Pozor! Zuby zafarbí nielen káva a červené víno

Červené víno, balzamiko či čierna káva - o tom, že tieto potraviny farbia zubnú sklovinu, nikto nepochybuje. Ktoré ďalšie majú rovnakú schopnosť?

31.05.2016 09:00
jahody, úsmev, zdravé zuby Foto:
Ktoré potraviny vám zafarbia zubnú sklovinu?
debata

Zelený čaj

Aj šálka zeleného čaju môže na zuboch spôsobiť šedé či žlté škvrny. Vinu na tom nesú triesloviny v čajových lístkoch, tie sa nachadzajú v čiernom aj zelenom čaji. Preto je dobré si 30 minút po vypití čaju zuby umyť.

Biele víno

Vo víne obsiahnuté farbivá a kyseliny sú kombináciou, ktorá môže s farbou zubov narobiť problémy. A nedokáže to iba červené víno. Ak bielym vínom zapíjate napríklad cestoviny s paradajkovou omáčkou, ktorá má intenzívnu farbu, môže sa to na farbe skloviny ukázať.

Smoothie

Odborníci vedia, že všetko, čo zanecháva výrazné škvrny na oblečení, sa podobne podpisuje aj na sklovine. Intenzívna farba šťavy z červenej repy či jahôd, ktoré použijete v smoothie či ktorú získate z odšťavovača, zanechá na zuboch stopy. Ideálnym pomocníkom je v takýchto prípadoch obyčajná slamka.

Koreniny

Kurkuma či kari chutia v pokrmoch výborne. Ako je známe, majú intenzívnu farbu, vďaka čomu sú jedlá pripravené s týmito koreninami žlté. A tak, ako dokážu zafarbiť jedlo, dokážu zafarbiť aj zubnú sklovinu, samozrejme, postupne. Preto je vhodné si 30 minút po jedle zuby umyť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #čaj #smoothie #farba #červené víno #sklovina

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...