Dokonalé pery môžu byť aj matné. Lenka Šóošová radí, ako na to

Na nedávnom stretnutí s predstaviteľmi známej kozmetickej značky sa objavila informácia, že Slovenky sa rúžov neboja.

03.02.2016 07:00
matný rúž - používanie Foto:
Používanie matných rúžov sa vracia.
debata

Kým v susednom Česku siahajú ženy skôr po leskoch a jemných farbách, slovenský trh sa nezľakne ani výrazných odtieňov a klasických rúžov. Dokonca tvoria väčšiu časť objemu predaja.

Možno aj preto existuje v našej krajine živná pôda pre masívnejšie presadenie estetického trendu matnosti. Po rokoch lesku a žiarivých pier sa totiž v plnej sile vrátili matné rúže. „Trendy sú zhruba od roku 2013, ale v súčasnosti vnímam ich príchod do ponuky značiek naozaj masívne. Matné sú už aj laky na nechty a matnosti je v dekoratívnej kozmetike viac a viac,“ uviedla pre Pravda.sk moderátorka, ale tiež vizážistka Lenka Šóošová.

zväčšiť Rúž Avon True Color Matte - odtieň Red Supreme. Foto: archív značky
Ruz True Color Matte Red Supreme 2 Rúž Avon True Color Matte - odtieň Red Supreme.

Aj podľa nej sa kedysi ženy báli matných rúžov, pretože pery skôr vysušovali, dokonca sa tvorili šupinky a farba sa akoby mrvila. „Dnes matné rúže pery hydratujú, no napriek tomu vyzerajú matno a dlho vydržia. Sama som skúšala jeden na sebe a vydržal mi štyri hodiny, pričom som si len domaľovala kútiky. Určite by mi vydržal aj celý deň,“ pokračovala odborníčka.

Hoci si myslí, že Slovenky sú zvyknuté viac na lesklé rúže, presvedčiť ich o tom, že by mali skúsiť aj matnú verziu, je možné. „Možno stačí vysvetliť im, že tento trend sa vracia,“ s úsmevom narážala vizážistka na odvážnejšiu povahu a chuť slovenských žien experimentovať.

Pre tie dámy, ktoré majú obavu, že si matným líčidlom zmenšia opticky objem pier, má jasnú odpoveď. „Áno, matné rúže pery zmenšia. Ale existujú pár trikov, ktoré objemu pomôžu,“ uviedla Šoošová. Jedným z nich je zväčšenie pier kontúrovacou tužkou v rovnakej farbe.

„Vyskúšať však môžu aj kontúrku, ktorá je bledšia. Keď sa nanesie tesne nad pery a trošku sa to vytieňuje, opticky sa objem pier zväčší. Rovnako sa zväčšia pery pri používaní kontúrovacích tužiek vo farbe pleťovky, ktoré sa nanesú nad peru a vytieňujú smerom von. Opticky to urobí akoby vystúpené pery,“ vysvetlila skúsená odborníčka na krásu. Riešením je tiež použite svetlejšieho odtieňa do stredu pery. To platí v prípade, ak je menšia spodná pera.

Čo sa týka výrazných červených a ružových odtieňov, ktoré v tejto sezóne niektoré značky prezentujú aj ako trend pri úprave očí, by však Šóošová zostala len pri ústach. „Takéto líčenie podľa mňa patrí na prehliadkové móla a nie do bežného života. Keď som sa chodila na maskérsku školu, učili ma, že červený odtieň, akýkoľvek – červený, tehlový, ak dávame na oči, robí ich uplakané. Ktorá žena by chcela vyzerať uplakano? Radšej vyzerajme sviežo a majme krásny úsmev s výraznou farbou,“ dodala vizážistka.

Ako si vybrať správny rúž podľa Lenky Šóšovej?
Ak by si dáma mala vybrať rúž, ktorý by chcela používať na dennej báze, je najlepšie ísť do kozmetickej predajne, alebo firmy, a vyskúšať si ho. Dať si ho na pery, odísť preč, vyjsť na prirodzené svetlo. Toto by som robila aj týždeň a testovala jednotlivé farby, aby som vedela, ktorý presne. A toto platí aj pri mejkape a všetkom ďalšom. Ak je reč o rúži, ktorý chce žena používať len príležitostne, na výnimočné udalosti, môže voliť červený rúž. Aj ten má rôzne odtiene, no v zásade platí, že tmavším dámam svedčí odtieň akoby do čili a svetlým typom zase červená s oranžovým podtónom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #líčenie #Lenka Šóošová #rúž #trik #matnosť

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...