Nahé nymfy aj luxusné bohyne: Móda, ktorá vyráža dych, ovládla Paríž!

Dvakrát ročne ožíva Paríž fascinujúcim umením módy. Prezentácia kolekcií haute couture vyrážala dych aj tento rok.

28.01.2016 15:00
Valentino Haute Couture - kolekcia Jar-Leto... Foto: ,
Valentino Haute Couture - kolekcia Jar-Leto 2016 - Paríž
debata

Vybrané módne ateliéry predviedli superbohatej klientele a tiež zástupu módnych redaktorov či štylistov, ktorí budú pripravovať hviezdy na najdôležitejšie ceremoniály roka, prehliadku nádherných kreácií. Niektoré s vyslovene, či priam až avantgardným moderným vyznením, iné ako pocta histórii či inšpiráciám zo sveta umenia – no všetky výnimočné svojou finálnou dokonalosťou. Pravda.sk už tradične prináša prehľad a výber fotografií z jednotlivých kolekcií. Pozrite sa s nami.

CHANEL

Topmodelka Gigi Hadid na prehliadke kolekcie... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Chanel Haute Couture - Jar-Leto 2016 - Paríž Topmodelka Gigi Hadid na prehliadke kolekcie Chanel Haute Couture v Paríži.

Prehliadka dizajnéra Karla Lagerfelda pre francúzsky módny ateliér je vždy najočakávanejšou udalosťou sezóny. Keď tento rok hostia zočili kulisy zenovej japonskej záhrady, ktorú vystavali architekti v priestoroch Grand Palais, bolo jasné, že sa opäť dočkajú výnimočného zážitku. Ten však neprišiel len vo výprave prehliadky, ale aj v samotných modeloch. Tie od Chanel sú totiž doslova umeleckým zážitkom a každý jeden z nich je výsledkom hodín a hodín práce a fúzie nezastúpiteľných ľudských rúk často v kombinácii s technologickými inováciami. Tentoraz však Chanel poňal couture ekologicky – prejavilo sa to v použitej priadzi, ekologickej bavlne alebo drobných stružlinkách dreva či papiera, ktoré boli používané ako dekoratívny prvok na celých plochách šiat či kabátikov. Nechýbali však ani krištáľové výšivky, zlato či perličky.

ATELIER VERSACE

Modelka v kreácii z kolekcie Atelier Versace... Foto: VERSACE
Atelier Versace jar-leto 2016 Modelka v kreácii z kolekcie Atelier Versace Jar-Leto 2016 v Paríži.

Dizajnérka Donatella Versace sa už roky snaží udržiavať náboj sexepílu modernej ženy v kolekciách značky, ktorej najväčšie meno kedysi urobil jej zosnulý brat Gianni. Na prehliadke couture kolekcie na jar a leto 2016 nezaostávala. Vysoké rozparky, hlboké výstrihy, nečakané a odhaľujúce prestrihy – to už je u Versace poznávacie znamenie. Ale v couture idú ruka v ruke s netradičnými a na výrobu často nesmierne náročnými prvkami. V tomto prípade to boli povrázky z krištáľov Swarovski či kožené šnúry, flitre našívané jeden po druhom ručne, lakované kožené pruhy či grafické vzory, ktoré sa na tylových základoch doslova hadili okolo dokonalých kriviek modeliek.

ARMANI PRIVÉ

Prehliadka Armani Privé - Jar-Leto 2016 - Paríž. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Armani Privé - Jar-Leto 2016 - Paríž. Prehliadka Armani Privé - Jar-Leto 2016 - Paríž.

Povesť tvorcu ženskej a dokonale elegantnej módy potvrdil Talian Armani aj tentoraz. S prídavkom slovka mladistvá a dievčenská. Presne taká totiž bola jeho nová kolekcia, ktorej dominoval odtieň zvláštnej fialovej farby – akoby pastelu, ktorý dýcha nežnosťou a zároveň v sebe nesie veľmi provokatívnu zvodnosť. Kolekcia bola plná dievčenských šiat nad kolená, ktoré doplnili kabátiky s jemne zvlnenými fazónami či kamizoly. Tisícky flitrov zdobili a vlnili sa v kaskádach oblúkových lemov na šatách či sukničkách a záver patril veľkolepým róbam, ktoré určite už čoskoro uvidí svet na oscarovom červenom koberci, prípadne na festivale v Cannes.

DIOR

Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Christian Dior Haute Couture jar-leto 2016 v Paríži. Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture jar-leto 2016 v Paríži.

Módny svet žil očakávaním, ako sa podarí francúzskej značke Dior zvládnuť výzvu nového tvorivého prvku po odchodu kreatívneho riaditeľa Rafa Simonsa. Na kolekcii couture napokon pracovalo duo švajčiarskych dizajnérov Lucie Meier a Serge Ruffieux, ktorí zostali verní modernejšiemu rukopisu práve z obdobia Simonsovho pôsobenia. Zdobnosť nechýbala, no neprichádzala v opulentných dávkach, ale skôr jemných detailoch. Dominantou bol strih či atypické materiálové kombinácie na kultových strihoch známeho saka Bar či jednoduchých koktejlových šatách určených najmä pre mladšiu generáciu superboháčok.

VALENTINO

Valentino Haute Couture - kolekcia Jar-Leto... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Valentino Haute Couture - kolekcia Jar-Leto 2016 - Paríž Valentino Haute Couture - kolekcia Jar-Leto 2016 - Paríž

Nezameniteľná estetika módneho domu Valentino sa v kolekcii couture opäť predviedla v tej najdokonalejšej forme. Bohaté výšivky či dominancia materiálov ako brokát či zamat, ktorý akoby bol len zľahka navlečený na telo, kontrastovala s nahými a najjemnejšími vrstvami organzy, hodvábu či tylu, ktorý nežne obkresľoval telá modeliek a robil z nich zvodné, no nedostupné víly. Šaty, ktoré často vystúpili z dobových obrazov, však nesú v sebe výnimočný moment. Popri historickej inšpirácii totiž obsahujú aj – modernosť, niečo, čo má miesto aj v roku 2016.

ELIE SAAB

Elie Saab Haute Couture - kolekcia Jar-Leto... Foto: SITA/AP, Zacharie Scheurer
Elie Saab Haute Couture - kolekcia Jar-Leto 2016 - Paríž Elie Saab Haute Couture - kolekcia Jar-Leto 2016 - Paríž

Exotický Orient v kontraste s obdobím Anglicka zo začiatku 20. storočia – to boli hlavné estetické vplyvy, ktoré sa pretavili do novej kolekcie slávneho libanonského rodáka a dizajnéra hollywoodskych hviezd. Na šatách z couture kolekcie sa pracovalo týždne či mesiace, ručné vyšívanie, tisícky korálikov či flitrov, opulencia – to všetko bolo však aj tentoraz prekladané nežnými štruktúrami čipky či priehľadnými plochami jemnučkého tylu a organzy. Jedným z výrazných prvkov sa popri výstrihoch, ktoré chýbať nemohli, stalo asymetrické riešenie ramien na spôsob indického sárí, ale tiež golieriky jemne sa vlniace okolo krku a dodávajúce mnohým šatám nečakane decentný, priam panenský nádych starosvetského pôvabu.

Modelka v kreácii Chanel Haute Couture Jar/Leto...
Modelka v kreácii Chanel Haute Couture Jar/Leto...
+15Modelka v kreácii Chanel Haute Couture Jar/Leto...
Modelka Joan Smalls v kreácii Atelier Versace.
Detail na model z kolekcie Atelier Versace.
+15Záverečné defilé prehliadky Atelier Versace v...
Modelka v kreácii z dielne Armani Privé -...
Modelka predvádza kreáciu Armani Privé -...
+9Česká topmodelka Barbora Podzimková v kreácii...
Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture...
Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture...
+9Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture...
Kreácia z kolekcie Valentino Haute Couture -...
Modelka sa predvádza v kreácii Valentino Haute...
+12Česká topmodelka Barbora Podzimková v kreácii...
Kreácia Elie Saab Haute Couture - kolekcia...
Modelka v kreácii Elie Saab Haute Couture -...
+9Záverečné defilé prehliadky Elie Saab Haute...
Giambattista Valli Haute Couture - Jar-Leto...
Giambattista Valli Haute Couture - Jar-Leto...
+3Giambattista Valli Haute Couture - Jar-Leto...
Modelka v kreácii Ralph & Russo Haute Couture -...
Modelka v kreácii Ralph & Russo Haute Couture -...
+12Záber z kolekcie Ralph & Russo Haute Couture -...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #móda #Valentino #Dior #Paríž #Armani Privé #Atelier Versace #Chanel #Elie Saab #haute couture #Ralph & Russo

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...