Kazisveti pekného úsmevu! Ak chcete biele zuby, určite sa im vyhnite!

O tom, že čierny čaj, fajčenie a červené víno spravia z bielej skloviny šedú, vieme.

05.07.2016 09:30
úsmev, zuby, bielenie, ústna hygiena Foto:
Niektoré lieky pri dlhodobom užívaní spôsobujú zašednutie zubnej skloviny.
debata

Je však mnoho ďalších faktorov, kvôli ktorým sa vám nedarí spraviť chrup žiarivejší napriek tomu, že ste na seba vyplytvali celú horu bieliacej zubej pasty.

Športové nápoje

Na jednej strane výborne rehydratujú a podporia telo pri cvičení, na druhej strane sú mixom, ktorý zuby príliš biele nespraví. Karoush Maddahi, ktorý sa v USA dlhodobo venuje problematike bielych zubov, vo svoje knihe Obnovenie dentálneho zdravia a úsmevu hovorí, že práve športové nápoje sú farbené, obsahujú kyseliny aj cukry. Naša skloviny pritom nie je diamant a kyslé prostredie spolu s cukrami ju narúša, čím je omnoho náchylnejšia absorbovať farbivá z nápoja.

Šťavy a smoothie

Tu platí, že ak ovocie, alebo zelenina agresívne dokážu zafarbiť oblečenie, sú nebezpečné aj pre zuby. Fľaky z cvikle pravdepodobne z bieleho trička už nikdy neodstránite. Preto pozor na zuby, ktorých belosť môže rovnako razantne utrpieť. Vzdať sa zdravých smoothie nie je cesta a preto Karoush Maddahi radí použiť na pitie slamku. Tým sa značne zníži kontakt zubov s farbiacimi šťavami.

Bazény

Letné obdobie vie so žiarivým úsmevom spraviť hotovú paseku. Nikto nebude piť vodu z bazénu, lenže je takmer nemožné poriadne si zaplávať bez toho, aby sa vám občas voda nedostala do úst. To je pre sklovinu riziko. Voda v bazéne je chemicky upravovaná látkami, ktoré môžu na sklovine zanechať nepekné fľaky. Ak si po plávaní dáte navyše hranolky s kečupom a kolu, je zbytočné investovať do bieliacej pasty. Proti takejto kanonáde bude absolútne bezmocná.

Zranenia

Kôstka v čerešňovom koláči, škrupina v orechovom, prípadne vidlička, do ktorej omylom zahryznete pri jedení. Každý už asi zažil podobnú nepríjemnosť. Ak sa aj nič zlé nestalo, nie je dobré pokračovať ihneď v jedení. Mohlo dôjsť k mikroskopickým poškodeniam skloviny, ktoré nasiaknu farbivami a ostanú trvalo poznačené.

Lieky

Niektoré lieky, najmä pri dlhodobom užívaní, spôsobujú zašednutie bielej skloviny. Sledujte svoj úsmev a nebojte sa zmeniť liečbu, ak začnete vnímať, že strata lesku a belosti patrí k vedľajším účinkom vašich liekov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úsmev #smoothies #ovocné šťavy #biele zuby #skolvina #bieliace pasty

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...