Poznajte sedem trendov, ktoré v roku 2016 ovládnu ženský šatník!

Nový rok so sebou už tradične prináša nové trendy. Niekedy možno len vynovené, trošku posunuté, inokedy zase vietor v obchodoch aj v našich šatníkoch spravia kúsky, ktoré boli pár rokov na vedľajšej koľaji.

20.01.2016 09:00
debata

Je ťažké určovať, čo zaručene by mala moderná žena vlastniť vo svojom šatníku v roku 2016 – ak sa však odraziť od trendov, ktoré naznačili už kolekcie Resort a kolekcie na jar a leto 2016, pár kúskov sa ponúka. My vám prinášame ich prehľad, hoci netvrdíme, že by ste mali vlastniť úplne všetky. Možno len jeden z nich, možno niečo, čo bude podobné a možno pôjde o model, kus odevu, ktorý už doma dlho vlastníte a bol iba na dne skrine. V roku 2016 však určite neurobíte krok vedľa s nasledovným:

Šaty na spôsob negližé

Estetika kombinujúca zvodnú nehu a komfort v tých najjemnejších a najluxusnejších materiáloch. Šaty, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako zvodná nočná košieľka či negližé sú v kurze aj vďaka značkám ako Givenchy (na obrázku nižšie) alebo Calvin Klein. Čo sa farebnosti týka, dominuje nežná biela a jej maslové a smotanové odtiene, nechýba však ani pudrová či ľadová belasá a čierna. Modely lemuje alebo prestupuje čipka či perforácia, často sú s veľmi jemnými ramienkami a okolo tela voľne poletujú, nie sú obopnuté. Nosiť ich môžete s dominantnejším sakom na pánsky spôsob, ale tiež ich môžete kombinovať ako vrchnú vrstvu na rolákové tričko či bavlnený top.

Modelka na prehliadke Givenchy. Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Givenchy - jar-leto 2016 - New York Modelka na prehliadke Givenchy.

Polo tričko

Veľký návrat slávi vďaka dizajnérke Stelle McCartneyovej, ale tiež značkám ako Lacoste. Samozrejme, ženská verzia je nežnejšia a prepracovanejšia. Športový charakter zostáva síce zachovaný v strihu a prvkoch ako je golierik či náprsné vrecko. Niekde ich môže nahradiť výšivka, patchwork či napríklad kontrast materiálov. Polo tričká pre dámy sú často úpletové, s retro nádychom. Skvelo sa kombinujú s denimom, ale tiež tubovými sukňami alebo kulotmi.

Modelka na prehliadke Stelly McCartneyovej Foto: SITA/AP, Francois Mori
Modelka na prehliadke Stelly McCartneyovej Modelka na prehliadke Stelly McCartneyovej

Batika

Rok 2015 sa niesol vo výraznej nadvláde estetiky 70-tych rokov. Batikovaný materiál je však akousi nadstavbou na túto módu, pričom jeho podoba sa odráža skôr z etnických zdrojov a inšpirácií. Reč je napríklad o značke Valentino (na obrázku nižšie), ktorej kolekcia vzdala poctu folklórnym africkým odevom či už v štruktúre alebo farebnosti materiálov. Na slovenský spôsob si môžete zadovážiť batikované tričko, maxi sukňu či nohavice a kombinovať ich s jednoliatym farebným kúskom.

Modelka v kreácii Valentino. Foto: SITA/AP, Zacharie Scheurer
Valentino - Paríž - jar a leto 2016 Modelka v kreácii Valentino.

Odhalené ramená

Trend, o ktorom je reč, sa objavil na viacerých prehliadkach. Od Proenza Schouler (na obrázku) cez Givenchy až po Jasona Wu. Návrhári ponúkli šaty s odhalenými ramenami, v ktorých sa však ramienka presúvajú okolo krku. Podobné platí aj o topoch či dokonca pleteninách. Dôležité je, aby zostala zachovaná časť okolo krku, čím sa vytvorí zaujímavý dekoratívny prvok. Podobné topy skúste kombinovať napríklad s nohavicami s úzkym a vysokým driekom. V prípade šiat zbytočne nekombinujte – nechajte vyniknúť líniu šije a pliec.

Modelka v kreácii Proenza Schouler. Foto: SITA/AP, Diane Bondareff
Proenza Schouler - jar-leto 2016 - New York Modelka v kreácii Proenza Schouler.

Vrecovité nohavice

Kedysi to boli háremové nohavice, ktoré dominovali dámskej móde a často poriadne iritovali pánov, tentoraz sa o slovo hlásia široké nohavice s vrecovitým driekom. Reč je o kúskoch, ktoré sú voľné a v drieku väčšinou prepásané šnúrkou alebo gumou. Efekt látky, ktorá pretŕča cez okraj pásovej časti, pripomína akoby ste na šnúrku uviazali vrecúško. Znie to bizarne? Verte, že tento kúsok si zamilujete. Pravdou je, že svedčať bude skôr vyšším a štíhlym dámam. Ale ak medzi ne patríte, potom zažiarite. Napríklad aj v kombinácii s košeľovou blúzkou či sieťovaným topom na telo.

Dries van Noten - Paríž - jar a leto 2016 Foto: SITA/AP, BENOIT TESSIER
Dries van Noten - Paríž - jar a leto 2016 Dries van Noten - Paríž - jar a leto 2016

Gingham trochu inak

Nie je to tak dávno, čo v móde mal miesto obľúbený kockovaný vzor na spôsob kúskov, ktoré kedysi nosila Brigitte Bardot. Jeho popularita sa posúva aj do roku 2016 – gingham má však inovovanú podobu – vzory sú väčšie, farebnejšie, často kombinované tak, aby vytvárali zaujímavé vizuálne kontrasty. Jednou z najzaujímavejších kreácií bola tá od Victorie Beckham – kárované šaty z jarnej prehliadky. V takomto duchu hľadajte aj svoj ginghamový kúsok roka 2016.

Modelka v šatách z kolekcie Victorie Beckham. Foto: SITA/AP, Richard Drew
Victoria Beckham - jar-leto 2016 - New York Modelka v šatách z kolekcie Victorie Beckham.

Odľahčený denim

Vracia sa cyklicky, pričom jeho komfortnosť a príťažlivosť už neoceňujú len tínedžerky. Ľahšie šaty, topy, alebo saká z denimového materiálu, ktorý je však tenký a poddajný patria medzi obľúbené kúsky obdobia na prelome jari a leta. Hoci môžu na prvý pohľad pôsobiť až príliš ležérne, dokážete ich mixovať tak, aby ste ich zužitkovali aj na serióznejší spôsob.

Modelka v kreácii z kolekcie Jil Sander Navy. Foto: Courtesy of Jil Sander Navy
Modelka v kreácii z kolekcie Jil Sander Navy. Modelka v kreácii z kolekcie Jil Sander Navy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #svet #trend #ramená #dizajnéri #negližé #gingham #rok 2016 #batika

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...