických salónov a znejú aj pri pultoch parfumérií a drogérií.

Čas na krásu len spolovice

Pleť tváre, krku a dekoltu patrí medzi najsenzitívnejšie miesta na tele. Obchádzať ju v starostlivosti je preto akousi postupnou cestou k jej zanedbávaniu a zhoršovaniu. Ženy sú ochotné venovať dlhé minúty úprave účesu alebo si starostlivo líčiť oči a pery, keď však príde na čistenie, mnohé zlyhávajú. Vizážistka Simona Bártová sa stretáva s podobnými prípadmi už dlhé roky. Nedostatočné čistenie podľa nej zasahuje najmä skupinu mladých žien, ale nie je výnimočné ani u starších ročníkov. „Dámy si pleť nečistia, hoci im dookola opakujeme, aké dôležité to je,“ vysvetľuje Bártová. Najčastejšou chybou je odkladanie rituálu čistenia až do rannej sprchy. Prísť večer domov, neodlíčiť sa a ľahnúť do postele – to je najlepšia cesta k unavenému vzhľadu, vyrážkam či upchatým pórom – a, samozrejme, vráskam. Pleť pre nečistoty nemôže počas noci dýchať a regenerovať. Hoci ju aj ráno odlíčite, hneď zase pridávate nový „náter“ a pokožka nemá čas oddychovať.

Dvakrát denne? Hovoríme áno!

Ak už ste si vytvorili návyk na večernú opateru, mali by ste si uvedomiť, že ste len v polovici cesty. Dermatológovia totiž nedajú dopustiť ani na ranný rituál. „Dôkladné ranné čistenie pokožky má veľké benefity pre pleť. Ak ju dobre vyčistíte, zvyšuje sa účinnosť následne používaných prípravkov – či už sú to hydratačné krémy, krémy proti vráskam a podobne,“ hovorí lekárka Alexandra Novotná. Hoci sa vám môže zdať, že venovať toľko pozornosti pokožke počas dňa je prehnané, výsledky vás presvedčia už po pár dňoch, možno týždňoch. Vstrebávanie dôležitých látok z drahých krémikov, ale aj čistejšia pokožka, ktorá má zdravší, mladší vzhľad by mohli byť veľkou motiváciou.

Poznajte svoju tvár

Pozor však na dôležitú vec. Mnoho dám sa ohradí, že ani dôkladná starostlivosť neprináša žiadaný výsledok. Samozrejme, so sklonom k aknóznej či mastnej pokožke alebo pri citlivej pleti je situácia ťažšia. O pleť sa treba starať opatrne a ideálne aj v spolupráci s odborníkom. Častým problémom však je nesprávne zvolený produkt. Podľa vizážistu Pavla Bauera je pri celkovej starostlivosti o pokožku, od čistenia cez hydratáciu až po líčenie, vždy základom poznať jej potreby. Mnohé ženy svoju pleť zhodnotia samy a bez odbornej konzultácie. „Najrýchlejšie, ako si pomôcť v riešení otázky, akú vlastne máte pleť a aké prípravky má používať, je konzultácia u kozmetičky, respektíve odborníka, ktorý je schopný diagnostiku pleti urobiť,“ hovorí Bauer. Typ pleti by mala určiť séria vyšetrení či testov. „Pomocou prístrojov nasnímajú stav pokožky – akú má pevnosť, akú má pigmentáciu, ako je zhydratovaná. Tam sa dá stanoviť, aký typ pleti žena má a podľa toho môže vyberať prípravky, ktoré by mala používať,“ hovorí Bauer.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #kozmetika #čistenie pleti #odličovanie #ženský magazín MiA

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...