Čas mokrých fľakov v podpazuší je tu! Ako bojovať proti poteniu?

Hoci nás trápi počas celého roka, práve v lete je u mnohých najintenzívnejšie. Potenie je prirodzenou reakciou ľudského tela, no zápach potu dnes už naozaj nefrčí. Boj s ním uľahčujú aj kozmetické prípravky.

14.06.2016 07:00
potenie, leto, žena Foto:
Zabojujte s potením počas leta.
debata

V základe rozoznávame dve dostupné možnosti boja s potením, respektíve zápachom. Na trhu sú dostupné dezodoranty alebo antiperspiranty. Prvé uvedené účinkujú predovšetkým proti zápachu a sú určené najmä pre osoby, ktorých potné žľazy neprodukujú až toľko potu.

Mokré fľaky v podpazuší však dezodorant vyriešiť nepomôže. Na to sú určené antiperspiranty, ktorých zloženie bráni tvorbe potu v podpazuší tým, že zužuje hornú časť vyústenia potnej žľazy. Starajú sa o to hliníkové soli – najčastejšie chloryhydrát hliníka (ACH). Aj pre ich obsah sa antiperspiranty používajú väčšinou len v podpazuší.

Dezodorantom môžete osviežiť aj iné časti tela – často sa využívajú pri nohách, ale aj na iné časti tela. Niektoré ženy a muži ich zvyknú používať ako vôňu, ktorú nastriekajú okolo celého trupu – pre niekoho dokonca môžu dezodoranty tvoriť alternatívu parfumov či toaletných vôd.

Akú formu zvoliť:

V ponuke sú dnes viaceré druhy prípravkov proti poteniu a výrobcovia vyvinuli už viaceré formy aplikácie. – sprej (patria k najpopulárnejším, nanášajú sa jednoducho a dokážu pokryť celú oblasť podpazušia, v prípade dezodorantov na celé telo sú dostupné práve v sprejovej forme)

  • guľočkové (roll-on) roztierajú prípravok pohybom guľočky v podpazuší
  • krémové (môžu mať rozličnú formu aplikácie, často aj roll-on, ale rozdiel je v tom, že namiesto tekutiny je prípravok v krémovej forme)
  • tuhé (obľúbené predovšetkým u mužov, nanášajú sa vtieraním do podpazušia, nevýhodou je časté zanechávanie bielych stôp na koži, aj oblečení)
Antiperspirant Fa DRY Protect.
Antiperspirant dezodorant Garnier NEO Dry Mist.
+3Deodorant roll-on Bioderma Sensibio Déo určený...

Čo by ste mali vedieť:

Pot slúži predovšetkým na podpornú termoreguláciu organizmu, ale okrem toho sa potné žľazy podieľajú i na tvorbe antibakteriálneho hydrolipidového filmu kože a podporujú tak ochranný plášť pokožky. Ich ďalšou dôležitou funkciou je produkcia látok pre látkovú výmenu a produkciu elektrolytov, ktoré sú inak detoxikované najmä cez ľadviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #zápach #potenie #antiperspirant #dezodorant #leto 2016

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...