Odhalené plecia či kvetiny: 7 trendov domácej módy na túto sezónu!

Trojdňový prehliadkový maratón pod názvom Bratislavské módne dni opäť priniesol do hlavného mesta módu. Dizajnéri prezentovali svoje minikolekcie a v nich aj trendové prvky aktuálnej sezóny.

18.04.2016 07:00
debata
Jedna z najkrajších ód na kvetinové motívy,... Foto: BMD/Ramon Leško
Alice Abraham - Bratislavské módne dni jar-leto 2016 - trendy Jedna z najkrajších ód na kvetinové motívy, potlače či výšivky bola kolekcia od českej dizajnérky Alice Abraham.

V Pravda.sk sme sa pozreli na jednotlivé kolekcie a vybrali sedem dominantných motívov, ktoré vnímajú návrhári zo Slovenska, Česka, ale aj Poľska či Rumunska ako kľúčové v aktuálnej sezóne. Nech sa páči, inšpirujte sa aj vy.

Kvetinové motívy

Nikoho azda neprekvapí, že sezóna jar a leto sa nesie aj v znamení kvetinových motívov. Sú ľúbivé, pôvabné, dodávajú nositeľkám ženskosť a romantický nádych osobnosti. V kolekcii českej dizajnérky Alice Abraham sa kvety miešali s pôvabnými potlačami a trblietavými výšivkami.

Jedna z najkrajších ód na kvetinové motívy,...
Jedna z najkrajších ód na kvetinové motívy,...
+3Jedna z najkrajších ód na kvetinové motívy,...

Nežné motívy v žltej striedali výrazné červené výšivky s folklórnym nádychom. U Jany Pištejovej sa s kvetmi pracovalo vo výšivkách, ale aj reliéfne. Z látok či čipky boli vytvorené a vystrihované drobné lupienky a kvetinové hlávky našívané na večerných modeloch.

Monochróm (aj inak)

Zaujímavým spôsobom spracovala monochromatickú... Foto: BMD/Ramon Leško
Jana Polak - Bratislavské módne dni jar-leto 2016 - trendy Zaujímavým spôsobom spracovala monochromatickú hru bielej a čiernej vo svojich modeloch Jana Polak.

Kontrast čiernej a bielej v móde odjakživa funguje. Je to úderný vizuálny motív, ktorým sa graficky dá posúvať vzhľad odevu, strih, alebo silueta. V prípade dizajnérky Jany Polak sa objavila na móle zaujímavá práca, v ktorej sa vlastne monochromatický motív obohatil farebným prvkom.

Zaujímavým spôsobom spracovala monochromatickú...
Geometrické abstraktné potlače na odevoch...
+3Geometrické abstraktné potlače na odevoch...

Čiernobielu šachovnicovú variáciu doplnili tóny oranžovej či zelenkavej. U Annymárie Kiss Kosy tvorili čierno-biele pruhy zdobný prvok odevov (pásy či goliere), ale aj dominantu (veľká večerná sukňa.

Pastely

Dizajnérka Ida Sandor predstavila kolekciu v... Foto: BMD/Ramon Leško
Ida Sandor - Bratislavské módne dni jar-leto 2016 - trendy Dizajnérka Ida Sandor predstavila kolekciu v nežných pastelových tónoch pepermintovej farby.

Pastelové tóny v jarných kolekciách nemôžu chýbať. Dizajnérka Ida Sandor na pastelovej pepermintovej vystavala takmer celú svoju kolekciu plnú ľahkých a vzdušných kreácií, ktoré voľne plávali okolo ženského tela.

Dizajnérka Ida Sandor predstavila kolekciu v...
Dizajnérka Ida Sandor predstavila kolekciu v...
+6Dizajnérka Ida Sandor predstavila kolekciu v...

Podobne sa prezentovala aj dizajnérka Veronika Lokajíčková, ktorá pracovala s ľadovou belasou či púdrovými tónmi. Osviežila ich však grafickou potlačou, alebo flitrami. Nežné pastelové odtiene nechýbali ani u Jany Pištejovej či v kolekcii UAP.

Asymetria

Minimalistický strih a asymetrické geometrické... Foto: BMD/Ramon Leško
Michael Kováčik - Bratislavské módne dni - jar-leto 2016 Minimalistický strih a asymetrické geometrické línie dominovali v kolekcii Michaela Kováčika.

Geometrická presnosť a precíznosť v strihu vytvorila zaujímavý vizuálny efekt v novej minikolekcii od Michaela Kováčika. Dizajnér pracoval s asymetriou, nie však voľne a vzdušne, ale vo veľmi prísnom kontraste – na lemoch sukní, ale aj použitím prvku jedného odhaleného ramena či aranžovanými prevismi látky na nohavicovom overale alebo šatách.

Mladá dizajnérka Barbora Peuch pracovala s...
Mladá dizajnérka Barbora Peuch pracovala s...
+3Minimalistický strih a asymetrické geometrické...

V kolekcii dizajnérky Barbory Peuch sa asymetria prejavila v jemnejších a oblejších formách. Peuch pracovala s architektúrou strihu a odev dostával nové 3D rozmery.

Folklór a história

Dizajnérka Jana Gavalcová pracuje systematicky... Foto: BMD/Ramon Leško
Jana Gavalcová - Bratislavské módne dni - jar-leto 2016 Dizajnérka Jana Gavalcová pracuje systematicky s technikami modrotlače a jednotlivé vzory vždy veľmi decentne nadväzujú na históriu odievania regiónu.

Inšpirácia folklórom sa v stredoeurópskom priestore doslova žiada. A to najmä vzhľadom na ľúbivosť vzorov či výšiviek, ale aj potlačí, ktoré kedysi dominovali ľudovému odevu. V kolekcii Jany Gavalcovej sa opäť objavil motív modrotlače a potlačí na látkach kratučkých dievčenských šiat, ktoré nežne plávali popri tele vysokých modeliek.

Zaujímavýprístup k folklórnej inšpirácii...
Zaujímavýprístup k folklórnej inšpirácii...
+6Dizajnérka Jana Gavalcová pracuje systematicky...

Česká dizajnérka Alice Abraham sa inšpirovala historickými maľbami a použila ich ako dominantný motív na svojich koktejlových šatách či sukniach. Výšivky lemujúce živôtiky či driek tiež v sebe nezapreli inšpiráciu etnickými prvkami z odevnej histórie.

Odhalené plecia

Jedným z najčastejšie zastúpených prvkov v... Foto: BMD/Ramon Leško
Michaela Ľuptáková - Bratislavské módne dni jar-leto 2016 - trendy Jedným z najčastejšie zastúpených prvkov v kolekciách na Bratislavských módnych dňoch boli odhalené ramená. Objavili sa aj u Michaely Ľuptákovej.

Jeden z najvýraznejších prvkov ženskej garderóby v aktuálnej sezóne. A to nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Odhalené ramená či zdôraznené obnažené plecia sa objavili v bežných denných šatách, overaloch, koktejlkách na večer, ale aj spoločenských kreáciách v duchu veľkej večernej toalety.

V značke DOROTI dostali priestor autorkské...
Šaty z kolekcie ALAE by Fashion TV.
+6V značke DOROTI dostali priestor autorkské...

Jedným zo zaujímavých počinov v tomto smere bola značka Doroti, ktorej šaty s maľovanými potlačami a výrazným lodičkovým výstrihom odhaľujúcim ramená a dekolt zaujali na prvý pohľad. Michaela Ľuptáková pokračovala v elegantnej ženskej línii, ktorú nastolila už pred pár sezónami a stavila na precízny strih a odhalené ramená.

Čipka

Dizajnérka Veronika Hložníková pracovala s... Foto: BMD/Ramon Leško
Veronika Hložníková - Bratislavské módne dni jar-leto 2016 - trendy Dizajnérka Veronika Hložníková pracovala s čipkou na svojich večerných modeloch.

S čipkou pracujú domáci dizajnéri skutočne radi a často. Občas to trošku nudí, ale pravdou je, že ich zákazníčky na to počujú asi najlepšie. Čipka je ženská, nežná, ľúbivá a nezáleží na tom, či ju použijete vo večernej kreácií, alebo ako dekoratívny prvok na denných šatách do práce.

Modelka v kreácii od Alice Abraham.
Dizajnérka Veronika Hložníková pracovala s...
+3Čipkované aplikácie sa objavili aj na šatách v...

V kolekcii Jany Pištejovej, samozrejme, práca s týmto ženským materiálom nechýbala. Siahla po nej aj Veronika Hložníková, ktorá popri jemnej francúzskej čipke pracovala aj s madeirou. Móda pre plnšie dámy od Sunday Lime využívala čipkovaný materiál ako dekoratívny zdobný prvok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #trendy #Bratislavské módne dni #čipka #odhalené plecia #asymetria

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...