Módne naj z Milána: Zvodnú ženskosť v koži striedali luxusné kožušiny

Prehliadky kolekcií na jeseň a zimu 2016 pokračovali v Miláne. Počas uplynulých dní sa predstavili najslávnejšie mená s novým pohľadom na trendy druhej polovice roka.

29.02.2016 09:30
debata

Na Pravda.sk už tradične prinášame bohatý prehľad (a výber) toho, čo dizajnéri ponúkli v talianskom Miláne. Pozrite sa s nami na to, čo bude ovplyvňovať módu budúcej jesene a zimy.

Bohatá inšpirácia v kolekcii Dolce & Gabbana je...
 Výrazným motívom sa stali kvetiny. A nielen v...
+46Prehliadka Dolce & Gabbana - jeseň-zima 2016 -...

Versace

Kolekcia talianskeho módneho domu je vždy známa svojou zvodnosťou, sexuálnymi a veľmi ženskými prvkami. Dizajnérka Donatella Versace na jeseň 2016 servírovala dámske kostýmy a saká lemované kožou či prepásané kabáty na spôsob trenčkotov, ale aj županových kabátov. Azda viac ešte zaujali potlače. Pestré, bohaté, farebné, priam barokové pochádzali z archívov značky a navrhol ich ešte kedysi známy Gianni Versace. Pre novú sezónu ich však inovovali grafici v štúdiu a dodali im nový moderný náboj. Farebná paleta kolekcia vychádzala z dominantnej a démonickej čiernej, ale silné zastúpenie mala aj ľadová belasá či koralová alebo telová béžová. Už tradične nechýbali flitre, kovové detaily a bohaté výšivky či zdobené detaily.

Versace - jeseň-zima 2016 - Miláno Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Versace - jeseň-zima 2016 - Miláno Versace - jeseň-zima 2016 - Miláno

Prada

Množstvo estetických a vizuálnych vplyvov sa už tradične spájalo v novej kolekcii značky Prada. Odevy ako kabáty či bundy pôsobili masívne, no zároveň niesli v sebe akýsi starosvetský nádych. Lemovanie kožušinou na rukávoch dodávalo kúskom nový objem a pritom akýsi hrejivý dojem. V ženskej móde podľa Prada sa premietli tiež inšpirácie povojnovou módou konca 40-tych a začiatka 50-tych rokov minulého storočia. Šaty s áčkovou sukňou, tubové sukne či nežne padnuté ramienka v lesklých kvetinových potlačiach (akoby ukradnutých z dobových pohoviek či závesov) sa mixovali so zamatom či vlnou a úpletmi, ktoré tvorili zaujímavý materiálový kontrast. Výrazným motívom kolekcie sa stali aj kresby, ktoré pre jednotlivé materiály navrhol výtvarný umelec Christophe Chemin.

Ukážka z kolekcie Prada. Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Prada - jeseň-zima 2016 - Miláno Ukážka z kolekcie Prada.

Gucci

Bohatá, farebná, materiálovo aj motívmi rozmanitá a pestrá bola kolekcia talianskej značky Gucci, ktorú už vyše roka drží pod kreatívnym palcom návrhár Alessandro Michele. V novej kolekcii nechýbala divoká farebnosť, lesk lurexových a brokátových materiálov v kontraste s ľahkými šifónmi a hodvábmi či bohatými výšivkami na týchto nežných kúskoch. Potlače a tradičné logo inovovaná moderným grafickým spôsobom – to je len niekoľko z množstva motívov, ktoré sa v jesennej kolekcii objavili. Kým predchádzajúce sezóny sa Michele upínal k estetike 60-tych a 70-tych rokov, tentoraz o dekádu postúpil. Pravdou však je, že disko éra bláznivých osemdesiatych rokov sa prelínala s motívmi historickými a bohatosťou talianskej kultúry, z ktorej Michele čerpá inšpiráciu. Nechýbali ani ukážkové a mimoriadne predajné doplnky.

Ukážka z kolekcie Gucci. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Gucci - jeseň-zima 2016 - Milána Ukážka z kolekcie Gucci.

Bottega Veneta

Žiadne zbytočné experimentovanie, ale poctivé luxusné a veľmi ženské odevy ponúkla na sezónu jeseň-zima 2016 značka Bottega Veneta. Odštartovala to kombinácia kašmírového kabáta s dlhými voľnými nohavicami a rolákom, po ktorej nasledovali už na pohľad hrejivé a príjemné kabáty v károvaných či zvieracích vzoroch alebo klasické nohavicové kostýmy a variácie na káro s akýmsi modernejším grafickým nádychom. Výraznejším, kontrastnejším, farebne prekvapivým. Exkluzívne vyzerali kožené kabáty s klietkovou potlačou a túžby zákazníčok po príťažlivom koktejlovom oblečení uspokojili šifónové modely šiat na saténových spodničkách, ktoré zdobili drobné kvetinové motívy.

Ukážka z kolekcie Bottega Veneta. Foto: Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Bottega Veneta - jeseň-zima 2016 - Miláno Ukážka z kolekcie Bottega Veneta.

Fendi

Značku Fendi vždy charakterizovala predovšetkým kožušinová tvorba a hoci v Miláne ponúkol dizajnér Karl Lagerfeld a jeho kolegyňa Silvia Venturini Fendi plnohodnotnú kolekciu odevov, boli to práve bohaté a superluxusné zvrchné kúsky, ktoré lákali zrak. Odvážne farebné kombinácie v tónoch belasej, lososovej, oranžovej či nafialovo farbenej kožušiny prinášali do kolekcie odvážny a moderný náboj. Ten však zároveň veľmi efektne kontrastoval s retro prvkami plisovaných sukní, frivolne zvlnených lemov na šatách či blúzkach, ale dokonca aj na vysokých čižmách nad kolená alebo rukávoch. Vo farebnej palete našla svoje miesto aj navy modrá s čiernou či temná zelená. Výrazným prvkom sa stali tiež prúžky alebo kvetinové motívy. Samozrejme, nechýbali efektné, grafickými vzormi z malých kúskov kožušiny zdobené kabelky či ďalšie doplnky v podobe kožušinových kľúčeniek.

Ukážka z kolekcie Fendi. Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Fendi - jeseň-zima 2016 - Miláno Ukážka z kolekcie Fendi.

Dolce & Gabbana

Bohatá inšpirácia v kolekcii Dolce & Gabbana je už povestná. Hoci duo dizajnérov tvorí podľa mnohých recyklované motívy šiat a strihov, tentoraz sa popri nich objavil estetický posun od ikony talianskej ženy k modernejšej a feministicky orientovanej dáme. Saká a kabátiky inšpirované husárskymi kabátcami boli bohato zdobené výšivkami a zlatými či striebornými detailmi. Lesk sa objavoval aj na koktejlových šatách pod kolená či vo výšivkách na tubových sukniach. Výrazným motívom sa stali kvetiny. A nielen v obrazoch na materiáli, ale aj látkové hlavy kvetov lemujúce kabáty či zdobiace fazóny kabátov a sák. Už tradične nemohla chýbať obľúbená čipka alebo zvierací motív. Vzor kohútej stopy odvážne kombinovaný s elektrizujúcimi farbami kvetinových potlačí príjemne prekvapil.

Prehliadka Dolce & Gabbana. Foto: Reuters, STEFANO RELLANDINI
Dolce & Gabbana - jeseň-zima 2016 - Miláno Prehliadka Dolce & Gabbana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Dolce & Gabbana #Versace #Miláno #Gucci #trend #Prada #Fendi #Bottega Veneta #jeseň-zima 2016

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...