Kedy sa cítime byť dokonalé? A dokážeme prežiť vôbec taký pocit?

Nedávny prieskum odhalil, že slovenské ženy majú predstavy o svojej dokonalosti poriadne náročné. Len tri percentá z nich sa cítia byť dokonalé stále. Treba o sebe pochybovať?

12.03.2016 07:00
Pocit dokonalosti sa u žien najčastejšie spája... Foto:
Pocit dokonalosti sa u žien najčastejšie spája so vzhľadom.
debata

Určite nie je na škodu občas zauvažovať nad tým, či veci robíme správne, či by sme nemohli urobiť viac pre svoje zdravie, alebo či sa naše telo podobá na vysnívané predstavy a ideály, ktoré v spojitosti s fyzickou krásou máme.

AKo vyplynulo z prieskumu agentúry NMS Research a spoločnosti Figaro na vzorke 1006 žien vo veku 30 až 50 rokov, až 17 percent žien sa necíti dokonale nikdy, alebo málokdy. Pocit sa pritom najčastejšie spája s fyzickou krásou a výzorom. Ak má žena pocit, že vyzerá dobre, spája sa jej to s pocitom vlastnej dokonalosti. Taký prežíva za daných podmienok zhruba 22 percent slovenských žien.

Ako sú vlastne na tom bežné ženy, čitateľky?

Od dokonalosti mám ďaleko, Petra (38 rokov)

Zvláštna otázka – dokonalá som sa asi necítila nikdy. Vlastne áno. Na strednej škole, keď sme mali stužkovú. Teta mi priniesla zo zahraničia krásne večerné šaty a keď som prišla za ostatnými na slávnostný večer, tak ma všetci chválili. Baby aj chalani, dokonca aj takí, čo nimi lomcovala puberta a z dievčat si väčšinou ešte stále uťahovali. Bol to krásny pocit a vtedy som sa cítila dokonale. Keď som sa vydávala, bola som v piatom mesiace tehotenstva a tak ten pocit, že vyzerám ako princezná sa už nezopakoval. Často mám pocit, že som unavená, že som až príliš obyčajná, že nemám čas na to, aby som sa o seba starala, alebo financie na to, aby som si kúpila niečo naozaj pekné. Áno, chcela by som ten pocit, zažiť ešte niekedy. Ale už som sa tak nejako zmierila, že s pribúdajúcim vekom to asi nebude možné.

Láska ma robí dokonalou, Jana (29 rokov)

Znie to ako z červenej knižnice, ale ja sa naozaj cítim skvelo, lebo viem, že som milovaná. Mám úžasného partnera – sme spolu zhruba tri roky a ten čas strávený spoločne ma veľmi posunul. Predtým som mala o sebe množstvo pochybností, riešila som svoj vzhľad, svoju prezentáciu na verejnosti. S Martinom však všetko ustúpila do úzadia. Z jeho gest, dotykov, úsmevu, z našich rozhovorov mám pocit, že ma veľmi ľúbi. A ja jeho tiež. Máme spolu aj po troch rokoch skvelý sex. A keď po ňom spolu oddychujeme, cítim sa nesmierne dokonalá (smiech). Vážne! Ja viem, to sa časom môže zmeniť, ale tento pocit prežívam teraz. Chcem si vychutnávať prítomnosť.

Všetko niečo stojí, Zita (44 rokov)

Vždy som si potrpela na vzhľad. Viem, že ma kvôli tomu kolegyne v robote podpichovali. Rada som nakupovala a stále nakupujem nové oblečenie. Vždy som musela mať dokonale spravené nechty a ku kaderníčke chodím aj na vyfúkanie vlasov raz za týždeň. S vekom si začnete uvedomovať, ako sa táto dokonalosť stáva čoraz náročnejšou, ale ja som vyhlásila vojnu nejakej rezignácii. Pokračujem v tom, na čo som bola zvyknutá. Áno, už som vyskúšala aj pár zákrokov, ale zatiaľ ma veľmi nepresvedčili, viac teraz investujem do krémov. Bonus je, že ma moja túžba vyzerať dobre, viedla k odvyknutiu si od fajčenia. Kedysi som len zobala šalát a bola štíhla, dnes už musím aj cvičiť. Ale zatiaľ to za to stojí. Jasné, sú dni, keď sa cítim pod psa. Ale potom príde moment, keď vychádzam od kaderníčky a na námestí za sa mnou obzrú dvaja muži – vtedy sa cítim skvelo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #žena #dokonalosť #pocit #vnímanie

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...