Módne naj z Milána: Luxus v koži aj teplákoch, dokonalé saká či mini!

Predstavenie kolekcií na jar a leto 2016 pokračovalo v Miláne. Čo priniesli prehliadky jednotlivých domov? Vybrali sme to naj.

28.09.2015 07:00
Fendi - Miláno - jar a leto 2016 Foto: ,
Defilé prehliadky Fendi - Miláno - jar a leto 2016.
debata (1)

Prehliadky talianskych módnych značiek sú vždy hravejšie, romantickejšie, niekedy zase viac sexi. Európska estetika s dotykom prímorského života a temperamentu, ktorý Talianov ovplyvňuje, sa premieta aj do podoby módy. To najzaujímavejšie podľa nás nájdete na budúcu sezónu práve u nasledovných módnych domov.

Mladistvá, zároveň ženská, sexi - už tradične...
Mladistvá, zároveň ženská, sexi - už tradične...
+51Versace - Miláno - jar a leto 2016

Gucci

Jedna z najdiskutova­nejších aj mediálne najzdieľanejších – taká bola jarná kolekcia značky Gucci. Dizajnér Alessandro Michele kráčal ďalej vo vytýčenom smere estetiky, ktorú naznačil už pri prvej kolekcii. Tentoraz však bolo vidieť, že jeho vízia je mohutnejšia, ešte odvážnejšia, no zároveň v sebe ukrýva prekvapivú nežnosť a hravosť. Modelky sa promenádovali v kreáciách z čipky, brokátu, hodvábu, nechýbalo veľa lurexu, ktorý dodával jednotlivým kúskom oslnivý lesk, siluety a strihy zase retro nádych. Očarilo výrazné zdobenie, či už grafické prírodné motívy, potlače akoby z renesančných obrazov, ale tiež estetika 70-tych rokov. A popri tom všetkom neslobodno zabudnúť na doplnky – už minulú sezónu sa z mokasín Gucci vystlaných kožušinkou stal absolútny hit, tentoraz značka pridala nádherné kabelky, okuliare, alebo napríklad aj perlami vykladané topánky na podpätku či šnurovacie kúsky.

Gucci - jar a leto 2016 - Miláno. Foto: GUCCI
Gucci - Miláno - jar a leto 2016 Gucci - jar a leto 2016 - Miláno.

Prada

Talianska dizajnérka Miuccia Prada pri tvorbe každej kolekcie prináša originalitu. Dokonca aj pri prvkoch, ktoré pôsobia už obohrato – tentoraz sa jej podarilo absolútny zásah do čierneho s obľúbeným prúžkovaným vzorom. U Prady totiž boli prúžky na míle ďaleko od toho, čo poznáme. Kombinovanie lesklých dezénov, lakovanej hadej kože našívanej do brokátu, ale tiež matnejšieho semišu v kombinácii s hodvábom, k tomu netradičné spájanie károvaných dezénov alebo využitie priehľadných materiálov, ktoré sú bohato zdobené a vyšívané plastovými motívmi kvetín a lupeňov. Kolekcia tiež stavala na ukážkových doplnkoch – najmä kabelky určite oslovia nejednu fanúšičku estetiky tohto slávneho talianskeho ateliéru. Pre extravagantné duše sú ako stvorené doplnky v rámci bižutérie – napríklad visiace gule na ušiach.

Prada - jar a leto 2016 - Miláno. Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Prada - Miláno - jar a leto 2016 Prada - jar a leto 2016 - Miláno.

Versace

Mladistvá, zároveň ženská, sexi – už tradične sa značka Versace sústredila na zákazníčky, ktoré u nej robia najväčšie obraty. Popri minidĺžkach či rozviatych maxišatách s nehorázne vysokými rozparkami sa však jednou z najväčších dominánt stali skvelé saká alebo bundy do pása. Vojenská inšpirácia (aj farebnosťou, ktorá prekvapila v jarnej kolekcii), výraznejšie plecia, masívne vrecka, prepásanie v drieku – takýto kúsok určite osloví nejednu dámu. Zároveň sa stáva skvelým doplnkom jednotlivých výraznejších a provokatívnejších prvkov kolekcie – vyváženosť bola jedným zo znakov novej kolekcie Versace. Ani konzervatívnejším kúskom však nechýbali pestré dezény, vzory našívané do oblasti živôtika či spomenutých vreciek. Opulentné mixovanie grafickej zvieracej potlače prinášalo do kolekcie veľmi súčasný prvok.

Versace - jar a leto 2016 - Miláno. Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Versace - Miláno - jar a leto 2016 Versace - jar a leto 2016 - Miláno.

Fendi

Dizajnér Karl Lagerfeld oslávil tento rok 50 rokov spolupráce s talianskou značkou Fendi. Na móle však nebolo vôbec cítiť, že by mu došli nápady, alebo že by bol staromódny. Kolekcia bola hravá a prekvapovala netradičnými kúskami – napríklad šortkový overal s nadýchanými rukávmi – celý v koženom vyhotovení. Kým úvod patril sviežim tónom červenej a koralov, postupne pribudla čistá biela, aby sa následne modelky prezentovali v zemitých tónoch zelenej, hnedej či indigo a následne čiernej. Na jarnú kolekciu trochu smutná paleta? Ale vôbec nie. Strihovo totiž jednotlivé kúsky pôsobili sviežo a nežne. Nadýchané rukáva, výrazné sukne, dôraz na siluetu a driek – to všetko podporené aj dievčenskou vizážou modeliek. A k tomu neslobodno zabúdať na doplnky – Fendi a kabelky, topánky či okuliare z ich dielne sú preslávené celosvetovo. Tentoraz uchvátili najmä kúsky prešívané pruhmi hadej kože či napríklad drobné kabelky zdobené kvietkami z krištáľov či plastu.

Fendi - jar a leto 2016 - Miláno Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Fendi - Miláno - jar a leto 2016 Fendi - jar a leto 2016 - Miláno

Bottega Veneta

Na jednej strane odevy na bežný deň, výrazne ovplyvnené športovou estetikou a funkčnosťou – no samozrejme, vypracované tak, aby naplnili očakávania zakázníkov luxusnej talianskej značky. Dizajnér Tomas Meier pre značku Bottega Veneta ponúkol športové midišaty, komfortné kombinézy či súpravy, ktoré evokovali luxusné tepláky. Nechýbali ani maxišaty akoby z „padákoviny“ – zdobené však metalickými stuhami či kovovými uzlami, ktoré akoby pripomínali výlet do hôr a na skaly. Kolekcia sa však neobmedzila len na jeden výrazný vplyv, bola bohatšia a vrstevnatejšia. Meier využil potlače zvieracej srsti, ale aj kamuflážový dezén. Ponúkol množstvo denných šiat či sukní v kombinácii s kašmírovými kardiganmi. A fanúšikom luxusu naservíroval dokonalé kabelky či napríklad kožený kabát z pytóna.

Bottega Veneta - jar a leto 2016 - Miláno Foto: SITA/AP, Giuseppe Aresu
Bottega Veneta - Miláno - jar a leto 2016 Bottega Veneta - jar a leto 2016 - Miláno

Dolce & Gabbana

Kolekcie Dolce & Gabbana už dávno nie sú o nejakých originálnych strihových riešeniach či experimentovaní s materiálmi pri tvorbe šiat. Talianske duo však pravidelne hrá na citlivú strunu žien, ktoré túžia po romantických, ženských, nežných a zdobených modeloch. Na prehliadke v Miláne tentoraz predstavili kúsky inšpirované rodnou krajinou a zároveň sa modely stali priestorom na oslavu krajiny. Šaty zdobili motívy Talianska či jej jednotlivých regiónov, nechýbali maxi potlače, ale aj výrazné a bohaté výšivky. Už tradične sa na móle odohrávala dominancia čipky či tylu bohato zdobeného a pošívaného. Strihovo zostali jednotlivé modely v línii doterajších kolekcií.

Dolce & Gabbana - Miláno - jar a leto 2016 Foto: Reuters, STEFANO RELLANDINI
Dolce & Gabbana - Miláno - jar a leto 2016 Dolce & Gabbana - Miláno - jar a leto 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Miláno #Gucci #Prada #Fendi #týždeň módy #to najlepšie #Bottega Veneta #jar-leto 2016

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...