Bronzový odtieň pokožky? Choďte na to zodpovedne!

Znie to ako obohraný verklík, poviete si. Každoročne sa pred príchodom leta vyroja články v novinách či reportáže v televízii o tom, ako sa treba pred slnečným žiarením chrániť. Napriek tomu však stále máme medzery.

22.06.2016 15:00
shutterstock, dovolenka, slnko, pláž, more,... Foto:
Pred slnečným žiarením je dobré chrániť celú rodinu.
debata

Slnko má už pár týždňov silu, ktorá sa môže negatívne odraziť na stave našej pokožky. Hoci prevencia a upozorňovanie na nebezpečenstvo slnečného žiarenia a nadmerného vystavovania kože slnku je súčasťou modernej doby, aj dnes mnohí z nás podceňujú spôsoby ochrany. Rizík, ktoré to prináša, je hneď niekoľko. Slneční nadšenci riskujú vznik rakovinových ochorení kože spoločne s jej predčasným starnutím.

Pár minút pre zdravie, potom…

Zakazovať pobyt na slnku úplne by bolo asi zbytočné. A vlastne nie celkom rozumné. Slnečné žiarenie má aj benefity – vďaka nemu v ľudskom tele prebieha syntéza vitamínu D. Stačí však len pár minút. A po ich uplynutí sa pozitívny prínos mení na nebezpečnú hrozbu.

S lúčmi slnka smeruje na zem aj UV žiarenie, ktorého jednotlivé zložky prinášajú z dlhodobého hľadiska negatívne účinky. Kým UVA spôsobuje starnutie kože a zasahuje do imunity človeka, UVB vyvoláva spálenie pokožky. Jeho pôsobenie môže viesť až k tvorbe nádorov kože.

Poučka ochrany

Aj slová odborníkov z Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave napovedajú, že zodpovednosť Slovákov pri opaľovaní je stále nízka. Ročne pribudne 650 až 700 nových prípadov melanómu kože a ďalším tisíckam pacientov diagnostikujú nemelanómovú rakovinu. Jedinou cestou, ako tomu zabrániť, je kožu chrániť a dodržiavať dôležité pravidlá pri pobyte na slnku. Základná poučka v tomto prípade znie: opaľovací prípravok – vysoký ochranný faktor – pravidelná aplikácia – zodpovednosť.

Koľko krému?

Ak chce dôkladne chrániť celé svoje telo, priemerný dospelý človek by si mal naniesť na telo 32 gramov opaľovacieho prípravku. Toto množstvo predstavuje sedem vrchovatých kávových lyžíc (na tvár, ramená, trup, chrbát a nohy).

Stále panuje silné povedomie, že ak si kožu natrieme vyšším ochranným faktorom, nezískame želaný bronzový odtieň. Používať však faktory nižšie ako 15 už dnes neodporúča žiaden kožný špecialista. V súvislosti so zodpovednosťou si tiež treba opakovať, že vystavovanie sa horúcim lúčom v čase od jedenástej hodiny do tretej popoludní je veľmi rizikové. Dokonca aj s opaľovacími prípravkami. Deti do troch rokov by sme na priame slnko nemali dávať vôbec.

Pestrý výber

Ponuka prípravkov na opaľovanie je v súčasnosti už naozaj bohatá. Siahať by ste mali po takých, ktoré ochránia pred UVA aj UVB žiarením, výber podmieni tiež diagnostika pleti. Niečo iné vyhovuje suchšej alebo citlivej koži, kým pokožka so sklonom k masteniu alebo problematická zase ocení ľahšie textúry a tiež napríklad zmatňujúce a vyhladzujúce prípravky.

Mimoriadne dôležitá je reaplikácia krému či opaľovacieho mlieka alebo spreja. Mnoho dovolenkujúcich rodín odchádza k moru s novým balením prípravku a vracia sa ešte s jeho zvyškami. To je jasný signál, že ste sa nechránili dostatočne. Nepodceňujte fotoprotekciu, aby ste si popri lapaní bronzu uchovali aj svoje zdravie.

Viete, aký ste fototyp?

Každá koža má inú citlivosť na slnečné žiarenie. Približný odhad citlivosti kože je možný pomocou fototypu. Nechránená koža môže byť vystavená slnku bez rizika začervenania (prah začervenania kože) len po určitú dobu.

Fototyp 1
Veľmi svetlá, citlivá koža, pehy, svetlé oči, červené alebo blond vlasy, rýchle začervenanie, ale žiadne zhnednutie. Prah začervenania kože asi 10 minút.

Fototyp 2
Svetlá, citlivá koža, svetlé oči, svetlé vlasy, rýchle začervenanie, ale len pomalé zhnednutie. Prah začervenania kože asi 10 až 20 minút.

Fototyp 3
Stredne svetlá koža, tmavé vlasy, tmavé oči, zriedkavo sa spáli, jednoducho a pomaly pigmentuje. Prah začervenania kože asi za 30 až 45 min.

Fototyp 4
Tmavá koža, tmavé oči, tmavé vlasy, zriedkavo sa spáli, rýchlo a výrazne zhnedne. Prah začervenania kože asi za 30 až 45 min.

Fototyp 5
Tmavá koža, tmavé oči, tmavé vlasy, zriedkavo sa spáli, koža menej citlivá na slnečné žiarenie. Prah začervenania kože asi za 60 min.

Fototyp 6
Veľmi tmavá koža, tmavé oči, tmavé vlasy, zriedkavo sa spáli, koža menej citlivá na slnečné žiarenie. Prah začervenania kože asi 90 min.

Tento článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #ochrana #Telo #opálenie #bronz #opaľovanie #fototyp #ženský magazín MiA

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...