Voňavá na leto: Ako si vybrať nový parfum, ktoré vône sú hitom?

S príchodom leta zvyknú ženy, ale aj muži meniť svoje obľúbené vône. Parfumy nahradí ľahšia toaletná voda, niekde stačí len tzv. fraiché - voňavý závoj, ktorý telo jemne zahalí do vône.

13.05.2016 09:00
V lete často meníme svoje vône za ľahšie a... Foto:
V lete často meníme svoje vône za ľahšie a sviežejšie.
debata

Nie je nič zvláštne na tom, že počas teplejšej časti roka máme chuť na zmenu vône. Ťažšie a intenzívnejšie pachy sa totiž počas horúcich dní a pri intenzívnejšom potení môžu meniť a dokonca nás môžu obťažovať. Práve v kombinácii s intenzívnejším telesným pachom nadobúdajú aj nové nuansy a tie nemusia byť vždy príjemné.

Ani výber letnej vône by ste však nemali podceniť. Základom je, aby ste si na to našli čas a tiež dodržali pár dôležitých pravidiel:

Nevoňať (sa)!

Vyberať vôňu vždy choďte bez vlastnej vône. Ak ste na ňu zvyknutá, mohla by vám len popliesť hlavu.

Preferencie

Viete sama, čo máte rada – aké vône vám vyhovujú. Nájdite si odborného poradcu v parfumérii – bude vedieť, čo je príbuzné doposiaľ používanému parfumu a nebude vás otravovať zbytočnými vzorkami, ktoré vám len zbytočne popletú nos.

Maximálne šesť

Už tri-štyri vzorky dokážu rozblázniť čuchové bunky. Ak ste však v procese veľkého výberu, môžete skúsiť maximálne šesť vôní – najprv na papieri. Ďalšie už nebudete cítiť správne. Pomáhajte si tiež pričuchnutím k dóze s kávou, ktorá neutralizuje pach v čuchovom systéme. Vo väčšine parfumérií ich už majú k dispozícii.

Deň pred

Znie to možno neuveriteľne, ale aj príliš pikantné či korenené jedlo, alebo príchuť cesnaku dokážu zmeniť vône na vašom tele. Deň pred výberom parfumu či toaletnej vody sa teda takýmto jedlám vyhnite.

Výber

Po tom, ako ste si nechali predviesť vzorky jednotlivých vôní na papierikoch, zamierte von z predajne. Zhruba polhodinu potrvá, kým sa môžete začať rozhodovať. Vyberte si tri najzaujímavejšie. Vráťte sa do parfumérii a nechajte si ich aplikovať na kožu – jedno zápästie, druhé zápästie a tretiu do lakťovej jamky. Pozor – ruky o seba neobtierajte. Nechajte vône pôsobiť až do večera – prípadne niekoľko hodín – spýtajte sa, akú zhruba trvácnosť majú na koži. Ak sa pre niektorú z nich rozhodnete, zostáva už len vyraziť ju kúpiť na druhý deň.

Eau de Neroli Doré od Hermés.
CK One Summer 2016.
+2Gucci Flora by Gucci Anniversary Edition

Vôňa CK One Summer spája tóny zeleného zázvoru a jablka s mojitom, ku ktorým sa pridáva tiež cédrové drevo, kokosové mlieko či gardénia. Vôňa je unisexová a inšpirovaná džungľou a exotikou.
Odporúčaná cena: 46 eur za 100 ml

Letná ale zároveň intenzívna vôňa je Sun di Gioa od Giorgio Armani. Spája v sebe fréziu či jazmín a ylang-ylang s kokosovým mliekom a kosatcom.
Odporúčaná cena: 86 eur za 100 ml

Gucci Flora by Gucci Anniversary Edition je nová kvetinová vôňa, v ktorej sa objavujú tóny mandarínky, hrušky či korenia spoločne s ružou, pivóniou, cédrom alebo pačuli.
Odporúčaná cena: 64,95 eur za 50 ml

Novinka Eau de Neroli Dore od Hermés je citrusová vôňa inšpirovaná horúcim a slnečným mediteránskym letom. Vytvorená z kvetov voňavého dozretého pomaranča, dotvorená jemným ovocným korením a kvetmi neroli.
Odporúčaná cena: info o cene v Marionnaud

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #vôňa #výber #parfum #toaletná voda #leto 2016

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...