To naj z týždňa módy v New Yorku: Vláda peria, pôvab v úplete aj kožušine

V New Yorku sa vo štvrtok skončil týždeň módy. Prehliadka kolekcií na jeseň a zimu 2016 priniesla kúsky od bezmála stovky tvorcov.

19.02.2016 07:00
debata
Delpozo - jeseň-zima 2016 - New York Foto: SITA/AP, Bebeto Matthews
Delpozo - jeseň-zima 2016 - New York Delpozo - jeseň-zima 2016 - New York

My sme sa už tradične pozreli „na zúbky“ vybraným ateliérom, ktoré pravidelne určujú podobu a vývoj módnych trendov po celom svete a ovplyvňujú aj značky pre masy. Čo zaujímavé priniesli a na čo sa oplatí sústrediť pozornosť?

Kolekcia Victorie Beckhamovej patrila medzi...
Kolekcia Victorie Beckhamovej patrila medzi...
+63Kolekcia Victorie Beckhamovej patrila medzi...

Proenza Schouler

Kolekcia amerického dua dizajnérov, ktorí pracujú pod labelom Proenza Schouler, je každú sezónu ostrosledovanou záležitosťou. Moderný prístup, experimentovanie s materiálmi, strihmi, dekonštrukcia materiálov, ale aj siluety ako takej, ponúkanie novej alternatívy – tým sa Proenza Schouler preslávila už pred rokmi. Na sezónu jeseň a zima sa v novej kolekcii objavili povedomé kúsky, keďže značka si udržiava istú líniu medzi jednotlivými kolekciami. Dominantou sa tentoraz stalo šnurovanie, ktoré sa objavilo na kabátoch, či už ako dekoratívny prvok alebo ako spôsob zaväzovania a zapínanie.

Hrubé čierne stuhy prevliekajúce sa cez kovové obrúčky boli využité tiež ako ramienka šiat či topov a zdobili lemy rukávov. Súčasťou novej kolekcie bolo tiež množstvo pletenín, ktorými je značka povestná. Úpletové šaty s áčkovými sukňami ozvláštňovali prestrihy v drieku. Zaujímavá bola tiež áčková silueta, v zásade posunutá ešte ďalej – do trojuholníkovej formy, keď sa smerom od útlo tvarovaných pliec rozširovali jednotlivé modely smerom nadol. Samozrejme, značka neobišla ani obľúbené vzory a farebnosť v duchu monochromatickej kombinácie čiernej a bielej, ktorú však doplnila veľmi jemná pastelová žltá, oranžová, sivá, či odtieň bielej kávy.

Ukážka z kolekcie Proenza Schouler. Foto: SITA/AP, Julie Jacobson
Proenza Schouler - jeseň-zima 2016 - New York Ukážka z kolekcie Proenza Schouler.

Victoria Beckham

Kolekcia Victorie Beckhamovej patrila medzi najzaujímavejšie v rámci newyorského týždňa módy. Rodená Britka stavila na domovské vzory v tradičnom káre, ale tiež farebnosti, ktorá odrážala zemité odtiene britského a škótskeho vidieka. Do jej kolekcie sa však prepracovala ženskosť – Beckham zaradila do novej kolekcie korzety, ktoré však prispôsobila dennému noseniu, osviežila prestrihmi, alebo pridaním bublinových sukní a zaujala tiež úpletovými kúskami. Medzi najsilnejšie v jej tvorbe doposiaľ patrili vždy kabáty a výnimkou neboli ani tentoraz. Zaujímavé niťami lemované dámske kabáty s masívnymi gombíkmi sa striedali s odevmi, u ktorých absentovalo zapínanie – modelky si ich len pridŕžali rukami. Moderná variácia na garderóbu a'la Audrey Hepburn vyzerala skvelo.

Ukážka z kolekcie Victoria Beckham. Foto: SITA/AP, Richard Drew
Victoria Beckham - jeseň-zima 2016 - New York Ukážka z kolekcie Victoria Beckham.

Prabal Gurung

Dominantou kolekcie Prabala Gurunga možno boli koktejlové a večerné šaty, ktorými ohúril zástup celebrít, ale v duchu jesennej a zimnej módy, ktorá sa v New Yorku prezentovala, rezonovali tiež jeho pleteniny, kabáty a kožušinové kreácie. Rodák z Nepálu ponúkol na ďalšiu sezónu opulentné kusy zvrchných odevov, v ktorých kožušiny lemovali goliere, rukávy, alebo sa ako vlniaci had skrúcali okolo tela a v dekolte. V kolekcii sa objavilo množstvo zvieracích dezénov, ale tiež pierka, ktoré lemovali a pokrývali povrch koktejlových šiat či blúzok. Motív zlatej potlače na čiernom hodvábe patril medzi najpríťažlivejšie kúsky v rámci večerného dress-code.

Ukážka z kolekcie Prabal Gurung. Foto: SITA/AP, Jason DeCrow
Prabal Gurung - jeseň-zima 2016 - New York Ukážka z kolekcie Prabal Gurung.

Michael Kors

Hravá, mladistvá, trošku retro, no zároveň luxusná a v detailoch prekvapivá bola kolekcia dizajnéra Michaela Korsa. Aj v jeho prezentácii bolo vidieť niekoľko spojovacích prvkov, ktoré sa ťahali celým newyorským týždňom módy – k nim sa zaradilo použitie peria na dezénoch látok (dokonca na denime) či ako dekoratívneho prvku, či návrat „Peter Pan“ golierikov – zaoblených lemov šiat s dievčenským, trošku uniformným nádychom. Kors však zaujal nepochybne aj svojimi pestrými a vzorovanými kožuchmi, či už umelými, alebo pravými. Brokátové materiály a ľahké šifóny či hodváby sa kombinovali s tradičnými pletenými kúskami – nechýbala ani dekoratívnosť v podobe kvetinových detailov, flitrov či perličiek.

Ukážka z kolekcie Michael Kors. Foto: SITA/AP, Richard Drew
Michael Kors - jeseň-zima 2016 - New York Ukážka z kolekcie Michael Kors.

Oscar de la Renta

Už tradične ženská a veľmi elegantná býva kolekcia ateliéru Oscar de la Renta a výnimkou nie je ani tá na jeseň a zimu 2016. Dizajnér Peter Copping tentoraz volil tlmenejšie farebné odtiene. Popri ľadovej sivej, tónoch modrej či béžovej sa objavila vínová alebo purpurová a tiež záblesky magenty alebo žuvačkovej ružovej. Vzorom dominovali kvetinové motívy, no v jemných, často akoby impresionistických potlačiach, pridávali sa našívané flitre, alebo zlatisté odlesky zapracované do štruktúry materiálu. Jedným z výrazných prvkov boli „Peter Pan“ golieriky, ktoré boli súčasťou kabátikov či šiat, ale zároveň sa objavovali ako samostatný doplnok (v kožušinovom prevedení) uviazaný okolo krku.

Ukážka z kolekcie Oscar de la Renta. Foto: SITA/AP, Julie Jacobson
Oscar de la Renta - jeseň-zima 2016 - New York Ukážka z kolekcie Oscar de la Renta.

Jason Wu

Hoci použite peria v kolekciách amerických dizajnérov bolo skutočne masívne, bol to práve Jason Wu, kto tento motív predstavil na newyorskom týždni módy s kolekciami jeseň-zima 2016 ako prvý. Perie sa objavovalo naozaj všade – popri koktejlových šatách či večerných modeloch pošívaných trsmi pštrosieho či kohútieho peria spojeného s flitrami alebo korálikmi, nechýbali ani „operené“ modely kabátov, alebo sák do dennej garderóby. Ďalším výrazným motívom sa potom stali dezény – káro sa striedalo s kvetinovými motívmi, nadvládu čiernej prerušovali odtiene navy blue (námorníckej modrej), ktoré doplnila šafránová či ružová. Dekoratívnym detailom sa stali v novej kolekcii aj masívnejšie, akoby mušketierske goliere z kožušín, ktoré sa dali nosiť samostatne ako prvok na niekoľko spôsobov.

Ukážka z kolekcie Jason Wu. Foto: SITA/AP, Bebeto Matthews
Jason Wu - jeseň-zima 2016 - New York Ukážka z kolekcie Jason Wu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #New York #Marchesa #Oscar de la Renta #Proenza Schouler #týždeň móda #jeseň-zima 2016 #Prabal Gurung

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...