Chráňte pleť pred infekciou a podrážením: Po akom čase meniť líčidlá?

Problémom s citlivou pokožkou čelia v súčasnosti ženy čoraz častejšie. Jedným zo spúšťačov podráždenej kože môžu však byť aj líčidlá. O to viac, ak ich používate dlhšie, ako je vhodné.

20.05.2016 07:00
maskara, líčenie, riasenka Foto:
Ako dlho môžete používať maskaru na oči?
debata

Pri každom produkte dekoratívnej kozmetike by ste mali starostlivo dbať o to, aby ste dodržiavali dobu používania. Kým u niektorých žien sa tento čas ani nedá prekročiť, lebo pre časté líčenie stihnú šminky minúť rýchlo, stále je mnoho takých, ktoré dokážu fungovať na jednej maskare či rúži za rok. Je to tak správne?

Maskara a tekutá očná linka

Oba prípravky prichádzajú do najtesnejšieho kontaktu s očami. Môžu pôsobiť dráždivo už na samotné oko, nehovoriac o očnom okolí a priestore citlivého viečka s jemnou kožou. Odborníci sa domnievajú, že oba produkty by ženy mali používať maximálne tri mesiace od otvorenia. Potom už prichádza čas vymeniť ich za nové.

Lesk na pery (tekutá alebo gélová konzistencia)

Všetko, čo má tekutú konzistenciu, je náchylnejšie k tvorbe a množeniu baktérií. Aj preto sa v prípade gélového lesku na pery oplatí myslieť na riziká a vymeniť ho po šiestich mesiacoch používania. Niektoré kozmetické portály síce tvrdia, že takýto lesk je možno používať až po dobu 18 mesiacov. V prípade sklonom ku citlivej a podráždenej pokožke však znížte toto obdobie na uvedeného polroka.

Rúž

S používaním rúžu ste na tom určite lepšie. Jeho konzistencia umožňuje dlhšie používanie a od rozbalenia výrobku doma v kúpeľni až po ukončenie jeho používania môže ubehnúť jeden rok. Platí to aj pre kontúrovaciu tužku na pery.

Tekutý mejkap

Hoci v prípade tohto prípravku ide o tekutú konzistenciu, konzervačné látky sú nastavené tak, aby líčidlo vydržalo približne rok. V niektorých prípadoch dokonca aj o polroka viac. Pozor však, ak máte citlivú pleť – v takom prípade je lepšie, ak používanie mejkapu znížite na 9 mesiacov. A dôležitá rada – nedotýkajte sa hrdla fľaštičky alebo pumpičky prstom. Mejkap nanášajte na penovú hubku, ktorú treba pravidelne prať vo vlažnej vode a s jemným prídavkom čistiacej emulzie – môžete tej, ktorou si odličujete tvár.

Púder

Podľa dermatologičky Rebeccy Tungovej, ktorú cituje server Webmd.com, sa môžete nebojácne fixovať púdrom až po dobu dvoch rokov. Upozorňuje však na to, že si treba všímať, či rúž nezmenil napríklad vôňu, alebo farebný tón. Podobná doba trvanlivosti platí aj pre očné tiene v prášku či zdravíčka na líca v púdrovej forme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #líčenie #kozmetika #citlivá pleť #produkt #trvácnosť

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....