Väčšina žien sa s modelkami nestotožňuje! Dôvod?

Či už reklama ukazuje modelky príveľmi chudé, zaoblené či extrémne mladé, ženy sa s týmito vzormi len ťažko stotožňujú.

30.12.2015 11:00
Topmodelka Candice Swanepoel na prehliadke... Foto: ,
Topmodelka Candice Swanepoel na prehliadke Victoria's Secret Fashion Show v New Yorku.
debata

Britský úrad pre dohľad nad reklamou ASA docielil stiahnutie reklamy značky Saint Laurent, kde bola modelka označená za „chorobne chudú“. V tom istom čase označil jeden výživový poradca za nezodpovednú reklamu plaviek Simply Be. A dôvod? Plavky predvádzala modelka „plus size“ Tess Holliday, píše francúzsky týždenník L'Express.

Dvadsaťsedemročná Pauline by si priala viac rozmanitosti. "Som plnoštíhla miešanka. Modelky, ktoré by sa mi podobali, prakticky nikdy nevidím. Stačí otvoriť časopis alebo sa večer pozerať na televíziu a hneď vidíte, že reklama vnucuje veľmi štíhle ženy s rovnými vlasmi a svetlou pleťou. Niekedy sa cítim byť tak nejako vyradená zo spoločnosti, "hovorí Pauline.

Tridsaťtriročná Valéria jasne rozlišuje medzi reklamou a každodennou realitou: „Hľadáme nepretržite krásu a dokonalosť. Svoju úlohu tu zohráva reklama alebo film. Má nás to viesť k snívaniu, nie k tomu, aby sme sa pozerali do zrkadla,“ uvádza.

Modelka Martha Hunt na prehliadke... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Modelka Martha Hunt na prehliadke Victoria's Secret Fashion Show v New Yorku. Modelka Martha Hunt na prehliadke Victoria's Secret Fashion Show v New Yorku.

Tieto svedectvá dobre odrážajú rozpaky mnohých žien pri pohľade na vlastné telo. Radujú sa síce z toho, že na obrazovke už sú moelky s veľkými veľkosťami, ale samy túžia po tom, aby spĺňali klasickejšie štandardy krásy. Strážia si hmotnosť a snažia sa o zdravý život, niekedy však upadajú až do extrémov.

Podľa psychologičky Sophie Chevale sa ženy zmietajú medzi vlastným presvedčením a tlakom na ich fyzický vzhľad. "Vidím to takmer denne u svojich pacientok. Protestujú proti priveľmi štíhlym modelkám, ale pred nástupom leta sa púšťajú do drastických diét. Reklama nám predkladá akési uniformné telo, pokiaľ možno vysoké, štíhle, svalnaté a biele. Ženy majú strach vystúpiť z radu. Obavy , že nebudú ako ostatné, ich núti podriaďovať sa ideálu, "zdôrazňuje Sophie Chevale.

Ideálne telo, hoci je príčinou toľkých neuróz a komplexov medzi spotrebiteľkami, však lepšie predáva. "Pokiaľ ide o módu a luxus, je jasné, že veľkosť 34 necháva viac priestoru pre snívanie a lepšie sa ponúka ako veľkosť 42, hoci tá skôr odráža realitu, s ktorou sa stretávame na ulici. Zakaždým, keď vidíme modelky s rôznym fyzickým vzhľadom, staršie či plnšie, ide o marketingové triky, ktoré nemajú žiadny vplyv na identitu značky, "hovorí Alexandra Jubé z agentúry Nelly Rodi.

Expert na luxus, Thomas Mondo, jej pritakáva a dopĺňa: „Reklamy sú tu predovšetkým preto, aby vytvárali preludy. Keď je reklama dobre urobená, je to to najlepšie pre produkty, ktoré reprezentuje. Myslíte si, že by žena zatúžila po drahej kabelke alebo po drahých topánkach, keby ich nosila len tak hociktorá žena? Je potrebné vytvoriť mimoriadnu atmosféru, ktorá vedie k povzbudeniu túžby mať také veci,“ zdôrazňuje Mondo.

V reklamnom priemysle však chýba hlavne etnická rozmanitosť. „Ako spotrebiteľ som šokovaný diskrimináciou, ktorá vládne: len veľmi málo značiek sa odvažuje predstaviť iný typ ako belošku,“ dodáva Mondo.

Je to dobrý dôvod, prečo reagovať, či už pozitívne alebo negatívne, na sociálnych sieťach, keď niektorá značka prekročí mieru. Spotrebiteľka má moc. Je len na nej, či sa zmieri so súčasným stavom, alebo či bude podporovať vývoj kánonov krásy tým, že niektorú značku podporí, alebo ju naopak, odmietne kupovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #reklama #modelky #vzor

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...