Letná nálada si pýta šaty, sukne aj tuniky - máme pre vás 18 inšpirácií

Horúce letné počasie už neoklamete. Nastal čas vytiahnuť zo skríň najženskejšie kúsky dámskej garderóby. Alebo vyraziť na nákupy a pár z nich si zadovážiť. Trendy v nich vám predstavuje júnová MiA.

29.06.2016 07:00
debata
Leto sa nezaobíde bez dlhých šiat - voľte ľahké... Foto: archív značky
šaty - trendy - leto 2016 Leto sa nezaobíde bez dlhých šiat - voľte ľahké a graficky zaujímavé modely ako ten od Marks & Spencer.

Máloktorá z vás môže vyhlásiť, že nevlastní žiaden model šiat či sukňu. Nech už je to dnes s emancipáciou a rovnoprávnosťou na akejkoľvek úrovni, nohavice stačí nosiť len pomyselne.

Väčšina žien víta elegantné šaty, štýlové a lichotivé sukne či napríklad čoraz populárnejšie šortky a kuloty. Sezóna leta 2016 praje každému z uvedených. My sme sa zamerali práve na šaty!

Ak túžite držať zároveň krok s trendmi, mali by ste sa obzerať po kúskoch, ktoré sú ľahké a splývavé. S dĺžkou treba pracovať vzhľadom na typ postavy a vlastnú výšku, ale faktom je, že nadvládu v aktuálnej sezóne prevzali dlhé šaty po zem. Nesú v sebe akúsi bohémsku náladu – značky ich neodporúčajú len na pláž alebo do slnkom zaliateho letoviska. Stali sa z nich modely mestského charakteru a niektoré z nich dokonca môžete nosiť do práce.

Dlhé letné šaty môžu byť ležérne, ale aj...
Prúžkované šaty na jedno rameno Pinko - cena...
+15Odhalené ramené sú jedným z horúcich trendov...

Pre fanúšičky ortodoxnejších strihov a foriem však nechýba klasika v podobe puzdrových šiat po kolená či modelov so zdôrazneným driekom a výraznejšou sukňou. Môže ísť o modely v štýle päťdesiatych rokov, ale aj modernejšie a mladistvejšie verzie s áčkovými sukňami. Veľmi populárne sú aj tunikové šaty. V sukniach dominuje zavinovanie alebo jemné plisé. Strih povyšujú vzory a výraznejšie potlače.

Dlhé letné šaty môžu byť ležérne, ale aj... Foto: archív značky
šaty - trendy - leto 2016 Dlhé letné šaty môžu byť ležérne, ale aj pôsobiť honosne - na snímke model Pietro Filipi.

Odhalené ramená

Trendom v šatách (ale i topoch a overaloch) sú odhalené ramená. No pozor!Nemáme na mysli kúsky bez ramienok, prím hrajú lodičkové výstrihy (často lemované volánom) alebo prestrihy na ramene, ktoré pokračujú v nazberaných rukávikoch. Pozornosť na hornú časť tela môže ešte zdôrazniť slamený klobúk alebo výrazné náušnice.

Tropická nálada

Vracia sa takmer každé leto a vždy s úspechom. Exotika v potlačiach či motívoch výšiviek, zdobných nití, brmbolcov alebo aplikácií na šatách a sukniach funguje veľmi efektne. Keďže často ide o výrazné farby, skvelo kooperujú s opálenou pokožkou. Nebojte sa výrazných vzorov. V strihoch môžete zostať pri spomenutej maxidĺžke, ale aj precíznejších a postavu tvarujúcich formách.

Dámske krátke šaty s odhalenými ramenami Zara Foto: archív značky
šaty - trendy - leto 2016 Dámske krátke šaty s odhalenými ramenami Zara

Prúžky

Pôvod nájdete v námorníckej estetike, ktorá k letnej sezóne akosi automaticky patrí, ale prúžky leta 2016 sú aj hravejšie. Zo šiat, ktoré nájdete v obchodoch, môžete vyberať modely so šikmým pruhovaním, variáciou viacerých farebných tónov alebo šaty, ktoré sú zhotovené z prírodných materiálov ako ľan, zmes vlny či hodváb. Pruhy niekde osviežuje volán, ba dokonca čipka. Inde to môže byť grafický prvok iného vzoru.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #šaty #trend #sukňa #tropické farby #prúžky #ženský magazín MiA #tunika

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...