Slovenská móda, ktorú musíte vidieť! Naj momenty Fashion LIVE 2015!

Trojdňový módny maratón s názvom Fashion LIVE! 2015 vyvrcholil pred príchodom uplynulého víkendu. Na akcii plnej domácej módy, tvorby od etablovaných, ale aj začínajúcich návrhárov, bolo možné vidieť pestrú zmes dizajnérskeho prístupu, nápadov, ale aj komercie, ktorá má ambíciu osloviť zákazníkov a predávať sa.

26.10.2015 07:00
debata

Hoci úvodný deň ešte priestory Starej tržnice zívali prázdnotou a prvé prehliadky mali skôr miernu účasť verejnosti, dianie nasledujúcich dní ukázalo, že o domácu módu záujem je. Dokonca aj keď je nutné platiť za vstupenky.

Hoci nepokryjeme celú plejádu prezentovaných tvorcov či študentských zoskupení, nasledujúce kolekcie by bolo hriech nesprostredkovať vizuálne aj slovne. Takže nech sa páči – čo zaujímavé priniesol Fashion LIVE 2015!?

Martin Hrča

Záber z prehliadky dizajnéra Martina Hrču v... Foto: Marek Rebroš
Martin Hrča - Fashion LIVE! 2015 Záber z prehliadky dizajnéra Martina Hrču v rámci módnej akcie Fashion LIVE! 2015.

Minulý rok víťaz titulu Najlepší dizajnér Fashion LIVE! 2014 Martin Hrča nezostal v hanbe. Spojitosť s rodným krajom a folklórne väzby sa v Hrčovej tvorbe prejavujú už dlhší čas a s kolekciou Spod hniezd, ktorú uviedol tento rok, v tomto smere pokračoval. Pozoruhodné je, že sa mu podarilo dosiahnuť posun. A najmä (podľa môjho názoru) v dámskej časti kolekcie vytvoril niekoľko nádherných modelov.

Záber z prehliadky dizajnéra Martina Hrču v...
Záber z prehliadky dizajnéra Martina Hrču v...
+21Záber z prehliadky dizajnéra Martina Hrču v...

Ľahkosť materiálov v nežných farebných tónoch, postupne prechádzajúca do hutnejších materiálov, výrazných detailov či už v podobe našívaných a zošívaných kúskov látky tvoriacej akési fragmenty z horskej krajiny. Využitie kontrastu modrej farby (oblohy) so zemitými tónmi hnedej, béžovej, machovej a sýtej zelenej (krajina pod ňou) mohlo pôsobiť príliš doslovne – ale nestalo sa tak. Hrča dokázal pri všetkom tom pretlaku prírodnej inšpirácie zároveň udržať pointu odevu a jeho zmyslu a funkčnosti. Na jednotku!

Marcel Holubec W.

Modelka v kreácii z kolekcie od dizajnéra... Foto: Marek Rebroš
Fashion LIVE! 2015 - Marcel Holubec W Modelka v kreácii z kolekcie od dizajnéra Marcela Holubca v rámci akcie Fashion LIVE! 2015.

U slovenského dizajnéra Marcela Holubca sa zakaždým objavujú prvky, ktoré dokážu oko diváka doslova uchvátiť. Tohtoročná prezentácia s modelkami, ktoré dorazili v masívnych tmavých plášťoch, aby ich potom zhodili a postupne predviedli jednotlivé kreácie pestrej a živej kolekcie Delusion, priniesla Holubcovi aj cenu za najlepšiu šou. Plisovanie akoby bolo pokračovaním Holubcovej minuloročnej kolekcie, tentoraz však živosť farebných tónov a kontrast jemných pastelov posúvali ich výraz k ľahkosti a nežnosti. Tá kontrastovala pod netradičnými detailmi kolekcie – slamenými opaskami či priam korzetmi, ktoré doplnili aj slamené klobúky evokujúce kúsky od Balenciagu.

Modelka v kreácii z kolekcie od dizajnéra...
Modelka v kreácii z kolekcie od dizajnéra...
+21Modelka v kreácii z kolekcie od dizajnéra...

Ako Holubec však uviedol pre médiá, veľkou inšpiráciou mu bol Vincent van Gogh a v kolekcii sa dala cítiť najmä atmosféra jeho krajiniek a vidieckej tvorby, aj v samotných „slamákoch“. Hodváb či bavlna celkový dojem kolekcie výrazne odľahčovali, podobne ako strihy košeľových blúzok s posunutou líniou pliec a voľnejšieho strihu. Holubec však nezabudol ani na svoju obľúbenú kožu, ktorú nechal vysekávať laserom do požadovaného vzoru. Najsilnejšími prvkami kolekcie však boli práve nežné, ženské modely šiat, či už dlhých po zemi sa vlniacich kúskov, ale aj tunika alebo kombinácia topu a nohavíc s potlačou od Michaely Bednárovej.

Boris Hanečka

Modelka v kreácii od dizajnéra Borisa Hanečku... Foto: Marek Rebroš
Fashion LIVE! 2015 - Boris Hanečka Modelka v kreácii od dizajnéra Borisa Hanečku na módnej prehliadke v rámci akcie Fashion LIVE! 2015.

Na Borisa Hanečku sa oplatí čakať – potvrdilo sa to aj vo štvrtok večer, keď tento známy návrhár prezentoval svoju novú kolekciu v spojení s dizajnérkou Danou Vodou. Najpompéznejšia, najrozsiahlejšia aj vizuálne azda najbohatšia – nová Hanečkova kolekcia bola plná superlatívov. Hanečka vždy rád vysvetlí svoje inšpiračné zdroje, pre niekoho často prehnané, možno príliš mytologické či filozofické – tak ako tentoraz slnečné hodiny, či deväť múz, ktorým vyše 60 modelov bolo zasvätených. Ale za tým všetkým sa skrývalo niekoľko unikátnych kusov odevu pre modernú ženu, ktorá sa nebojí prekvapiť. Práca s úpletom sa premietla do podoby kabátov, vest, topov, ale dokonca aj šiat s lodičkovými výstrihmi, ktoré dokonale obkresľovali telo modeliek a zároveň mu v prestrihoch a rozparkoch dodávali voľnosť a nový nečakaný rozmer.

Modelka v kreácii od dizajnéra Borisa Hanečku...
Modelka v kreácii od dizajnéra Borisa Hanečku...
+51Modelka v kreácii od dizajnéra Borisa Hanečku...

Medzi najpríťažlivejšie kusy patrili kabáty s výraznými fazónami a masívnymi kožušinovými rukávmi či trblietavé peleríny zdobené tisíckami krištáľových strapcov. Niekoľko kreácií večerných šiat zdobených vertikálnymi pruhmi flitrov v rozličných farbách očarili kombináciou jednoduchosti strihu a údernosti detailu. Na detailoch (kožušinových vreckách, trblietavých lemoch, rukaviciach, strapcoch či vrstvení materiálov) bolo vidieť skúsený prístup a schopnosť autorskej hravosti. Napriek tomu, že túto kolekciu považujem za jednu z najlepších, ktoré akcia ponúkla, istá výčitka smeruje k jej ucelenosti a veľkosti. Pri netypicky bohatej plejáde vyše šesťdesiatky kreácií sa totiž na móle objavilo aj pár kúskov, ktorých kvalita (a tiež estetické ukotvenie) utrpeli na úkor kvantity.

Michaela Ľuptáková

Záber z prehliadky dizajnérky Michaely... Foto: Marek Rebroš
Fashion LIVE! 2015 - Michaela Ľuptáková Záber z prehliadky dizajnérky Michaely Ľuptákovej v rámci módnej akcie Fashion LIVE! 2015.

Na prvý pohľad jednoduchosť vystavaná na monochromatickej ploche, no zároveň plnosť a kompaktnosť v strihu a kombinovaní v sebe niesli modely novej kolekcie Michaely Ľuptákovej. Prácu s materiálom, ktorý dizajnérka akoby len vrstvila okolo ženského tela, obohatil tentoraz jeho kontrast – na prvý pohľad často nepostrehnuteľný, o to zaujímavejší pri blízkom kontakte.

Záber z prehliadky dizajnérky Michaely...
Záber z prehliadky dizajnérky Michaely...
+21Záber z prehliadky dizajnérky Michaely...

Ľuptáková pracovala s vlnou, úpletom, zmesovými materiálmi. Nevynechala svoju obľúbenú drapériu a hravosť s materiálom. Modelky v jej kreáciach pôsobili uvoľnene, ležérne, no zároveň mimoriadne žensky. Dennú kolekciu doplnila séria večerných šiat s efektne strihanou sukňovou časťou, ktorej rozmer dodávali šikmo zošívané pruhy látky. Práve tá bola zároveň vďaka flitrovanému dezénu zdobným prvkom.

Lenka Sršňová

Záber z prehliadky dizajnérky Lenky Sršňovej v... Foto: Marek Rebroš
Fashion LIVE! 2015 - Lenka Sršňová Záber z prehliadky dizajnérky Lenky Sršňovej v rámci módnej akcie Fashion LIVE! 2015.

Už názov kolekcie Lenky Sršňovej, konkrétne BonBon 2016, predznačil, akým smerom sa bude táto dáma uberať. Po minuloročnej kolekcii Colorcode priniesla Sršňová dievčenské kúsky, v ktorých sa opäť dominantou stali farebné potlače (od Michaely Bednárovej z Puojd) a ich kombinácie. Hravý motív kontrastov podporili detaily akoby naozaj vytiahnuté z krabičky na cukríky, modelky sa predviedli v šatách, ktoré pripomínali variáciu na obal od sladkých cukríkov či salóniek. Inde zase potlače evokovali žiarivo farebné variácie farebnej posýpky na vlnkách šľahačky.

Záber z prehliadky dizajnérky Lenky Sršňovej v...
Záber z prehliadky dizajnérky Lenky Sršňovej v...
+21Záber z prehliadky dizajnérky Lenky Sršňovej v...

Premyslený vizuálny koncept si od poroty vyslúžil dokonca cenu pre Najlepšiu dizajnérku akcie Fashion LIVE! 2015. Ide pravdepodobne o komerčne najvýraznejšiu kolekciu Sršňovej, ktorá má šancu zaloviť aj mimo vôd jej stálych zákazníkov. Na druhej strane však tento komerčný potenciál v sebe priniesol aj niečo, čo nie je u Sršňovej až takým zvykom – zbytočnú doslovnosť niektorých modelov.

Izabela Komjati

Kreácia z kolekcie dizajnérky Izabely Komjati... Foto: Marek Rebroš
Fashion LIVE! 2015 - Izabela Komjati Kreácia z kolekcie dizajnérky Izabely Komjati uvedenej na akcii Fashion LIVE! 2015.

Dizajnérka Izabela Komjati nazvala svoju novú kolekciu Muzikantova múza, ktorá vychádzala z inšpirácie jazzom. Základom bola čiernobiela kombinácia, ktorú doplnili farby ako sivá, tmavomodrá či béžová. Zaujímavé boli pánske dvojradové saká či vesty s atypickým detailom zipsov.

Kreácia z kolekcie dizajnérky Izabely Komjati...
Kreácia z kolekcie dizajnérky Izabely Komjati...
+15Kreácia z kolekcie dizajnérky Izabely Komjati...

V ženskej garderóbe sa Komjati hrala s ľahkosťou a ležérnosťou ženskej siluety. Kým pri niektorých modeloch driek bol jemne zdôraznený, živôtik či látka v oblasti bokov živá a voľná. Ďalšie dámske modely mali tunikové alebo áčkové strihy a celkovo evokovali voľnosť pre ženské telo.

Veronika Hložníková

Modelka v kreácii od dizajnérky Veroniky... Foto: Marek Rebroš
Fashion LIVE! 2015 - Veronika Hložníková Modelka v kreácii od dizajnérky Veroniky Hložníkovej na akcii Fashion LIVE! 2015.

Jedna z veteránok slovenskej módy patrí medzi komerčne orientované dizajnérky. Napriek tomu dokáže vo svojich kreáciach spojiť ženskú eleganciu, dbať na nositeľnosť odevu a, samozrejme, aj jeho estetickú hodnotu. Na akcii Fashion LIVE! 2015 sa Hložníková objavila s minikolekciou postavenou na kontraste čiernej a bielej farby, ktorú doplnili tóny zlatej a šedej.

Fashion LIVE! 2015 - Veronika Hložníková
Fashion LIVE! 2015 - Veronika Hložníková
+7Fashion LIVE! 2015 - Veronika Hložníková

V desiatke butikových modelov na denné nosenie najviac zaujalo využitie grafického dezénu, ktorý sa opakoval na tope, masívnej šatkovej sukni, šatách aj kabáte s kaskádovým lemom. Niet však divu, išlo totiž o potlač z pera Hložníkovej starého otca – akademického maliara Vincenta Hložníka. Konkrétne repliku jeho diela Očistec v rámci cyklu Božská komédia.

Jana Gavalcová

Záber z prehliadky dizajnérky Jany Gavalcovej v... Foto: Marek Rebroš
Fashion LIVE! 2015 - Jana Gavalcová Záber z prehliadky dizajnérky Jany Gavalcovej v rámci módnej akcie Fashion LIVE! 2015.

Dizajnérka Jana Gavalcová má už rokmi vybudovaný klientelu a tiež rukopis, ktorý si k nej priradí azda každý, kto sa trošku orientuje v domácej móde. Na stredajšej prehliadke v rámci Fashion LIVE! 2015 sa Gavalcovej rukopis stal tak trochu dvojsečnou zbraňou. Návrhárka pokračovala v práci s technikou modrotlače, pričom však stavila na ušľachtilejšie materiály a farebnosť zintenzívnila.

Záber z prehliadky dizajnérky Jany Gavalcovej v...
Záber z prehliadky dizajnérky Jany Gavalcovej v...
+21Záber z prehliadky dizajnérky Jany Gavalcovej v...

Výsledok mal dve podoby – časť modelov pôsobila žensky a nežne, farebné kontrasty a vzory na indigových podkladoch zaujali najmä na denných šatách, či už s kalichovými alebo kruhovými a nadýchanými sukňami. Časť modelov však akoby postrádala nápad a bola len ďalšou variáciou už raz uchopenej témy.

Buffet Clothing

Záber z prehliadky slovenskej módnej značky... Foto: Photographer: Marek Rebros photo
Fashion LIVE! 2015 - Buffet Clothing Záber z prehliadky slovenskej módnej značky Buffet Clothing v rámci módnej akcie Fashion LIVE! 2015.

Za posledné roky sa táto street-wearová odevná značka so slovenskými tvorcami v pozadí stala komerčne úspešnou a s úspechmi sa prezentuje aj za hranicami. Vernosť ležérnej móde do každodennej reality zostala, tentoraz však slovenskému publiku predstavili „bufeťáci“ akoby luxusnejšiu verziu. Pretavila sa do materiálov – vlnených zmesí z alpaky či jahňacej vlny.

Záber z prehliadky slovenskej módnej značky...
Záber z prehliadky slovenskej módnej značky...
+9Záber z prehliadky slovenskej módnej značky...

Napríklad pánske bomberové bundy do pása, ale aj dámske kabáty boli ukážkovým stelesnením modernej súčasnej módy mladej generácie. Potešili aj farebné prvky. V pánskej kolekcii to bola najmä fialová, záblesk šafránovej, u žien zase kontrast pastelovej ružovej a okrovej či tehlovej, ktoré umocňovali v kúskoch jesenný nádych.

Záver módnej akcie patril aj vyhláseniu ocenení Fashion LIVE! Awards 2015. V kategórii Fresh Dizajnér 2015 zvíťazila návrhárka Petra Kubíková so svojou najnovšou kolekciou Skrytá realita. Ocenenie Najlepšia tvár Fashion LIVE! Si odniesla modelka Vanessa Mayerová a model Šimon Kotyk. Tí sa stanú tvárami budúcoročného vizuálu Fashion LIVE! 2016. Ocenenie v kategórii Najlepšia fashion show si odniesol Marcel Holubec W.. Najlepšou dizajnérkou Fashion LIVE! 2015 sa stala návrhárka Lenka Sršňová so svojou pestrofarebnou kolekciou BonBon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #móda #Boris Hanečka #Marcel Holubec #Lenka Sršňová #dizajnér #Veronika Hložníková #Izabela Komjati #Martin Hrča #Buffet Clothing #Fashion LIVE! 2015 #Michaela Ľuptáková

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...